Защо парното е скъпо?

Днес се проведе пресконференция на СДС на тема:

"Оправдано ли е поскъпването на парното"

Ето и официалното съобщение до медиите:

Защо парното ни е скъпо?

БСП и бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров нарушиха интереса на България, с подписването на договор с Газпром, с който необосновано бе увеличена цената на природния газ и затова днес плащаме скъпо парно.

1. От газовия договор на Овчаров всяко българско домакинство е загубило между 1000 лв. и 1200 лв. Хората, които ползват битова газ са загубили 1000 лв. за периода.

Общо България загуби над 2 милиарда лв. от договора, който БСП и Р. Овчаров подписаха с Газпром.

2. Високите цени на природния газ засягат земеделските производители, заради цените на торовете. Торовете, които те използват стават по-скъпи. Заради това се увеличава и цената на земеделската продукция. Торовите заводи също са изправени пред фалити заради скъпия газ.

3. Новото увеличение на цената на парното отопление е нереално, защото се основава на изкуствено са завишени от Булгаргаз прогнозните количества и на курса на долара чувствително по-висок от пазарния.

СДС предлага:

1. ДКЕВР да отмени поскъпването на парното. Изпращаме до комисията писмо с това искане, в което предоставяме конкретни аргументи и предоставяме нашия анализ.

2. Искаме заседанията на ДКЕВР да бъдат открити, за да е ясно каква е позицията на всеки от членовете на регулаторния орган по важните решения, които комисията взима.

3. Предлагаме принципалът на Булгаргаз – Министерство на икономиката да наеме независим, авторитетен външен одитор, който даде отговор на следните въпроси:

Има ли завишаване на прогнозните количества природен газ спрямо реално изконсумираните и спрямо нуждите на българския пазар?

Има ли разлика между прогнозния валутен курс и реалния за периода?

Отговорите на тези два въпроса, ще покажат дали се е получила необосновано висока цена на природния газ и колко е реалната цена, както и какви са количествата природен газ, необходими на българската икономика? Данъкоплатците ще получат информация за работата на държавното дружество Булгаргаз, което е длъжно да предоставя отчет на обществеността за работата си.

Още по темата

и от блога на Мартин Димитров

Posted in Етикети: , , , |

1 коментара:

  1. Анонимен Says:

    И още един въпрос:
    -Защо няма да се отчита потреблението на индивидуалните топломери, а само на общите?
    Как по дяволите ще ми искат пари с увеличена цена на база?Това го няма никъде по света.