Сеизмограф

С Ганчо и Филип бяхме "гости" на Сеизмограф днес. Гости в кавички, защото водещата и до края не разбра, че сме гости, а не част от платената публика - малко куцаше организацията.

Ние си мислехме, че ще говорим против следенето в Интернет, поне такъв въпрос получихме от предварително подготвените:

"Трябва ли МВР да следи какво правим в Интернет"

За жалост, нямаше компетентни органи от МВР, на които да го зададем, а един доста краен психиатър-богослов и бивш политик от листата на ДСБ - д-р Николай Михайлов, ако му го бяхме задали след тирадата му против:

"свободното споделяне на радикални мисли от технологичните номади (блогъри?)" със сигурност щеше да каже:
"ДА"

И щяхме да я втасаме тотално!

Добре, че Филип успя да изкаже мнение, наместо въпрос и сподели, че блогърът Атила е доста удобен точно в навечерието на повторния опит за гласуване на закона за подслушване на електронната ни кореспонденция.

Не знам как си подбират гостите от "Сеизмограф", но определено дълги сравнения от драматург при това, дали първото отвличане на автобус в България (е сега вече сме дали нещо на света, отвлечен автобус от блогър! - сензация на квадрат, блогър - опасен, въоръжен, нестабилен!), е анкракт, репетиция или премиера на нещо са хубави, но празни.

Също както и цветущите сравнения на господин психиатъра -

"свободни радикални номади в Интернет"

Както и целият му сложен, бавен изказ е хубав и напудрен, но кух, лишен от съдържание, както и анонса на самото предаване, дали приличало отвличането на пиеса от Стратиев или не или натъртването около 10 пъти "Първото отвличане на автобус в България"
(мен ако питате, нямаше отвличане, автобуса си кара само по магистралата (така де, това дето прилича на магистрала)

Ядосвам се когато има някаква залязваща вече сензация, но е вложена техника и празен брътвеж и журналистите се опитват да я преекспонират допълнително и да изкарат под вола теле, само и само "инвестицията" им да се възверне максимално.

Господин психиатърът сравни Интернет с:

"тренировъчен лагер, в който голяма група номади (блогъри може би ? моя бележка) се отдават на свободно и радикално фантазиране и саморазрушителни мисли"

След предаването успях да споделя с екипа, че ако имаше Интернет по времето на Раковски, то той щеше да стартира легията си онлайн и да превземе сървърите на Стамбула града голяма!

Освен това експертните познания на господин Михайлов, родиха и следните съждения:

Интензивното ползване на Интернет и употребата на:

"там индекси, аноними, никове и тн." ни отдалечавали от истинските реални лица и отнемали от социалния ни контакт.

Надявам се от Сеизмограф да спазят намерението си и следващата събота предаването да е посветено на скандалния закон, който готвят от МВР и сред гостите да има технически грамотни лица, които поне ползват интернет и имат блог - например Минчо Спасов от НДСВ или Мартин Димитров от СДС, за да покажат, че през 99,99999999(в период)% процента от случайте:
БЛОГОВЕТЕ ОПРЕДЕЛЕНО НЕ СА ПОЛЕ ЗА ПОДГОТОВКА
ЗА ОТВЛИЧАНЕ НА АВТОБУС

иначе досега един автобус нямаше да остане неотвлечен, драги журналисти!

Очаквайте орязан клип от предаването и още коментар съвсем скоро.

Сеизмограф



31 януари 2009 г.

Нарочно снимах само М от Сеизмограф.

Кризата е реална

Кризата е реална:

С мирис на Соц

Малко спомени от една отминала епоха...

Единичен чушкопек - връх на технолочната мисъл в областта на приготвянето на зимнина, сниман върху органа на партията - в-к "Работническо Дело":
Швепсът беше култов, а колата имаше съвсем по-тръпчив вкус от сегашната.

А радиоточката - радиоточката с неизменната везана покривчица, която покриваше всяка мебел и техника дори:
Бонбони "Амфора" все още се правят в същата опаковка:
Хитът беше да ядем шоколад "Кума Лиса" - прероден от "Нестле" в наши дни и да играем на "гледай си работата" с карти "Хитър Петър":
Това лепило май още се прави, ужасно лепеше, цапаше и миришеше, сметало никога не съм имал...
Спомнян си ужасно мазните бутилки от олио, които събирахме на терасата преди да отидат за "презареждане":Още си ползваме рендето и мелничката за пипер:
Спомени, спомени...

Снимките, макар и парадоксално ми ги прати Раду

Не на подслушването!

В понеделник, в ефира на Дарик гусин депутатинът Костадинов направи едно много цинично сравнение:

"Абсурдно е да се протестира срещу наредба 40 и следенето в Интернет, хората са се паникьосали без причина, данните им с кого са говорили и сега са достъпни по разпечатките в разбитите им пощенски кутии..."

Бого, за жалост, изобщо не го контрира при това изказване.

Винаги съм избягвал твърде крайните и образни сравнения, защото след като бъдат анализирани стават съвсем безобразни.

Дървените ни пощенски кутии и потреблението им много приличат на електронните ни - нормално, те са техен предшественик. Някои потребители нехаят за личната си кореспонденция и си оставят кутиите отключени или разбити - просто им е писнало да поправят вратичките и ключалките:
Също като потребителите в Интернет, който ползват лесна и кратка парола за електронната си поща (повечето хакери не са никакви хакери, ами чисти социални инженери, пробват с името на жена Ви, на дъщеря Ви, годишнина от сватбата и накрая - хоп! познават и ви "хакват".)

В пощенските си кутии, също получаваме тонове (този път буквално) СПАМ.

С единия спам - хартиения, сме се примирили, от електронния все още реагираме като ужилени. (аз харесвам спама, помага ми да разбера какво се търси и предлага на пазара)

Сега идва моментът за достъпа до разбитите кутии и откраднатите данни.

Да приемем, че някой Ви скъса плика с разпечатката от мобилния телефон или писмото от банката с извлечението от сметката Ви, ще разберете, може да махнете с лека ръка и да продължите да стоите с разбита поща, а може и да я оправите и да предотвратите повторно посегателство, същественото е че по липсата или скъсания плик, Вие ще разберете за това посагетелство върху личните Ви данни.

Ако МВР Ви подслушва Интернет трафика и в кои клетки се регистрирате с мобилния си телефон, Вие не ще разберете никога и никой няма да Ви уведоми!

Колко пъти Ви се е случвало някой да Ви е чел разпечатката от Глобул примерно? (От Мтел вече не ще могат, защото може да се откажете от хартиена фактура) На мен - никога.

Съществува един неписан толеранс и макар и без вратичка на пощата си, аз получавам кореспонденцията си - непокътната, имам доверие на съседите си.

Вие имате ли доверие на хората, които на 14 януари биха деца, жени и старци пред парламента ? Аз определено нямам и не бих оставил кореспонденцията си в тяхни ръце.

От сравнението, в което сам се вкара депутатинът изригва и още еди конфликт.

Редица потребители са си сложили бронирани и добре залостени пощенски кутии, МВР се ядоса, че не може да надникне и иска от доставчиците на пощенски кутии и производителите на ключалки да им дадат универсален ключ, с които да надникват вътре без никой да разбере.

Хората на които им пука за неприкосновеността на кореспонденцията и личното им пространство не са съгласни, те искат да се защитят, но на МВР това не му харесва и в момента пренебрегва решението на Върховния Ключар и чрез наглост се опитва да си издейства копие от универсалния ключ - аз не съм съгласен да го получат, а Вие ?

Снимка: КакНеСе

Криза ли

Ε на това му викам да прекалиш с бензина...

Криза ли?


Пролет

От няколко дни ми е много пролетно. Температурите се вдигнаха, днес има и слънце, някои по смели птички чуроликат... пък и вече карам мотора и пролетното настроение съвсем се засилва.

Ето и един поздрав за всички чувстващи се пролетно:

София Восу - Пролет (гръцката песен за Евровизия 1991)



Не ме интересува дали ще вали сняг в петък, за мен пролетта дойде :)

Пролет моя, моя бяла пролет,
как минуваш ниско над тополите,
но не спираш тука своя полет.

Как ще пеят птиците в житата!
Весели ще плуват във простора...
Ще се радват на труда си хората
и ще се обичат като братя.

По Вапцаров - Пролет.


Posted in Етикети: | 4 коментара

Не на следенето в Интернет!

Тържествено обещавам, че никога повече няма да слушам Дарик радио.

Днешната пародия на дебат в eфира на Дарик за свободата и подслушването в Интернет и скандалната наредба 40 беше опорочена от водещата - Нина Александрова, която даваше през 75% думата на депутатa привърженик на подслушването и следенето ни в Интернет (и не само) - г-н Костадинов.

Господинът започна изложението си с тъп аналог за 11 септември и изявление, че след тази дата свободата ни каквато сме я познавали, била изчезнала, така че нямало какво да жалим за подслушването ни.

Богомил Шопов успя да вземе думата едва два пъти и то за малко и бе грубо прекъснат.

Самият дебат бе прекъсван от супер тъпи вече безплатни хитове от младостта на баба ми и убийствено дълги джингли и преходи от около минута.

Освен това депутатът Костадинов или беше болен или нарочно микрофонът му бе тикнат под носа и непрестанно в ефир се чуваше досадното му кашляне и пресипнало дишане.

Като цяло тази наредба е пълен фарс, не може заради една думичка - "сериозно" или според българското законодателство - "тежко" престъпление да се впряга вниманието на цялото ни общество, да се губи толкова време и енергия.

Ако се напише в скапания превод на евродирективата (която може и да оспорим, като Ирланидия например), че ще се събира информация само за предотвратяване на "тежки" престъпления и ще имаме сделка...

Аз съм отвратен от комисиите в парламента и от депутатите, които пренебрегват решенията на Върховния съд и отново внасят за разглеждане един законопроект, който е убийствено порочен, нарочно списан неясно и противоречи на редица членове от конституцията ни, на редица евродирективи и заплашва човешки права и свободи.

Ако депутатите одобрят един такъв закон, изцяло в полза засилването на полицейщината в родината, само ще допринесат за бетонирането на корупцията като начин на управление на милата ни родина, защото без ясно основание ще могат да събират данни за източниците примерно на разследващите журналисти и да ги прибират на топло, където по мистериозен начин да умират...

Аз не искам такъв калпав закон и не искам да бъда следен!


Onda настроение

Има едно място в София, на което обожавам да пия кафе, дори сам.

Не е заради кафето, кафето в Онда е гадно.

Но мястото на Онда на "бул. Цар Освободител" срещу руската църква е магично.

В периферното ти зрение е руската църква - с лъщящите си златни елементи.

От време на време се закрива от преминаващите хора - забързани или спокоини, усмихнати или намръщени, виждаш познато лице в тълпата, позната кола, махвате си, поздравявате се - усещаш пулса на града, на времето.

Краката ми се топлят на парното до прозореца, отпивам бавно от кафето си и преглеждам какво съм написал до момента... един познат ме привиква отвън, уговаряме се набързо за бар, прибирам лаптопа...

Казват че ако седиш достатъчно дълго време на Тайм Скуер в Ню Йорк, то целият град ще се изреди пред теб...

Мисля, че това място в София е именно карето около Военния клуб и Руската църква. С удоволствие бих гледал как целият град се изрежда пред мен, докато отпивам бавно кафенце в удобното кожено кресло...


Posted in Етикети: | 6 коментара

Не на АЕЦ-а!

Престъпната парламентарна шайка гласува "ЗА" отварянето на трети и четвърти енергоблок на АЕЦ Козлодуй - повече за заседанието и гласувалите.

Газовата криза беше използвана, за да се хвърли прах в очите на хората и да се заблудят, че в България има липса на ток...

Липса на ток няма! Ток продължава да се изнася!

Това което липсва е здрава и качествена електропреносна мрежа и затова гражданите бяха помолени да не се топлят на ток, не защото токът ще свърши, просто старите токопроводи, разпределителни станции и трафопостове не могат да издържат на натоварването.

Заводите няма да заработят на ток, кризата удари предприятия които работят на ГАЗ, дори ако се скъсаме да правим ток, те пак няма да работят!

А сега да кажа малко кой ще спечели най-много от АЕЦ-а - Каракачанов с обръчите си от фирми! Затова и скалъпи в протест в защита на АЕЦ-а, чрез вярното си куче Ковачки, който пък заплаши служителите си с уволнение ако не присъстват...

Каракачанов с неговия кръг от фирми ще продължава да внася нискокачествено (вероятно отработено ядрено гориво) за АЕЦ-а, с което само ще усилва енергийната ни зависимост от Русия. АЕЦ Козлодуй работи с ядрено гориво, което внасяме и връщаме само от и на Русия.

Ако построим АЕЦ "Белене" то тя ще работи с гориво, което ще може да внасяме и от западна Европа.

Блокове 3 и 4 на АЕЦ Козлодуй, може да се ползват още няколко години, през това време България ще се охарчи прекомерно - веднъж, за да ги пусне, после за да ги спре, през това време ще се скара с ЕС, и вероятно ще ни спрат още някой фонд.

Парите, които бихме изкарали от няколкото години работа на пети и шести блок, ще са по-малко от парите, които ни спряха само за няколко месеца по програма САПАРД... сами решете, кое е по-добре!

--Edit--

Аз съм ЗА Атомната енергетика, но не за зависимата атомна енергетика, искам да имаме не само АЕЦ, но и да не сме зависими от горивото му и от преработеното такова.

Затова аз съм против стария АЕЦ и ЗА "Белене".


ПиснА ми от кал!

Тотално ми писнА от калта и мръсотията в София. Улиците се чистят от избори на избори, а сега като се стопи снега всеки ден хвърлям по един панталон за пране.

Кал до дръжките на вратите на колите. Кал до прозорците на тролеите.

Какъв е плана за почистване на Бойко ? Чака пролетните дъждове ли ?

На мен ми писнА разни вълци да крадат парите от данъците ми и да газя в гъста лепкава кал.


Posted in Етикети: , | 3 коментара

Не гласувай за тях!

Гответе се за избори (скрийте личната карта на баба си, както призоваваше наскоро Симион)

И се надъхвайте:


Видео пратено ми от Комитата


С изрУди не искам да дружа

Абстрахирайте се от надписа гвардия, подкрепям мотото и генералната идея:

Бъди Активен!
Бори се за България!

Снимка - Симона Рей

Posted in Етикети: | 9 коментара

Стачен туризъм

С оглед на изострящата се международна икономическа криза, стагнацията в туристическия сектор и продължаващите вече седмица протести пред сградата на народното ни събрание, респективно пред сградата на хотел "Радисън", мисля че са налице всички предпоставки България да започне една рекламна кампания като дестинация подходяща за стачен (бунтовен) туризъм. Ще има доста желаещи от Гърция.


Posted in Етикети: | 0 коментара

Спомен от 14

На 14 имах усмивка на лицето, казвах си...

Тия са били хора, снимали са ги по цял свят, няма да им се размине, е са ще си им е_е майката... Да ама не!

Цели-целенички са си!

След още една седмица антибългарско управление, коалиция за АнтиБългария трябва да си ходи!

За да се усмихвам пак и то не пред куки дето ме дебнат...

Снимка - Симона Рей

На протест с лична карта - не е мит!

Бого беше споменал, че на протестите щели да искат лична карта, не го вярвах, докато не ми се случи.

Спира ме полицаят в градинката м/у СУ и парламента на нещо като импровизирано КПП и ми иска личната карта.

Пребърка ми и 16-те джоба на скиорското яке, празната чанта и попита:

На протест ли ?

Аз - Не! В радисън, имам среща.

А-а-а, а това какво е? - Извади един бял плик с парите от заплатата от един от джобовете ми.

Пари за Радисън... как какво? - отговорих аз.

В крайна сметка ме пусна, но просто побеснях, действително не вярвах ще се случи...


Което си е истина, си е истина

A ако си мъж ?


Газпром

Газпром - Енергия до дупка - буквално!


Posted in Етикети: | 0 коментара

Кратко и ясно


Posted in Етикети: | 0 коментара

Подгрев

Един специален подгрев (поздрав/подгряване) за утре.

От преди 12-13 години - Камен Воденичаров - Не съм Избягал:


Не усещаш ли, че слънце, вяра и звезди
само в локвите под теб проблясват?
Не усещаш ли сега, където и да си,
че ти си тук - не си избягал?!
Дадоха ти тъпа роля в нечия игра,
искат да си вечно сив и мрачен...
Спомняш ли си откога навън не си крещял,
че ти си тук - не си избягал, нали, не си
избягал...

Припев:
Няма, няма да вървя с наведена глава,
ще намеря смисал да остана,
Няма, няма да вървя с наведена глава,
нали сам тук - не сам избягал...

Някой построи за тебе свят от сив бетон
и ти съчини мечти безцветни
Трябва да оставиш смело някаква следа
че ти си тук - че не си избягал, нали, не си
избягал...

Някогашните Хъшове с по-модерен аранжимент на "Боят Настана"


Боят настана, тупат сърца ни
Ето ги близо наште душмани
(Кураж дружина вярна сговорна
Ний не сме вече рая покорна) х 2

Нека пред света да се покажем
Нека по-гордо братя докажем
(Че сме строшили мръсни окови
Че сме свободни, а не робове) х 2

Припев:
Дружно братя българи -
в боя да вървим
Дружно братя българи -
враг да победим
(О майко моя родино мила
ний не сме вече рая покорна) х 2

С гняв и дързост днес да издигнем глас
Времето няма все да чака нас
(Нека във битка славна влезем ний
Нашта десница Бог ще подкрепи) х 2

Припев:...


Минчо Спасов ме плаши





Не знам дали гледахте интервюто по РеТв (очаквайте го скоро тук) с председателя на парламентарната комисия за вътрешна сигурност и обществен ред - Минчо Спасов (НДСВ), но поне аз останах с впечатление, че този човек е по-подходящ за ядрен експерт, отколкото за поста, който заема понастоящем.

Когато говореше за нелепата смърт на Методи Mаринов, се запъваше, говореше несвързано, погрешно цитира очевидците и по всичко личеше, че дори ако е назначил комисия по случая, то тя няма никакви резултати (разбирай удобни за триглавата ламя резултати - човекът е убит от извънземен разум например).

В дигиталната ера, когато Паркинги и Гаражи след една снимка с фотоапарат, ти вдигат колата и те наказват с тежка глоба той още чака снимки от четвъртък от съдебна медицина, за да се произнесе бил ли е протестиращ починалият в участъка или не е бил (което щяло да се докаже от евентуална лепенка SER GO HOME на якето му).

Което е без никакво значение, защото е убит човек, убит е по немарливост!

Това е един крещящ пример как една технология може да работи светкавично в един случай и да не работи във всички останали - когато не искаме тя да работи.

Минчо Спасов изтъкна като положителна стъпка от страна на МВР факта, че не опитали да прикрият този смъртен случай...

Хвала!

Като следващи мерки, които щял да вземе изтъкна разследване дали МВР са спазили процедурите при приемане, разпитване и престой на заподозрян на територията на участъка.

Налице е смъртен случай, според Вас спазили ли са ги ?

От министър Миков щял да иска отговор само на въпроса:

Защо се забавила реформата МВР? - след дъжд качулка!

Имаше доблестта да каже единствено, че България има нужда от по-малко на брой, но по-качествени полицаи, не каза цифрата, каза че според европейските данни България има нужда от 30% по-малко полицаи от сегашните 63 000 - подадена му от Иван Бедров, щеше да се съгласи и на 61, 65, 70 хиляди дори.

Тъй като тия числа се получават въз основа брой на населението и той и ние знаем, колко трябва да е цифрата - около 63 000 - 30% - 44 9000 - айде и малко администрация - 45 000 - да е кръгличко.

Минчо Спасов не посмя да я каже в ефир, почти всичко освен думите му за АЕЦ-а бяха завоалирани, уклончиви и твърде отнесени, изсипа бълвоч по починалия човек сякаш като е стъкмен автоджамбазин (каза криминално проявен) е половин човек и може да умре в коридора на участъка.

Аз се страхувам от Минчо Спасов, страхувам се от бягството му от отговорност и от впечатлението, което остави у мен, че не си върши работата.

Един въпрос...

Αко министърът е отговорен за МВР, тоест той е като бащата на МВР и едно или няколко от неговите деца убият човек и пребият стотици други и не поемат отговорност, не трябва ли да я потърсим от баща им - министъра ?

Ако имаме смъртен случай в четвъртък (15 Януари), колко време трябва на съдебна медицина, за да се произнесе ?

Протестът от 18 Януари

Протестът от 18 януари и съпътстващите го четен брой карамфили оставяни от участниците му по огражданията пред парламента символично отбелязаха "погребението" на това изгнило правителство.

Това бяха най-добре инвестираните ми пари в цветя, защото всъщност не купих карамфили, купих надежда, за по-честно и нормално бъдеще за мен и родината ми:
За жалост нямаше много хора и полицаите спряха движението по булевард "Цар Освободител" чак към 16:00 часа, преди това протестиращите деляха жълтите павета с автомобилите на Софиянци:
Видео с кадри от протеста:


На този протест М дооформи и идеята си за България е наша, а не ваша - за България на младите и способните хора, а не на престъпната шайка и мафиотския каймак, които ни управляват в момента.

Ако споделяш това мнение, ела на протестите, присъедини се и към блога, който създадохме!

Аз вярвам, че България може много повече от това, което виждаме в момента, аз вярвам, че България и народът и заслужават по-добре бъдеще и управление.

Нека заедно го създадем!

Полицаите на 14 Януари

Кадри от протеста на 14 Януари в София:


Текстът на песента



2 дни на протести

Видео със снимки от двата дни протести пред парламента:



И туба версия:


Текстът на песента


Ser Go Home

Айде да си ходи и зимата и снега и Посерго: