За изборите в Гърция - от студиото на РеТв

Видео от гостуването ми в РЕТВ с коментар за изборите в Гърция:



Цялото видео е достъпно в неофициалния архив на телевизията.

След предаването се сетих за тези неща: Тези луди гръцки избори

Виж повече информация в публикацията: Изборите в Гърция
хостинг и домейни

Posted in Етикети: , |

9 коментара:

  1. Анонимен Says:

    Линков, погледът ви върху политическия живот, а и общо върху живота в Гърция е малко далеч от истината. Ще ви кажа защо. Реално Нова Демокрация се срина заради липсващите милиарди в държавната хазна, т.е. крадене на държевни пари, оказаха се много изобретателни, заради над 5 големи скандала за злоупотреба с власт, заради скандали с подкупи на политически лица, заради данъчни и осигурителни реформи правени в най-наподходящия момент на икономическа криза, заради злоупотреби с помощи от европейския съюз, заради скандал с уреждане на държавна длъжност на членове на партията и евентуално мними конкурси за работа, заради вечната караманлийска неадекватност на политически скандали на кабинета му, заявяването му, че не е разбрал, не е чул, не е видял и всичко това до наглост, заради пожарите и Неизплащането на обещаните помощи на пострадалите(Пелопонес) и 2 години по-късно, мудността в организацията на потушаване на пожарите и забележете- излязоха и доказателства, че първо са защитавани определени частни домове, онези с големите басейни. Има и още много. Папандреус не че има особен контакт с младите, а просто не остана перспектива за противодействие. Пасок също са замесени в някои от политическите скандала на НД, заедно са си поделяли кеша. Тактиката му на изборите беше да не плаши хората с радикални мерки за справяне с кризата и забележете- ограничи телевизионните и публични изказвания до колкото можа заради лошите си риторски възможности. Той нЯма особени допирни точки с младите, младите, които решиха да гласуват, защото повечето не гласуваха, се насочиха към СИРИЗА и ККЕ, зелените тепърва ще набират сила. Гърция не избра Папандреу, а наказа Караманли. Това е много тънък момент и моля да го разберете добре. Наблюдавам вашия интерес към Гърция и затова правя тези разяснения. Също- строенето на магистрали ставаше и преди, ще става и след НД, това не е халът на България. Основната грешка на НД е подкупи, данъци, превилилегироващи капиталистите, в ущърб на ниските слоеве на населението, крадене на държавни пари, злоупотреби с власт. Странно беше и решението на Караманлис да насрочи изборите няколко месеца след евроизборите, това е допълнителна тежест във вид над 200млн.евро. Както и да е, Папандреус беше поддържан и от каналите, особено тези с американски инвестиции. Виждате ли колко подробности и неяснотийки има още, които допълват картината. Спирам дотук. Ако имате въпоси-моля, когато мога ще отговоря! Светла

  2. MARFI Says:

    Светла, първо, благодаря за обстойния коментар и второ... нали знаете че за 5-6 мин. и в компанията на Бойко не може да се каже много :)

    Към това, което написахте бих добавил и скандалът с Ватопед.

    Относно младите и говоренето - не сте права, първата по рода си среща с блогъри организирана от TVXS - Τηλεόραση Χωρίς Σύνορα: http://www.tvxs.gr/v22199

    В един друг пост съм пуснал редакционния адрес на "Булевард България" може да се свържете с тях с допълнителна информация и за бъдещ коментар, аз не държа да съм в политиката.

  3. Анонимен Says:

    Вие визирате младите в интеренет, а те не са толкова колкото ни се иска, за жалост. Когато казах, че ограничава(Папандреус) появите си в медиите имам предвид, дебати, в които въпросите не са предварително зададени. Караманлис е по-добър оратор от Папандреу и тъй като екипът на последния го разбра, постараха се да не влиза в излишни риторски изяви. Разбирам невъзможността да се кажа много за 6 минути, в определена компания. :-) Съжалявам и че пиша анонимно, не съм регистрирана в гугъл и още проучвам как става. Своят опит споделям с вас, опит на години в Гърция, с множество лични проучвания и професионални интереси. Трудно е да се разбере какво точно се случва на политическата сцена, процесите са много по-сложни отколкото изглеждат и не могат да бъдат сравнявани с тези в България поради множество разлики в облика на двата народа, тяхната история и т.н. Вие имате контакти с блогери, младежи, състуденти, а аз живея с тях. Пиша ви, защото смятам, че ще ви бъде интересно да прочетете нещо различно, нещо което никога не се пише в пресата, както например за американското участие в изборите. Пасок и НД са двете партии мевду които жонглират вече десетилетия гръцките гласоподаватели и им е втръснало от грешките и спекулациите им. Просто последните години политиката на НД беше безумноунищожителна и така се получи 10%разлика. Нека не забравяме, че по време на Пасок беше "сътворена" илюзията Борса, в която бяха погълнати милиарди евро от инвестиралите. Питайте блогерите за подробности. Та каква ми е мисълта, не се избра по-добрият вариант, а по-малко лошият. НД не можеше да очаква друга съдба, колкото и назначения в последния момент да направи, само и само да си осигури електорат. Зная много добре как се влиза в държавния сектор, що се отнася до работа. Връзкарство на силните на деня. Много е жестоко за младите и кадърни, които са изритвани от връзкарската некадърност, тези млади гласуваха за Пасок, или за Сириза, или за ККЕ, но не и за НД.
    Скандалите? Ватопеди, Сименс, С политика Мангина, с Вулгараки, със застрахователите, със здравните каси, и още, и още. Прекалиха, надминаха всяко предишно крадене, а Караманлис нищо не бил разбрал, след 2 години установи, че има подкупни негови политици, а вече милиардите липсваха, така и не се намериха. Дали Пасок ще ги намерят? Ами! Ще си проличи. Благодаря ви за гостоприемството, няма повече да спекулирам с него.
    :-) Светла

  4. MARFI Says:

    Аз визирам младите, защото имам досег с тях.

    На събитоето, което Ви показах въпросите НЕ са предварително зададени.

    Караманлис е много по-енергичен оратор, Папандреу е някак си по-тих и смирен по принцип.

    Коментирайте на воля, приятно ми е и винаги сте добре дошла.

  5. Анонимен Says:

    Марфи, няма провокативни въпроси към Папандреу във въпросното интервю, за сметка на това има ясна тематика, по която се е подготвил. Искам примерно въпроси като- Какво беше участието на Пасок в подписването на договора със Сименс? Какви промени извърши или неизвърши по време на последното си управление и защо не бяха преизбрани? Как точно ще увеличат заплатите, които обещават, при положение, че дефицитът расте? Категоричен ли е в установяването на пенсионната възраст на днешните възрастови граници? В този дух. Иначе въобще за интернет, за прозрачността в управлението и като цяло приказки "въобще" не са показателни. Много се смях с Папандреу- питат го един пък, защо при предишното си управление е направил еди си какво си. Отговаря, че правенето на политика е процес сложен и отговорен, с много рискове и стрес. Резултатът днес е икономическата криза, която вилнее по света...Да виждате отговор на въпроса, да там е добър. Задават си журналистите въпроси, но кой ли им отговаря. Почти няма политик, който коректно да дава отговор. Та не е въпрос само на участие в едно интервю, а и на какви въпроси се задават и кАк им се отговаря.
    Темата за Бакояни дръг път ще я подхванем, скоро й идва времето ;-)

    Съветвам ви, ако добре владеете гръцки, намерете инфо за Лазопуло, във вид на сатирично предаване прави невероятен анализ на политическия и социален живот в страната. Ще се забавлявате и ще добивате информация. Младите го цитират доста често. Такова предаване, каквото прави той, в Българоя не може да съществува. Днес вечерта се излъчва, в 21.00 по тв Алфа. Струва си да го намерите.
    Лека вечер ви желая. :-) Светла

  6. MARFI Says:

    O Лакис е страшен!

    За мен по-интересен въпрос към Папандреу би бил дали би наливал държавни пари в частни предприятия по примера на баща си и дали би лъгал за икономическата ситуация по примера на Симитис.

    Папандреу до сега не е бил премиер, а само министър на образованието, така че какво е направил и какво не тепърва ще следим :)

  7. fen Says:

    marfi, цъкни на оригиналното видео на 10:59 и ми кажи, какво забелязваш:)

  8. MARFI Says:

    Хах, да определено си приличат :)

  9. fen Says:

    Сори, обаче това е единственото отношение, което мога да взема по темата:))))