100 000 евро дневно от ръчен багаж.

Огромни количества течности, кремове и парфюми на стойност милиони евро се изхвърлят ежедневно по европейските летища, една година след влизането в сила на забраната за пренос на течности в ръчния багаж на пасажерите.
По данни от по-големите европейски летища, в началото, след въвеждането на мярката количествата течности изхвърляни от пасажерите са достигали до 11 тона дневно
от всички летища в ЕС. Днес количеството е намаляло двойно, на 5 тона дневно.

Що се отнася до паричната стойност на продуктите, изчислено е че е по-голяма от 1000.000 евро на ден, което е 35 милиона евро за годината от въвеждането на мярката.

Мярката бе възприета от ЕС след ужасяващите атентати в Лондон.

Какво обаче се случва днес с продуктите, които се трупат по летищата?

Къде изчезват стотиците тонове течности?

Засега, всяка страна членка на ЕС, посреща проблема по свой начин.

В Германия, главно по големите летища ги раздават на бедните. По-специално в Дюселдорф, алкохолните напитки се продават на спиртоварни, които ги използват в производството, а приходите отиват за благотворителност.

Във Франкфурт, едно от най-големите европейски летища с над 150.000 пътници дневно, всички пакетирани продукти с изключение на алкохола, отиват в социалните служби, които ги разпределят по приюти за бездомни, сиропиталища и тн.

В Гърция, според данни от лет. "Венизелос" (Атина) през първите месеци от налагането на мярката, въпросната е била доста отрицателно приета от авиокомпаниите. На пътниците е предоставяна възможността при проверката на билетите да сложат предмета в багажа си, или да го предадат на човек, които ги съпровожда на летището.

Проблеми все още има, особено при трансфера на пътници идващи от страни, в които не е въведена въпросната мярка.

На атинското летище, всички предмети и течности, забранени на самолета, се изхвърлят от пътниците в специални кошове при местата за контрол на летището. Тези предмети, вече се считат за негодни и биват изхвърляни, тъй като според летищните власти над 80% от тях са бутилки с вода или безалкохолно. Останалата част са шампоани, парфюми, алкохолни напитки, който в по-голямата си част, вече са позлвани и не биха могли да имат понататъшно приложение.

Какво трябва да знаят пътниците за ръчния си багаж?

За да не изхвърляте предмети и течности, забранени на борда на самолета, трябва да знаете че:

  • Забранени са течности в опаковки побиращи повече от 100мл.
  • Всички бутилки или шишенца, трябва да са събрани в един прозрачен найлонов плик, с вместимост максимум 1 литър:








  • всеки пътник може да пренася само ЕДНА такава торбичка.
  • Торбичката трябва да е запечатана при преминаването на пътника през летищния контрол.
Също така, течни лекарства и хранителни продукти, които са необходими по време на пътуването, както и бебешки храни са разрешени за пренос с ръчния багаж.

Във фрее шоповете пак се реализират продажби на стоки в течен вид. Стоките са предварително опаковани в специални торбички (tamper evident bags), както повелява законодателството на ЕС.

Тази драконовска мярка на ЕС важи само за ръчния багаж, не и за куфарите които преминават през проверката (check-in)

0 коментара: