Сам с Пигмалион

"Пигмалион" - е пиеса от репертоара на народния театър "Иван Вазов", пиесата е страхотна, казвам го от гледната точка на ядосан човек, който я изгледа сам.

Така, нека обясня първо как стигнах до театъра.

Горе в дясно забелязвате прозорче, с което може да си чатите с мен. През този чат хората не се идентифицират и пишат анонимно.

Е, един такъв анонимен се представи за добра моя приятелка и се уговорихме да ходим на театър. Отивам аз, взимам билети, чакам, чакам и след 30 минути чак се усетих, че са ми вързали тенекия. Е, няма да плача, като съм дошъл, нека поне да видя пиесата.

"Пигмалион" автоматично препраща към древногръцкия мит за скулптора Пигмалион, който се влюбва в статуята, която сам е създал, обсипва я с цветя и любов и боговете се смиляват над него и и вдъхват живот.

"Пигмалион" на ирландеца Бърнард Шоу, стъпва на мита и в новия прочит откриваме Пигмалион в образа на професора по фонетика Хенри Хигинс, който се влюбва в "ученичката" си, която прибира от улицата и по силата на един бас, превръща в изискана дама.

Диалогът е неописуемо забавен, а комичните ситуации в който се сблъскват двата свята - този на малката, но напориста цветарка и изискания на Хигинс, ще ви побъркат от смях.

В Пигмалион на Шоу, творецът се влюбва в творението си, едва когато го загубва (както обикновенно става в живота).

Народен театър "Иван Вазов": "Пигмалион"
Голяма сцена
от: Бърнард Шоу
превод: Жечка Георгиева

постановка: Леон Даниел
сценография и костюми: Елена Иванова
музика: Кирил Дончев

Участват Рени Врангова, Валентин Ганев, Мариус Донкин, Жоржета Чакърова, Йорданка Кузманова, Стефан Данаилов, Благовеста Кабаиванова, Христо Чешмеджиев, Албена Георгиева, Стоян пепеланов, Георги Делов

Награди:
АСКЕЕР’ 98 за водеща мъжка роля – Валентин Ганев
Награда за млади театрални дарования “Иван Димов ‘99” – Рени Врангова

Цена на билетите 10, 8, 6, 5 лв.


Прочетете подробния анализ на Теодора Цанкова -"Πигмалион" на Βърнард Шоу. метаморфози на мита.



Posted in Етикети: , , |

5 коментара:

  1. Besimi Says:

    звучи добре, мъст сии ит :)

  2. Unknown Says:

    Ето това ВЕЧЕ е постановка, на която си заслужава да станеш на крака.
    Приятно гледане, момчета;)

  3. MARFI Says:

    Цялата зала стана на крака :)

  4. Unknown Says:

    Благодаря за пупликацията, с която ме заитригува "Пигмалион". Нали не съжаляваш, че са ти вързали тенекия, поне си гледал нещо хубаво :)

  5. MARFI Says:

    Никак не съжалявам :)