Не на подслушването!

В понеделник, в ефира на Дарик гусин депутатинът Костадинов направи едно много цинично сравнение:

"Абсурдно е да се протестира срещу наредба 40 и следенето в Интернет, хората са се паникьосали без причина, данните им с кого са говорили и сега са достъпни по разпечатките в разбитите им пощенски кутии..."

Бого, за жалост, изобщо не го контрира при това изказване.

Винаги съм избягвал твърде крайните и образни сравнения, защото след като бъдат анализирани стават съвсем безобразни.

Дървените ни пощенски кутии и потреблението им много приличат на електронните ни - нормално, те са техен предшественик. Някои потребители нехаят за личната си кореспонденция и си оставят кутиите отключени или разбити - просто им е писнало да поправят вратичките и ключалките:
Също като потребителите в Интернет, който ползват лесна и кратка парола за електронната си поща (повечето хакери не са никакви хакери, ами чисти социални инженери, пробват с името на жена Ви, на дъщеря Ви, годишнина от сватбата и накрая - хоп! познават и ви "хакват".)

В пощенските си кутии, също получаваме тонове (този път буквално) СПАМ.

С единия спам - хартиения, сме се примирили, от електронния все още реагираме като ужилени. (аз харесвам спама, помага ми да разбера какво се търси и предлага на пазара)

Сега идва моментът за достъпа до разбитите кутии и откраднатите данни.

Да приемем, че някой Ви скъса плика с разпечатката от мобилния телефон или писмото от банката с извлечението от сметката Ви, ще разберете, може да махнете с лека ръка и да продължите да стоите с разбита поща, а може и да я оправите и да предотвратите повторно посегателство, същественото е че по липсата или скъсания плик, Вие ще разберете за това посагетелство върху личните Ви данни.

Ако МВР Ви подслушва Интернет трафика и в кои клетки се регистрирате с мобилния си телефон, Вие не ще разберете никога и никой няма да Ви уведоми!

Колко пъти Ви се е случвало някой да Ви е чел разпечатката от Глобул примерно? (От Мтел вече не ще могат, защото може да се откажете от хартиена фактура) На мен - никога.

Съществува един неписан толеранс и макар и без вратичка на пощата си, аз получавам кореспонденцията си - непокътната, имам доверие на съседите си.

Вие имате ли доверие на хората, които на 14 януари биха деца, жени и старци пред парламента ? Аз определено нямам и не бих оставил кореспонденцията си в тяхни ръце.

От сравнението, в което сам се вкара депутатинът изригва и още еди конфликт.

Редица потребители са си сложили бронирани и добре залостени пощенски кутии, МВР се ядоса, че не може да надникне и иска от доставчиците на пощенски кутии и производителите на ключалки да им дадат универсален ключ, с които да надникват вътре без никой да разбере.

Хората на които им пука за неприкосновеността на кореспонденцията и личното им пространство не са съгласни, те искат да се защитят, но на МВР това не му харесва и в момента пренебрегва решението на Върховния Ключар и чрез наглост се опитва да си издейства копие от универсалния ключ - аз не съм съгласен да го получат, а Вие ?

Снимка: КакНеСе

Posted in Етикети: , , |

6 коментара:

  1. Блог на Павел Николов, астрофилолог Says:

    Нищо друго не мога да добавя, освен и аз да кажа: Не на подслушването!

  2. malavera Says:

    Изцяло съм съгласна с коментара ти и аз съм от тези, на които им пука.Не защото имам какво да крия, а защото искам да бъда свободна и да пиша и да говоря каквото си искам и с който си искам.
    Все пак много кръв се е проляла точно за тази свобода, която искат да ни отнемат тихомълком.
    Е аз казвам НЯМА ДА СТАНЕ!!!

  3. A.S.Birov Says:

    Доста идиотско от страна на органите на властта. Днес - проверки на пощенските ни кутии (да не би да замисляме терористични актове в Интернет или недай си боже - нов протест!), а утре какво? "Бръмбари" по къщите и апартаментите на хората? Да го духат...

  4. Анонимен Says:

    Даже могат да вкарат по един човек в къща !

  5. Зелен Бетон Says:

    Най-тревожното е това, че се цели ДА СЕ СЪЗДАДЕ ПРЕЦЕДЕНТ за ОФИЦИАЛНО поставяне на юзди върху една по дефиниция свободна комуникационна среда: Интернет. А като се създаде такъв, по-нататъшното "затягане на юздите" е вече чисто технически проблем. Защото ще съществува доводът - е, като наложихме официалното следене, какво толкова стана? Някой да е умрял? Не, разбира се! Тъй че, драги граждани, вЕрвайте ни, само за ваше добро е! И не боли въобще!...

    Не че в момента не може да се следи. Има си специализирани отдели и едва ли ние, редовите потребители, имаме въобще представа с какво разполагат и докъде могат да стигнат. Но те могат да осъществяват следене В КРАЕН СЛУЧАЙ - тогава, когато е ДОКАЗАНО НЕОБХОДИМО, за да се предотвратят СЕРИОЗНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ.

    Не съм чуждопоклонник в никакъв случай, но тук ми се ще да вземем пример от американците. След потресаващия за тях 11 септември Буш започна да натиска за прокарване на т.нар. Patriot Act (II мисля че беше) - закон с не случайно "патриотично" име, който би дал сериозни възможности за следене и задържане на хора само по подозрения в терористична дейност. В тогавашната обстановка обществените настроения бяха до голяма степен в полза на такива мерки. Разбираемо: една нация, която никога не се беше съмнявала в сигурността си, отведнъж се оказа ужасяващо уязвима, и то в собствения си дом.

    Тогава градският съвет на Балтимор, щата Мериленд - град с 600 000 души население, т.е. нещо като Полски Тръмбеш в мащабите на Щатите - се събра и каза: в нашия град този закон няма да важи. Защото не разрешаваме да се отстъпва от демократичните принципи, които са същността на нашата държава.

    Последваха и други. И законът не беше приет.

    Ако беше, в момента американците щяха да са доста по-защитени. Но Америка нямаше да бъде Америка.

    Колкото и възражения да имам към тази държава и към нейното население, за този епизод им свалям шапка.

    Остава ние да си направим изводите. Ако можем, разбира се.

  6. Анонимен Says:

    Така и не разбрах смисъла на интернет следенето. Чета, чета и явно се оказва, че не мога да чета...изобщо не видях някъде ясно формулирана причина за тези бъдещи действия. Някъде прочетох, че уж във връзка с тероризма...какъв ти тероризъм?! Тук в България - терористи?! Единствените от които тярвба да се пазим са управляващите, по-големи терористи и погазници на естествените човешки права от тях няма!