Водният знак, watermark -a

Toва в ляво е стар воден знак от скъпа за времето си и безценна днес Венецианска хартия.

Как са го получавали ли?

Хартията по онова време се е правела от дървесна каша и нещо като калчища, която намазвали многократно върху тънка мрежа, като тензух, в мрежата имало неравност с изображението на "водния" знак.

Този воден знак, бил рекламата на къщата произвеждала хартия, запазен знак за дожите, защото всеки един от тях позлвал различна хартия, нещо като електронен подпис за времето си.

Лично съм държал писмо от константинополският патриарх с огромен воден знак по средата, гледан към прозореца е много впечатляващ, да гледаш как светлината се просмуква през по-тънката част на листа.

Но защо Ви занимавам с това ли? За да Ви покажа, как в днешно време водният знак е не само реклама, а превантивно средство, средство против кражба, силно насърчавам използването му, макар и на дискретен такъв, за да предотвратите кражба на интелектуалната ви собственост като ценни снимки и тн.

Може да го сложите чрез някоя специална програма, обикновенно за обработка на снимки, чрез слой (layer) на фотошоп, или чрез някоя онлайн галерия като Ιgalley и Lynpha, които го поставят на сървърно ниво.

Така... грозното е когато обаче поставяш този воден знаκ, watermark на материал които не е твой, както забелязвам на бисквитка.нет, файндхотлинкс.ком също не блестят с авторство, но поне не поставят никакви техни запазени знаци върху взетите от фишки.нет публикации.

Какво се случва, като поставиш твой воден знак на НЕ твой материал,?

Извършваш подсъдно действие.

Все едно да ограбиш банка и да се подпишеш на пода или да да го напишеш в блога си като се прибереш.

И тогава, когато съвсем умишлено се опитвате да се правите на велики и си присвоите авторството на чужд материал попадате под ударите на Digital Millennium Copyright Act (DMCA), засегнатите страни могат да Ви съдят за милиони долари от пропуснати, печалби, ползи и морални щети, ако законодателството на съответния щат или държава предвижда това.

Само че, в България, си имаме една мутренска организация НСБОП, кояо уж защитава всички интелектуално ограбени хора, тоест тях не ги интересува дали mp3-ките на Марая Кери на харда ми са ми подарък от самата нея или не, идват взимат и си тръгват без Марая да им се е оплаквала за щетите които взаимно сме си нанесли от това, че съм я слушал, незаконно.

За да обобщя, бих приканил всички забавни скрол сайтчета
(скрол сайт е сайт с подредени, обикновенно несвързани една с друга чужди снимки, без коментар или отношение от автора на скрол сайта, просто плеснати под руското заглавие Фотоподборка, тези сайтчета се наричат така, защото с бърза скорост на пръста преместваш скролера през тях и затваряш страницата като изгледаш снимките)
Моля ВИ крадете с мярка, не си присвоявайте авторството на снимките, така само ги правите непотребни за поредна кражба, е и това е нещо все пак.

Posted in Етикети: , |

0 коментара: