Повече свобода на словото в Турция

Промени по закона за ограничаване на свободата на словото се очаква да внесе турското правителство за обсъждане в парламента до края на седмицата. Този закон се счита за една от най-големите пречки пред опита на Анкара да започне преговорите по присъединяването си към структурите на ЕС.

Турското правителство е обект на силни критики от страна на ЕС относно член 301 от турския наказателен кодек, който предвижда въвеждането под наказателна отговорнсот на всеки журналист или писател (блогър?) дръзнал да пише за Арменския или Кюрдски геноцид.

Posted in Етикети: , , |

4 коментара:

  1. Николай Павлов Says:

    Турция е много далече от всякакви норми за толерантност и човешки права. Надявам се никога да не припарят в ЕС!

    Виж тук ->http://librev.com/content/view/83/28/lang,bg/

  2. MARFI Says:

    Не си съвсем прав, колкото повече страни членки на ЕС около нас, толкова по-добре, така ми се пътува и до Одрин и Истанбул без паспорт.

    И да дори Турция да погазва някои права и тн. е много икономически напреднала и стабилна, има голям икономически ръст и тн.

    Турците са сила а това дали ще са в ЕС е политически, а не икономически казус.

  3. Николай Павлов Says:

    Само дето икономическите критерии на са водещи в момента за ЕС, в противен случай и ние нямаше да минем. Но наистина съм убеден, че в близките 20-30 г. Турция няма да стане членка. Страна с подобен политически, икономически и религиозен профил е прекалено голяма заплаха за Европа. Европейците няма да рискуват с мюсюлманска страна с доста бедно и многочислено население, където най-популярни са ислямизът и крайния национализъм. Да не говорим, че ако това се случи, България ще се превърне във фактическа турска провинция в рамките на ЕС. Абе въобще, кофти работа. По-добре да се отбием за една виза ;-)

  4. MARFI Says:

    Исторически погледнато българите са живяли в рамките на една държава единствено по времето на турското иго, осъзнавали са се като българи и са се обединявали около църквата като сплотяващ елемент, после около екзархията ни, не толкова от набожност ами, за да покажат етническа принадлежност... след това националните катастрофи и гръцката "Мегали Идеа" правят от Кукуш - Килкис, от Сер - Серес, от Дедеагач - Александрупулис и тн. Изконни български земи са обезбългарени и така се стига до най-лошото създаването на Македония... ако българската политическа върхушка не съумее да опази културата ни, не успее да опази българския език и национална гордост, то рано или късно ще станем я гръцка, я турска провиниця цели градове като Плевен, Перник и тн. живеят от чужди, главно гръцки капитали...

    Ако не сме народ, а мърша нека станем провинция, за да може после да се освестим и да се оправим веднъж завинаги.

    Та аз лично съм "ЗА" Турция в ЕС, не веднага, разбира се... но след нея ще поискат и Алжир, Мароко... ще стане голям мюсюлмански проблем.