Сеизмограф

С Ганчо и Филип бяхме "гости" на Сеизмограф днес. Гости в кавички, защото водещата и до края не разбра, че сме гости, а не част от платената публика - малко куцаше организацията.

Ние си мислехме, че ще говорим против следенето в Интернет, поне такъв въпрос получихме от предварително подготвените:

"Трябва ли МВР да следи какво правим в Интернет"

За жалост, нямаше компетентни органи от МВР, на които да го зададем, а един доста краен психиатър-богослов и бивш политик от листата на ДСБ - д-р Николай Михайлов, ако му го бяхме задали след тирадата му против:

"свободното споделяне на радикални мисли от технологичните номади (блогъри?)" със сигурност щеше да каже:
"ДА"

И щяхме да я втасаме тотално!

Добре, че Филип успя да изкаже мнение, наместо въпрос и сподели, че блогърът Атила е доста удобен точно в навечерието на повторния опит за гласуване на закона за подслушване на електронната ни кореспонденция.

Не знам как си подбират гостите от "Сеизмограф", но определено дълги сравнения от драматург при това, дали първото отвличане на автобус в България (е сега вече сме дали нещо на света, отвлечен автобус от блогър! - сензация на квадрат, блогър - опасен, въоръжен, нестабилен!), е анкракт, репетиция или премиера на нещо са хубави, но празни.

Също както и цветущите сравнения на господин психиатъра -

"свободни радикални номади в Интернет"

Както и целият му сложен, бавен изказ е хубав и напудрен, но кух, лишен от съдържание, както и анонса на самото предаване, дали приличало отвличането на пиеса от Стратиев или не или натъртването около 10 пъти "Първото отвличане на автобус в България"
(мен ако питате, нямаше отвличане, автобуса си кара само по магистралата (така де, това дето прилича на магистрала)

Ядосвам се когато има някаква залязваща вече сензация, но е вложена техника и празен брътвеж и журналистите се опитват да я преекспонират допълнително и да изкарат под вола теле, само и само "инвестицията" им да се възверне максимално.

Господин психиатърът сравни Интернет с:

"тренировъчен лагер, в който голяма група номади (блогъри може би ? моя бележка) се отдават на свободно и радикално фантазиране и саморазрушителни мисли"

След предаването успях да споделя с екипа, че ако имаше Интернет по времето на Раковски, то той щеше да стартира легията си онлайн и да превземе сървърите на Стамбула града голяма!

Освен това експертните познания на господин Михайлов, родиха и следните съждения:

Интензивното ползване на Интернет и употребата на:

"там индекси, аноними, никове и тн." ни отдалечавали от истинските реални лица и отнемали от социалния ни контакт.

Надявам се от Сеизмограф да спазят намерението си и следващата събота предаването да е посветено на скандалния закон, който готвят от МВР и сред гостите да има технически грамотни лица, които поне ползват интернет и имат блог - например Минчо Спасов от НДСВ или Мартин Димитров от СДС, за да покажат, че през 99,99999999(в период)% процента от случайте:
БЛОГОВЕТЕ ОПРЕДЕЛЕНО НЕ СА ПОЛЕ ЗА ПОДГОТОВКА
ЗА ОТВЛИЧАНЕ НА АВТОБУС

иначе досега един автобус нямаше да остане неотвлечен, драги журналисти!

Очаквайте орязан клип от предаването и още коментар съвсем скоро.

Сеизмограф



31 януари 2009 г.

Нарочно снимах само М от Сеизмограф.

Posted in Етикети: , , , |

9 коментара:

  1. Polly Says:

    Втасаме Мартине, втасаме... може да е φτάνω, но на български е с "в" :)

  2. Ruslan Trad Says:

    Това предаване отдавна не го гледам.Водещата търси единствено сензация и нищо повече.

  3. petervanev Says:

    Ей, на тази й гледам няколко поредни предавания поради различни скандали, които каканиже вътре и все повече се убеждавам, че се сдухва много сериозно!
    Силно тенденциозно, тя дърпа темата към това, което тя смята за правилно и трудно допуска диалог. И за пореден път показва тотално непознаване на материята, която коментира, което е недопустимо за колумнист в малък селскостопански журнал, камо ли за бТВ...

  4. wattie Says:

    Не сте напълно прави - предаването не е чак толкова лошо. Аз лично го харесвам.

  5. Анонимен Says:

    RE: На вниманието на г-жа Светла Петрова
    Дата: Събота, 2009, Януари 31 21:07:46 EET

    Любима/с това прекрасно твое име няма нужда да слагам отпред"мила","драга","скъпа"/!
    В никакъв случай не сме обявили за екстремисти младите хора,които протестираха пред парламента и настояваха именно за друго качество на управлението!Да ,действително,в даден момент и по някакъв повод стана дума и за тях ,но не в този контекст.Повод за разговора бяха похищението на автобуса и гибелта на младежа-сноубордист под лавината,а те-всеки по своя начин-са типични представители на младите хора с екстремен модел на поведение.Затова не смятам,че в този случай се налага "право на отговор",а иначе ще се радвам, ако се включиш в някоя от дискусиите на "Сеизмограф" по любима за тебе тема.
    Поздрави:Светла

    -----Original Message-----
    From: Ljubima Jordanova
    Sent: Saturday, January 31, 2009 7:03 PM
    To: seizmograf
    Subject: На вниманието на г-жа Светла Петрова

    Мила Светла,

    като политолингвист наблюдавах протеста, тъй като се занимавам с тази материя от първия демократичен митинг, проведен на 18 ноември 1989 г. и така стигнах до движението на блогърите "България е наша" и техните искания.

    Тези момчета и момичета имат граждански искания за подобряване на качеството на управление на държавата. Струва ми се, че този елемент не се показа достатъчно и при изказването на двамата ти гости.

    Исканията за правова държава, за нисък праг на референдумите, за свобода на словото и т.нат. са граждански искания, а не искания на екстремисти. Използването на интернет-пространството само представи по-добра документална картина на събитията чрез видеоклипчетата и подобри бързината на разпространение на съобщенията. Нищо повече.

    Така че моля за включване с право на отговор.

    Изпращам ти последната си публикация-анализ на събитията.

    Поздрави и по-нататъшни успехи на предаването ти, което много хора обичат.

    Любима Йорданова - 8 77 65 91 и 989 2968, 0886 926616

    P.S.Това е то, цензура. Няма нужда от анализатори-професионалисти /не говоря за платени "социолози"/. Изпращам Ви писмото си и отговора на водещата. Не бях допусната с право на отговор, в който щях да посоча исканията на протестиращите групи български граждани, които далече не са екстремистки. Центърът на тежестта отново беше изместен встрани. Между другото със Светла се познаваме. Тя знае, с какво се занимавам. Следя демократичния обществен процес в България от 18.11.1989 г. Това не означава, че го преследвам. Поздрави. Любима

  6. Анонимен Says:

    Съпругът й не беше ли депутат??

  7. RoujkaBG Says:

    Съпругът й е депутат- Станимир Илчев /НДСВ/.
    Синът й е- осъден автожамбазин в Испания./коренът им е БКП и ДС/

    Бившият им колега и бивш министър Румен Петков най- добре знае. Питайте него. Пък белким се сетите,
    защо трябва да има закон за лустрацията и защо трябва да се отварят досиетата.

  8. Анонимен Says:

    Че ти от БТВ, какво си очаквал? Там няма свобода на словото. То къде ли го има, ама:)

  9. Лъчезар П. Томов Says:

    Ето, видяхте грозното лице на евтината журналистическа проституция отблизо, било е доста поучително ;)