Mall или женски пазар?

Снимка от Скай Сити Мол:На мен повече ми прилича на покрита версия на женския пазар, само че с безбожно висок наем.

Ето какви видове търговски площи съм забелязъл по софииските молове:

1. "Луксозни" магазини с миналогодишни колекции или стоки купени от Гърция в сезона на намаленията, луксозността на магазина произлиза от факта, че едно яке струва, колкото Голф 2 на старо.

2. Ако нямаш пари за "лукзозен" магазин, наемаш на космическа цена площ за сергия.

Тук ще разгледам вторият вид търговски площи.

Сергиите продават всичко: oт локумчета и захарни петлета, варена царевица и прясно изцедени сокове до сапуни, свещи, цветя, табели за врати - досущ като на селски панаир, като онез сергии дето идват веднъж годишно на празника на селото и предлагат екзотичната си стока на селския мегдан.

От пиле мляко, каквото е и мотото на женския пазар.

Само, че в големия град, където всеки ден е селски празник, или селски (влашки) сбор, както казват по моя край, има много мегдани и много сергии и панаири, целогодишно и писва вече.

Ако разгледате снимката по внимателно ще видите, че едната сергийка е покрита с червено платно, това е защото не се знае дали отгоре не правят ремонт и да не я изцапат случайно с вар.

Това, разбира се, не е причината, просто сергийката не е пригодена за вътрешен интериор, до скоро е продавал кренвирши отвън, но постройха Мол-а, той влезна вътре и разбира се понеже вече е на луксозно място, вдигна цените двойно, за да плаща наема, пак взима същите пари, дори по-малко, но количката му за кренвирши е в Мол-а, вече не е до светофара, заслужава си нали?

Местата в мола са кът и са разпределени, за да няма сърдити, не се местят търговските площи, ами се разкарват клиентите.

Променят се посоките на ескалаторите, за да се въртят хората в кръг и да обикалят около отрупаните като в ориента дюкянчета, ако вчера си слезнал от ескалатора в дясно, той вече е за качване и обратното.

В Скай Сити, например всеки ден променят движението на ескалоторите, за да може хората да минават равномерно покрай всички сергии около тях. Хитро нали? Така де, какво значение има, че на клиентите им писва да обикалят до ескалоторите и да се объркват кой да вземат, важното е да се мотаят около сергиите - точно като на женския пазар.

В София Мол, дори има дюкенчета сврени под нишите на ескалотарите, но и това е търговска площ която носи пари от наеми, трябва да се оползотвори.

Спомням си от приказките които съм чел някога, (когато имаше и книжарници и се продаваха и книги, не само луксозни дрехи), че Пепеляшка спяла под стълбите, е сега в Мол-а никой не спи, пари се правят там, под стълби, над стълби, няма значение, важното е да си в Мол-а, престижно е, модно е, важно е всички да знаят, че имаш сергия в Мол-а, нищо че е под стълбите и нищо, че на човек му трябва карта да те намери - ти си бог, ти си хванал Господ за шлифера и правиш луди пари от сергията в Мол-а :)

Отношение към клиентите ли? Ами същото като на женския пазар с изключение на провикванията на продавачите. В Мол-а пускат музика за фон и не се чуват подвиквания, но спокойно и това време ще дойде.



2 коментара:

  1. zbrox Says:

    Mall на английски всъщност значи алея. Хората са почнали да го използват като нашенското "мегдан", но с годините е станало малко по-модернизирано, че и с покрив. Mall-овете обикновено са една права алея (вече на по 2-3 етажа дори) и от двете страни магазини и кво ли не.
    Работата е там, че в тук искат и това да го изкарат луксозно. Аз доколкото знам, а може и да греша, моловете са за масата. Хората да отидат там всичко да им е накуп и да не им е скъпо.
    Само тук може мол да се окаже гъзария. Както и само в БГ може да се окаже, че Бенетон не е обикновена евтина конфекция, ами е екстра луксозната марка, предназначена за високата класа.

  2. Polly Says:

    ха ха мда. тук в Англия mall-a си е за "масата". за жалост с едно £5 по-скъпо (за дрехи и тн), но пък паркингът е безплатен.
    Прав си за всичк zbrox, просто в БГ е така.

    Селска работа в столицата...