Кой избира името си?

Това което се вижда от снимката е джип Тойота Рав4, с лепенка ПОД стъклото МК - Македония, и лепенка НА стъклото:

Разпознавана от Гърция като:
Бивша Югославска Република Македония.

Recognized by Greece as, FYROM.

Αναγνωρισμένη από την Ελλάδα ως:
ΠΓΔΜ.

Дотук всичко добре.

Остават два важни отворени въпроса:

1) Защо не е сниман номера на колата?

2) Защо обидната лепенка не покрива лепенката МК отдолу?

И един второстепенен, защо лепенката МК е ПОД стъклото, а не на него, както родните BG?

Версия на потърпевшият за случката и снимката:

"Отивах в Солун за покупки, гръцките власти ме унижиха на границата и ми сложиха обидната бяла лепенка"

В мен се прокрадва съмнението, че дори макетонецът да е бил унижен, той не е спазил репликата от собствения си сайт:

"Nationalism, may seriously damage your health"

Не е ли пример за национализъм, облепянето на колите с лепенки с трибагреници и букви BG, GR и тн, сякаш не се вижда от номера от къде си?

Айде дори да оставим това настрана, нали мразят гърците, защо тичат да им пазаруват в моловете в Солун, при положение, че знаят че евентуално, ще им сложат такава лепенка?

От същия сайт стигаме и до още идеи изразени картинно:

Призната от Македония, като бившата Македонска провинция Гърция.

Не ми се иска да го коментирам обстойно, затова само ще спомена, че Александър Велики и баща му Филип, победили гърците, защото водели война и през зимата, а Демостен не успял да обедини гърците за отпор)

Дори териториално подчинени, гърците отдавна били подчинили културно македонските си съседи, а Александър Велики, само им направил услуга като елинизирал света до Индия чак.

Много са ми смешни такива претенции на историческа основа, все едно сега гърците да си искат Истанбул! (не че не го искаха до скоро де ;)

Последният ми коментар ще е над този текст:

Say: Macedonia
I am a Macedonian. My country's name is "Republic of Macedonia". It is a basic human right to choose a name for yourself and to express your nationality. Please respect that and call me by my name. Say: Macedonia!

Кажи Македония
Аз съм македонец. Името на страната ми е "Република Македония". Изначално човешко право е да избере име за себе си и да изразява своята националност. Моля уважайвайте този факт и ме наричайте с името ми. Кажи: Македония!"

Изначално право е да, само че не ние избираме имената си, заобиикалящите племена дават имена на хората около себе си, за да ги различават. Както и когато се раждаш, майка ти ти избира името. Ако Гърция се е подписала в документа за създаването ти, то тя ти един вид кръщелница нали?

Циганите искат да им казваме роми, ама не ни идва, албанците не искат да им казват шиптъри, ама не се получава, румънците не обичат да са цинцари, но не се получава ;)

Никой не избира сам името си в крайна сметка май.

Още по темата

Благодаря на nikos от форума на БМВ, за материала.




Posted in Етикети: , , |

9 коментара:

  1. Анонимен Says:

    Всичко е супер хареса ми. Само да кажа едно уточнение, че Александър Македонски няма нищо общо с днешните македонци и всъщност произлиза от ГРЪЦКАТА област Македония. Ама това, че гърците са смешници е ясно :Р

  2. MARFI Says:

    Аз и затова писах Александър Велики, не Македонски ;)

  3. GoodBytes Says:

    Јас сум автор на сајтот Say: Macedonia. Ќе ти пишувам на Македонски јазик, се надевам дека ќе можаш да ме разбереш.

    Од една страна ти благодарам што со твојот пост го популаризираш моето мислење и општо мојот сајт, како и Македонските ставови. Од друга страна, мислам дека малку ги вадиш нештата од контекст и наоѓаш демони таму каде ги нема. Еве два примера:

    1. Регистрацијата на автомобилот не се гледа бидејќи таква беше оригиналната фотографија која јас ја најдов на сајтот Он.нет. Таму ја пратил сопственикот на автомобилот, а моја претпоставка е дека човекот намерно не сака да ја прикаже јавно, со цел да ја зачува својата анонимност. Како и да е, ако толку те интересира вистинитоста на оваа Грчка практика, тоа лесно може да се провери на граница - тие тоа го прават со сите автомобили од Македонија.

    2. Со мапата „FMPG“ не сакам да вадам тези кој кого го окупирал, или колку е некој силен на воен план, туку нешто сосема друго: да им прикажам на Грците колку неубаво и навредливо изгледа кога некој ќе ти надене име кое ти не го сакаш. Ако само погледнеше веднаш под мапата, ќе го забележеше ова објаснување:

    The map displays FMPG as the name of Macedonia's southern neighbor. This is a quid pro quo mockery of the name which does not seek offense, but an illustration of the methods that Greece uses towards Macedonia during all these 15 years that they have an issue with our name. Map courtesy CIA World Factbook.

    И за крај: како ТИ знаеш дека си Бугарин?

    Јас ќе ти одговорам за мене: јас знам дека сум Македонец затоа што најмалку 5 генерации во моето семејство ние се сметаме за Македонци.

    Поздрав од Охрид.

  4. MARFI Says:

    GoodBytes,

    Благодаря ти за коментара.

    Разбирам те чудесно, защото сме... братя ;)

    Прав си, може и да съм пречупил фактите през моята гледна точка, но според мен ти попадаш точно под влиянието на това, от което се страхуваш - Nationalism.

    Македонец си, в смисълът в който и аз съм влах, тоест баща ми е от Северна България и аз съм влах, но живея в България и се наричам българин за по-лесно.

    В това няма нищо странно, както и във факта, че ти културно и езиково спадаш към представителите на област Македония, която преди 5 генерации е била под турска власт, нали?

    Тогава и моите деди са били власи, и твоите македонци и са се наричали по този начин, обединявани на културен и верски принцип.

    Както и сега и Вие сте македонци и ние имаме македонци около Пирин и пак сте еднакви, пак обединени на културен и верски принцип.

    Затова на културно и верско ниво, аз мога да Ви наричам македонци, както и България признава държавата Ви като Македония и първа се е подписала под документа.

    Тогава преди 5 генерации турците - са наричали македонските земи - Скопски Санджак, по името на града Скопие. Македония е била областта от Кукуш до Дедеагач (Килкис - Александруполис), затова и има географска област с това име и Беломорска - Егейска Македония. Земите на днешна Македония са по скоро земите на Вардарска Македония, защо не се наречета така? Ще сте 90% доволни. Така сте били наричани преди 5 генерации.

  5. GoodBytes Says:

    Што не им дозволува на Бугарите да ја почитуваат волјата на Македонците? Зошто и до ден денешен мора да се објаснуваме што сме и како сме? Кога ќе се смири Бугарскиот апетит кон Македонија?

    Сите држави околу нас ја имаат на око македонската земја, од пуста носталгија од минатото. Но ниеден не сфаќа дека не може да има мир на Балканот без да се реши „Македонското прашање“ односно без да се втемели македонската држава.

    Чудно како никој не ја погледна работата од таков аспект. Сите некако се обидуваат со добро или лошо да си ја наметнат својата вистина, без никаков респект за вековниот стремеж за самостојност и за волјата на Македонската нација.

    Се надевам, за доброто на сите нас, дека наскоро конечно ќе се затворат овие прашања на Балканот. Крајно време е да почнеме да живееме во мир и слога, со меѓусебна почит КАКО ЕДНАКВИ. Ете, мојот национализам оди само дотаму: до точката кога сите ќе престанат да гледаат на мојата етничка припадност и на мојата територија како шанса.

  6. MARFI Says:

    GoodBytes, сърдечен привет отново!

    Много се радвам на диалога, които се заформи.

    Да прав си, веднага след освобождението си балканските нации се хвърлят да освобождават Македония и да присъединяват части от нея към териториите си, след като виждат, че не могат да я вземат цялата.

    Новото хилядолетие също започва с проблем, относно нерешеният, а потулван 100 години Македонски Проблем.

    "Кога ќе се смири Бугарскиот апетит кон Македонија?"

    Аз, като българин, никога не мога да възприема съществуването на Македонска нация и език, особено предвид факта, че чета езика ти свободно, защото това си е моят език, напълнен с чуждици и сърбизми, за да се дистанцира изкуствено от българския.

    Ти си жертва на дългогодишна пропаганда и промиване на мозъци от твоето правителство и културните среди в родината ти.

    Където повече се залага на вашето различие с всички останали народи на балканите, отколкото на приликите ви.

    "Зошто и до ден денешен мора да се објаснуваме што сме и како сме?"

    Обяснявате се, защото никой не възприема опитите Ви да пренапишете историята, по начина, по които на Вас Ви харесва.

    Когато в научните среди се появи нова теория, като вашата трудно се защитава, не е ли така.

    Аз бих живял комфортно с идеята за Македония и за "Македонска Нация", ако спрете да преписвате чужда история за ваша, ако спрете да се осланяте повече на изкуствените разлики с нас, отколкото на вековните прилики и паралелно развитие на отделните етнически групи.

    Никога не съм бил в Македония и ме е страх да отида, именно заради националистическите настроения, не знам дали ще си заваря колата цяла, ако е с българска регистрация.

  7. GoodBytes Says:

    Ако мојот прадедо напишал народна песна, а тој се сметал себеси за Македонец, дали таа песна е Бугарска или Македонска?

    Впрочем, земете си ја целата историја и култура и китете се со неа како ваша, преку глава ми е веќе од спорење на таа тема. Само и тогаш нема да не' оставите да живееме спокојно, затоа што суштината на сите овие „проблеми“ е апетитот за македонската земја. Сите овие други точки се само последици на таа националистичка пропаганда.

    Помирете се со фактот дека на Балкан ќе постои Македонија и Македонци, затоа што ние никаде нема да одиме.

  8. Анонимен Says:

    Едва ли ще и направят нещо на колата. Поне на нашата не и сториха нищо, а хората с които се срещнахме бяха любезни,т.е. бяха си нормални хора, а не от оная озлобена порода, дето се среща из българското виртуално пространство.

  9. Nikolas Says:

    nqma po-sme6no ne6to ot tova da 4eta na nqkoi anomimen muxlio komentarite otnosno koi bil sme6nik i koi ne..predostatu4no govori za tebe fakta 4e slaga6 v edna torba vsi4kite gurci..edno na ruka..drugoto koeto e 4e gurcite vinagi ama vinagi sa si otstoqvali na pravata si a ne kato nqkoi smexurci (imena nqma da nazovavam) koito sa stignali dotam da napravqt bulgarskiq ezik NEZADULZITELEN predmet...tova se razbira kakvo prodazno pleme ste...turcite ot drugata strana iskat zadulzitelno da se u4i turskiqt v u4ili6tata na cqla bulgaria bez da se zapitat kade se namirat i nadali bulgarskite i gruckite naseleniq v turciq sa imali podobno pravo...ama ne!trqbva...az znam 4e za edna djamiq v atina se govore6e 20 godini i edva nakraq durzavata predade edin parcel izvun atina za stroeja na takova ne6to...edno 6te vi kaza 4e s tezi ne6ta koito se 4uvat naposledak povqrvax 4e nqma duxove i prizraci...6toto ako su6testvuvaxa vasil levski i druzinata 6tqxa da izlqzat ot grobovete i da gi zakolqt do edin tiq dupedavci...puk vie nastoqvaite da ne glasuvate..6te doidat pak xasanci ot turciq da glasuvat za vas i vie za poreden put kato nedoebani putki 6te revete 4e tur4olqta vleznaha na vlast i vie zatova nqma da glasuvate drugiq put..ama ste mi sme6ni!

    az ne go priemam tova naimenovanie makedonia..ako iskat vardarska makedonia DA suglasen sam@!no tupata slavqnska utaika ot koqto se sustoqt skopiancite si iskat MKD...karai!taka ili ina4e uvazaemi goodbytes 80 procenta na zemqta vi i 90 procenta ot ekonomikata na stranata vi se vurti ot kompanii s grucki interesi taka 4e traite si tam 4e 4uvstvoto da si posledna dupka na kavala s albancite zaedno ne e ot nai-dobrite 4uvstva...
    lek vi den