Кои избира името си 2?

След публикация ми: Кой избира името си?, много се зарадвах, когато авторът на оригиналната публикация коментира статията, ето и коментара:

"Јас сум автор на сајтот Say: Macedonia. Ќе ти пишувам на Македонски јазик, се надевам дека ќе можаш да ме разбереш.

Од една страна ти благодарам што со твојот пост го популаризираш моето мислење и општо мојот сајт, како и Македонските ставови. Од друга страна, мислам дека малку ги вадиш нештата од контекст и наоѓаш демони таму каде ги нема. Еве два примера:

1. Регистрацијата на автомобилот не се гледа бидејќи таква беше оригиналната фотографија која јас ја најдов на сајтот Он.нет. Таму ја пратил сопственикот на автомобилот, а моја претпоставка е дека човекот намерно не сака да ја прикаже јавно, со цел да ја зачува својата анонимност. Како и да е, ако толку те интересира вистинитоста на оваа Грчка практика, тоа лесно може да се провери на граница - тие тоа го прават со сите автомобили од Македонија.

2. Со мапата „FMPG“ не сакам да вадам тези кој кого го окупирал, или колку е некој силен на воен план, туку нешто сосема друго: да им прикажам на Грците колку неубаво и навредливо изгледа кога некој ќе ти надене име кое ти не го сакаш. Ако само погледнеше веднаш под мапата, ќе го забележеше ова објаснување:

The map displays FMPG as the name of Macedonia's southern neighbor. This is a quid pro quo mockery of the name which does not seek offense, but an illustration of the methods that Greece uses towards Macedonia during all these 15 years that they have an issue with our name. Map courtesy CIA World Factbook.

И за крај: како ТИ знаеш дека си Бугарин?

Јас ќе ти одговорам за мене: јас знам дека сум Македонец затоа што најмалку 5 генерации во моето семејство ние се сметаме за Македонци.

Поздрав од Охрид."

Първо, разбрах всичко и второ човекът е много учтив и интелегентен. Много се радвам когато се води диалог между интелегентни хора и когато мненията на двама души се пресичат и раждат дискусия, ето какво му отговорих:

GoodBytes,

Благодаря ти за коментара.

Разбирам те чудесно, защото сме... братя ;)

Прав си, може и да съм пречупил фактите през моята гледна точка, но според мен ти попадаш точно под влиянието на това, от което се страхуваш - Nationalism.

Македонец си, в смисълът в който и аз съм влах, тоест баща ми е от Северна България и аз съм влах, но живея в България и се наричам българин за по-лесно.

В това няма нищо странно, както и във факта, че ти културно и езиково спадаш към представителите на област Македония, която преди 5 генерации е била под турска власт, нали?

Тогава и моите деди са били власи, и твоите македонци и са се наричали по този начин, обединявани на културен и верски принцип.

Както и сега и Вие сте македонци и ние имаме македонци около Пирин и пак сте еднакви, пак обединени на културен и верски принцип.

Затова на културно и верско ниво, аз мога да Ви наричам македонци, както и България признава държавата Ви като Македония и първа се е подписала под документа.

Тогава преди 5 генерации турците - са наричали македонските земи - Скопски Санджак, по името на града Скопие. Македония е била областта от Кукуш до Дедеагач (Килкис - Александруполис), затова и има географска област с това име и Беломорска - Егейска Македония. Земите на днешна Македония са по скоро земите на Вардарска Македония, защо не се наречета така? Ще сте 90% доволни. Така сте били наричани преди 5 генерации.
Posted in Етикети: , , |

5 коментара:

 1. Анонимен Says:

  Ама не бе, как така ще го наричаш момчето Вардарски Македонец. Не 5 поколения, 1000 поколения от Александър Македонски те са си македонци и са автохтонно население и нема мърданье. Ето, аз съм македонец по произход също така, (частично), но да говоря че имам нещо общо с Александър Македонски и заради него и античната история да съм готов да остана без държава и без прадядовците ми комити? Никога. В крайна сметка човек има право да релативизира собствените си чувства, но не и историческите факти.

 2. So Says:

  Темата с Македония е сериозна... история, гледни точки - всичко това може да се прекрои, както е и било прекроявано през годините, взависимост от интересите на силните на деня.
  Но освен самосъзнанието и излишния национализъм има още нещо, което е не по-малко важно - интелИгентността.

 3. Анонимен Says:

  Браво!
  Супер отговор си му дал
  Но той някак си няма да го приеме,
  защото така са ги учили в училище
  а и писаниците за най-длевната държава Македония в Космоса ... :-)

 4. edmon Says:

  тая история с тия македонци е толкова смешна....
  всъщност ако не беше тъжна щеше да е смешна !!!
  какви македонци... какви комити .. какви 5 поколения....
  за 50 години в сърбия са си променили леко българския диалект...
  до кога ще се самозалъгват....

 5. Анонимен Says:

  Нашите претенции към Македония не са териториални, те са любовни. Претенцията да ви обичаме без да ни се сърдите.