Опасността от клишираността

На снимката в ляво се вижда водния стълп предизвикан от сблъсъка на италианско торпедо с гръцкия торпедоносец "Ели" на 15 Август 1940.

15 Август е специална дата за Гърция, национален празник, празникът на Богородица, чествания, литургии из цялата страна...

Нещо като настъпването на Нова година... характерното при отразяването на тези празненства е че с промяна единствено на годината, името на митрополита отслужил литургията или кмета отправил приветсвие към народа, получавате новината за години напред или назад съответно.

И така, един мързелив журналист от вестник "Врадини" бил изпратен да отрази събитието, на него не му се пътувало от Атина до остров Тинос (където култа към Богородица е изключително силен) и си останал в къщи. (Имайте предвид, че пътуването с кораб през 1940 е било мръсно и изморително занимание)

Та останал си вкъщи кореспондентът, но за негово нещастие, италианска подводница в мирно време торпилирала гордостта на гръцкия военноморски флот - торпедоносецът "Ели", участвал в първата световна война и в последвалата я малоазийска кампания на гръцката армия.

В понеделник, репортерът отипъл и депозирал статията си в редакцията на вестника, редакторът прочел отгоре, отгоре клишираните описания на тържествата, на хорската радост, на шествието в чест на божията майка и прочие и прочие, свалил очилата си и кротко попитал:

А, торпедото?

Тази постъпка както се сещате коствала поста на въпросния журналист и била сериозен удар по престижа на вестника, тъй като събието било отразено от конкурентните медии и от радиото както се очаква, та добре ще е да избягваме клишетата.

Благодарение на преподавателят ми по... всичко: К. Павликянов.

Posted in Етикети: |

0 коментара: