Не на АЕЦ-а!

Престъпната парламентарна шайка гласува "ЗА" отварянето на трети и четвърти енергоблок на АЕЦ Козлодуй - повече за заседанието и гласувалите.

Газовата криза беше използвана, за да се хвърли прах в очите на хората и да се заблудят, че в България има липса на ток...

Липса на ток няма! Ток продължава да се изнася!

Това което липсва е здрава и качествена електропреносна мрежа и затова гражданите бяха помолени да не се топлят на ток, не защото токът ще свърши, просто старите токопроводи, разпределителни станции и трафопостове не могат да издържат на натоварването.

Заводите няма да заработят на ток, кризата удари предприятия които работят на ГАЗ, дори ако се скъсаме да правим ток, те пак няма да работят!

А сега да кажа малко кой ще спечели най-много от АЕЦ-а - Каракачанов с обръчите си от фирми! Затова и скалъпи в протест в защита на АЕЦ-а, чрез вярното си куче Ковачки, който пък заплаши служителите си с уволнение ако не присъстват...

Каракачанов с неговия кръг от фирми ще продължава да внася нискокачествено (вероятно отработено ядрено гориво) за АЕЦ-а, с което само ще усилва енергийната ни зависимост от Русия. АЕЦ Козлодуй работи с ядрено гориво, което внасяме и връщаме само от и на Русия.

Ако построим АЕЦ "Белене" то тя ще работи с гориво, което ще може да внасяме и от западна Европа.

Блокове 3 и 4 на АЕЦ Козлодуй, може да се ползват още няколко години, през това време България ще се охарчи прекомерно - веднъж, за да ги пусне, после за да ги спре, през това време ще се скара с ЕС, и вероятно ще ни спрат още някой фонд.

Парите, които бихме изкарали от няколкото години работа на пети и шести блок, ще са по-малко от парите, които ни спряха само за няколко месеца по програма САПАРД... сами решете, кое е по-добре!

--Edit--

Аз съм ЗА Атомната енергетика, но не за зависимата атомна енергетика, искам да имаме не само АЕЦ, но и да не сме зависими от горивото му и от преработеното такова.

Затова аз съм против стария АЕЦ и ЗА "Белене".


Posted in Етикети: , , , |

21 коментара:

  1. Анонимен Says:

    Неее. Тази седмица не бе никак добра за българската демокрация, нито за нашите отношения с Европейския Съюз. Само се надявам скоро НДСВ както се очаква да излети с гръм и трясък от коалицията и да се катализират едни процеси на промяна...

  2. voxy Says:

    яко дразнят комунистите, които видяха в пускането на АЕЦ спасителен пояс за изборите и изобщо очевидно не им пука за проблемите с ЕС които ще си навлечем и за какво? няма липса на ток, а на алтернативни източници на газ

  3. Анонимен Says:

    Писна ми от този АЕЦ! Кога ще се държим, като големи хора? Щом се казали, че затваряме 3 и 4 блок ок! да си държим на думата! Да строим Белене и да вървим на пред! каво всички едно повторят блок 3 и 4! Подписали сме грешно или не трябва да стоим зад думата която сме дали! И не занам от кгоа амониевата силитра се добива от ток... все смятам че трябва метан...
    И е досадно всички за ядрена енергетика да говорим!

  4. Unknown Says:

    Тъй като не видях името на автора на тази статия, ще трябва да се обарна към анонимно лице. Вие споменавате: "... не защото токът ще свърши, просто старите токопроводи, разпределителни станции и трафопостове не могат да издържат на натоварването..."
    "... дори ако се скъсаме да правим ток, те пак няма да работят!"
    1. научете елементарни технически термини:
    -токът не свършва, това не е вода или газ!
    -токът не се "прави", той се произвежда!
    -да наистина трансформаторите и елекртопреносната мрежа са стари, но поблема не е само в това. Припомнете си миналото лято какво беше в Гърция заради прекомерна консумация!
    2. преди да "оплювате" нещо, се запознаите и с другата страна на нещата, т.е. България е задължена да изнася енергия! Дори и да не достига в страната.
    3. АЕЦ "Козлодуй" не е построена сега, затова ядреното гориво е руско! Такава е технологията на блокове от 1 до 6!
    4. Много е заблуден автора на статията, че блокове 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй" могат да се ползват само 2-3 години. Това са пълни глупости! Те имат технологичен живот поне още 15-20 години. Ако се пускат то ще е съгласувано с ЕС и България няма да се "охарчи", тъй като АЕЦ-а има гориво за тези блокове, което е различно от 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй".
    5. И аз съм за построяване на АЕЦ "Белене", но докато пуснат 1 и 2 блок на Белене има поне 10 години, през които може да работи 3 и 4 на Козлодуй.
    Само за сведение на автора, руските реактори ново поколение, които се предлагат да се сложат в АЕЦ "Белене" са по надеждни от "западните".

  5. Анонимен Says:

    Аман, от тъпи и лицемерни политици. Как ще пуснат 3 и 4-ти блок? И по точнящ въпрос е за какво? За да работи още максимум 2 години, и след това, пак нема ток ( а то в момента си има). Колко пари ще се похарчат за да се пуснат тези блокове, колко още пари ще отлетят за спирането им отново? Колко пари ще загубим, спрени от ЕС и пропуснати ползи? Стига свинщина господа политици! Този ток ще ни излезе златен! За разстрел сте всички ей, аман. Можеха да работят тези блокове ако не ги бяхте спирали въобще, сега вече е късно! Аман, поредната схема за източване на пари! Ужас!

  6. MARFI Says:

    Краси, името ми го има на поне 2 места в блога, не си го слагам под всяка публикация, защото е ясно, че съм я писал аз - Мартин Линков (след като това е личният ми блог)

    Не съм ядрен ескперт, по въпроса за АЕЦ-а може да се говори още много, тонове се изписаха и тонове ще се изпишат.

    Като гледам си навътре в материала, може да се заемеш.

    Ако не си схванал "правим ток" е използвано риторично.

  7. Анонимен Says:

    >> Само за сведение на автора, руските реактори ново поколение, които се предлагат да се сложат в АЕЦ "Белене" са по надеждни от "западните".


    Адаш, ще се радвам ако подплатиш думите си с факти и сравнителни тестове. Всичко останало си е просто философстване както и това което се писано до тук и не прави с нищо по-експертно, което и да е от изложените мнения. Тия приказки за сигурността на руските машини иначе сме ги слушали дълги години. Ако беше така французите нямаше да произвеждат подобни и в България все още щяха да се ползват волги, лади и москвичи ;-)

  8. Unknown Says:

    Мартине,
    не си мисли че се заяждам с теб или че заставам на страната на политиците. Искам само да ти кажа, че ми е писнало да слушам и чета глупости за Българските АЕЦ от хора, които не са запознати с темата изцяло, не се обиждай, не си единствен. "Благодарение" на гореспоменатите много от некомпетентните хора се заблуждават по този начин, доколкото си спомням един израз "човекът е оФца и върви със стадото, което е водено от овчаря."
    Извини ме, но не съм ти видял името, т.к отворих статията от gbg.bg и все пак мисля, че е редно авторът да си слага името на дадена публикация.
    Не съм ядрен експерт, но се старая да не съм пристрастен, а да съм добре информиран.

  9. Unknown Says:

    Адаш,
    за да си "подплатя" думите ти пращам официални сайтове на АЕЦ "Козлодуй", АЕЦ "Белене" и от wiki и една статия за проект на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй". Прощавай за малката неточност, но "волгите, ладите и москвичите" са тонинговани, т.е. не е на 100% само руското участие.
    Относно сравнителните тестове - случайно да си чувал за секретна информация? За тази цел има комисии, които избират проекта, а след това международните орцанизации дават лицензите.
    http://www.kznpp.org/index.php?lang=bg

    http://www.belene-npp.com/index.php?lang=1&pid=4&sid=25&Belene=e81efae339b375043dd4cde2c3db7867

    http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%95%D0%A6_%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B5

    http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%95%D0%A6_%D0%9A%D0%BE%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%B9

    http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&stat=center&mater=MjMxMjsxMg==

  10. Анонимен Says:

    Е няма угодия :-)
    Когато не се прави нищо за отварянето на блокове 3 и 4 - не се бил защитавал националния интерес.
    Когато се прави нещо - защо се прави като няма смисъл...

  11. Анонимен Says:

    Ако трябва през ден ще отваряме или затваряме 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй,за да се залисва от една страна народа,а от друга да се печели от комисионни. За управляващите всичко е далавера. Добро утро.Те затова са във власта. "-Ако политиците останат само на заплатата си, те ще умрат от глад и затова ние ги корумпираме"/разговор между двама мафиоти от американски филм/. Когато се коментираше строежа на АЕЦ Белене имаше предложение да се доставят на около 2 милиона български домакинства слънчеви панели,с които да се задоволят нуждите им от електричество за период 20 години.Тази работа не стана защото комисионната щеше да е еднократна и хората щяха да бъдат по-малко зависими от държавата. Държавата приватизира енергоразпределителните дружества -тя абдикира от всичко. С ЧЕЗ се получи малко объркване на понятията за "приватизация"/ЧЕЗ е държавно дружество/, но нейсе. Далаверата преди всичко.Тази държава/разбирай политици и управляващи/ продават ежедневно националните интереси. На мен такава държава не ми трябва. А на вас...

  12. Анонимен Says:

    Линков събрал си една сюрия тъпанари, които коментират политиката вместо енергетиката, жалко, таквиз тролове винаги намират свободно време за да излеят ненужното си и некомпетентно мнение.
    По темата, аз съм ЗА паралелната експлоатация на АЕЦ Козлодуй със всичките му блокове които все още има ресурс и АЕЦ Белене построен и произвеждащ на пълна мощност. Искам всяко жилище да се отоплява с ток и шибаните ТЕЦ-ове да ги затворим с мощен взрив. Или айде да кажем просто да ги демонтираме и погребем, не искам да цапаме околната среда. Ако можеше пък да дадем на всяко жилище по един слънчев панел с 85-90% КПД още по-добре, но нека позволим първо да проектират и произведат такива.
    За електропреносната мрежа си прав, в най-общия случай отделните блокове в които има отопление с ТЕЦ опроводяването не е изчислено за мощности които ще покрият и отопление тъйкато е разчетено това да става чрез архаичния(пич още в древен Ефес е имало парно) метод "топла вода по тръбите".
    Относно реакторите, тия които си мислят, че руските не са надеждни щото Чернобил гръмна могат да си натикат по един от същите тия въглеродни прътове в гъза и да натискат докато се успокоят. Чернобил беше взривен заради полит офицера настоял да се пренебрегнат процедурите и ограниченият позволяващи безопасната му експлоатация, реакторите си бяха надеждни, но не и 100% глупакоустойчиви.

  13. Bruce Wayne Says:

    а Йорданка Ризова беше твърдо убедена, че изнасяме отработеното гориво в Украйна :)

  14. MARFI Says:

    Сепуко, аз не ги събирам тези хора, те сами си идват и искат да ми налагат мнението си :)

  15. Unknown Says:

    Интересна статия, Марф.. Интересни мнения...Аз искам да добавя моето: според мен чудесно можем да минем и без АЕЦ, но това е един доста хитър ход: разпалват поугасналата любов народна с този символ на "отминалото" величие на нацията ни и и едновременно с това настървяват противниците на набиращата сила опозиция. Ако пуснат 3-ти и 4-ти блок на АЕЦа, аз емигрирам в Сърбия - като няма да съм в ЕС, поне да съм на място, където цигарите и алкохолът са евтини...

  16. Анонимен Says:

    Линков, ще прощаваш, просто блога ти е популярен и привлича освен интересни хора и измет, както всеки популярен блог. Първия ми абзац беше по-скоро адресиран към тая прослойка отколкото към теб. А освен това не държа да ползваш псевдонима ми, и Сашо е достатъчно :)

  17. MARFI Says:

    Ласкаеш ме с това за популярния блог :)

  18. Анонимен Says:

    @сепуко... май тоя ход не беше точно енергетично-центричен колкото политически ход. Какво точно очакваш да коментираме тогава, душко? На Дядо Мраз дългата брада ли?

  19. Анонимен Says:

    @krassyo

    Аз съм физик по образование. Мога да се аргументирам добре. Твоята аргументация се корени само в крайността и цинизма на изказа ти. Дългата брада на дядо Мраз е единственото което може да бъде дискутирано с теб...

  20. MARFI Says:

    @sepuko и krassyo.

    Момчета, нека не превръщаме темата и блога ми в Капалъ Чарши, нека се пробваме дискусиите да са по-подходящи за атинската агора :)

  21. Зелен Бетон Says:

    Проблемът е сложен. Очевидно има сериозни доводи и "за", и "против" - енергийни, икономически, политически, екологични, всякакви. Не вярвам между нас, тук коментиращите, да има някой, на когото всички аспекти да са му кристално ясни.

    Дилемата, която всъщност решаваме - всеки за себе си - е НА КОГО ДА ВЯРВАМЕ ПОВЕЧЕ: на собственото ни правителство или на ЕС.

    Никак не ми е приятно да се доверявам на външни фактори, ако ще и ЕС да е - просто защото всеки си гледа интересите и няма безплатен обяд.

    В случая обаче просто не вярвам на нашите лъжливи овчарчета. Факт.

    Ако бяха доказали, че са политици на място; ако ме бяха убедили, че когато става дума за национални интереси, си забравят тънките си сметки, за да действат в името на България - щях да се заслушам в аргументите им. Но след толкова време нескончаеми лъжи, некадърност и наглост, това няма как да стане.

    Накратко казано, смятам, че е много по-голяма вероятността родните ни управляващи да действат в ущърб на България, отколкото ония в Брюксел. Тъжно, но това е положението.

    Затова съм против отварянето на 3-ти и 4-ти блок. Защото ги подозирам в опит да си играят поредната игричка на гърба на всички нас. Просто и ясно.