Журналисти ли са блогърите?

Здравейте, ще се радвам ако попълните тази кратка анкета, поръчана ми за целите на обширно изследване над блогосферата:



След няколко дена и с достатъчно резултати, ще ги обобщя и ще Ви разкажа кому е нужно :)


Posted in Етикети: , , |

20 коментара:

  1. Le_Grand_Elf Says:

    Да, но не всички :)

    Но анкетата, намиращата се под развяващия се флаг на "И като каза рече..." си идва на мястото, където написаното говори повече от много обещания и изказвания по ТВ екрана/вестниците

    :)

  2. Sky Says:

    Според мен да. Въпреки че не в чистия вид на професията. Трибуната им е по-независима и единственяит цензор който имат е самия себе си. Гражданска журналистика по-скоро. Но това си зависи и то тематиката на блога. Ако се разискват злободневни теми за обществото и държавата - да, ако се пише лично за живота и преживяванията на човека - не е журналистика.

    Аз лично като почнах да се заниамвам с жувналистика си направих блог, преди това също имах. Но за сега съм се дистанцирала от бранша, тъй като имах някой разочарования в родната принт медийна среда.

  3. Георги Says:

    Да разбирасе.

  4. Димитър Димитров Says:

    Не мисля.Блогърите просто упражняват конституцонното си право за свобода на словото.Изразяват лични мнения, които под влиянието на социалните мрежи се приемат като обществено мнение.

  5. fen Says:

    Не може да се отговори еднозначно, според мен. Аз отбелязах ДА, но да не забравяме, че не всички блогове обсъждат наболели проблеми, тип новини......Иначе бих казал, че има блогове, които правят такивеа журналистически новини, че националните ни телевизии изглеждат бледи, понякога.

  6. Христо Блажев Says:

    Мисля, че ще се стигне неминуемо до момента, в който топ-блогъри ще бъдат канени да говорят или пишат за традиционните медии. Защото те трупат влияние. А какво е една медия без такова?

  7. el Says:

    Мммм... много обобщаващо зададен въпрос, на който не успявам да дам първосигнален отговор:) Т.е. първосигналният ми отговор е да започна да задавам въпроси: За кои блогъри ме питаш? Блогърите изобщо? Това е все едно да попиташ: Умни ли са българите? Кои българи? Общият знаменател на групата е твърде... общ:))Не знам каква работа ще ти свършат отоворите, освен ако целта ти не е да изпробваш първосигналната реакция на аудиторията - дали с лекота слагат знак на равенство между блогър и журналист. Което пък би дало като резултат как блогърската общност възприема сама себе си, защото голямата част от четящите блога ти, сме също блогъри:)))

    Абе, ти защо ме караш да мисля, преди да съм си изпила второто кафе за деня?! ;))

  8. СкручЪ Says:

    Наистина зависи от блогъра. Ако изключим блогърите от типа "Вчера Пешо не ми се усмихна, светът е толкова жесток!" - да.
    Аз лично предпочитам блоговете пред телевизията, защото блогърите са независими (или поне по-голямата част). Докато за да станеш журналист трябва да минеш през пресявка, всеки може да стане блогър, а с малко повече късмет и успешен.
    Иначе и журналистите изразяват личното си мнение, което под влиянието на социалните мрежи се приема като обществено.

  9. Шемет Says:

    Блогърите не са журналисти. Журналистът трябва да изразява безпристрастно, неутрално новината или въобще информацията, която публикува. Блогърите са най-малкото безпристрастни и неутрални. Елементарен пример е залитането на повечето към конкретни партии и агитацията в тяхна полза.

  10. Анонимен Says:

    Всички блогъри под еднакъв знаменател ли трябва да ги слагаме?

    Има най-различни видове блогъри, и една част от тях са журналисти. В БГ няма много такива. Повечето са лични и тук там вертикални - Блогът за Икономика, например.

  11. MARFI Says:

    Благодаря на всички за интереса по темата и за коментарите.

    Искам да уточня че анкетата ми е зададена по този начин, ще последва и пост с обобщение на резултатите и мненията.

    Разбира се, че не може да поставяме всички под един знаменател, но моля приддържайте се към формата, все пак има и отговор "Не знам" :)

  12. fen Says:

    Шемет, ти сам си го казал-Журналистът ТРЯБВА да изразява.....А, какво е в действителност, ние си знаем. Да не говорим за платената журналистика....
    Въпросът не е, как трябва да изглеждат нещата:) Точно заради пошлата журналистика се раждат такива явления, като Иво Инджев. Нали се сещаш, кой е той и къде пише сега. Иначе много ми се ще някой от днешните велики журналисти да му стъпи на нивото.

  13. Пламен Петров Says:

    И да, и не...

    Журналисти са, тъй като създават съдържание за медия. Дотук с приликите...

    Разликите са, че не винаги го правят за пари (което съвсем не значи, че всички блогъри са неподкупни), че нямат досаден главен редактор, спонсор (има изключения, разбира се), собственик на медията и т.н.

    Но пък тази (относителна) независимост не е лъжица за всяка уста.

    IMHO ;-)

  14. Владимир Кабрански Says:

    Първо- хората, които пишат в блроговете са различни и това е най-хубавото. слагането под общ знаменател не е правилно.
    Второ- има една съществена разлика: журналистите пишат за хонорар, а блогърите за това,което ги вълнува.
    не знам дали някога ще стана блогър, но журналист никога.

  15. Филипа Says:

    Да, и това е казано преди години от некви мастити западни анализатори :)Блогосферата е новият вид медиа.

    Самата свобода на изразяване и на разпространение на информация си е журналистика. Независимо дали е политика или готварство.

    Изобщо не е нужно блогърите да са "независими", щото са хора, също както журналистите по медиите. Които обаче не са свободни да изразяват собствено мнение, а изразяват това на медиата и тези, които стоят зад нея.

    Доста солидна част от новините вече тръгва именно от блоговете.

  16. HuK Says:

    Блогър - от blog(weblog)->log-дневник
    Журналист-журнал-дневник
    Корена на едната е EN а другата FR.
    Дали са а?

  17. Александър Кръстев Says:

    Благодаря много на всички, които се включиха в анкетата.
    Аз бях този, който помоли Марто да сложи анкетата. Неслучайно избрах трите ясни отговора - не се и съмнявах, че всички ще разберат, че не всеки с блог е блогър и че става въпрос за онези хора, които наистина правят собствена медия.

    Резултатите от анкетата ще ползвам за дипломната си работа, която ще подаря на всички вас и под формата на електронна книга.

    Поздрави,
    Алекс

  18. MARFI Says:

    Аз няма да смъквам анкетата, чакаме книгата :)

  19. Александър Кръстев Says:

    А тя затворена ли е за гласуване? Може пак да я отвориш, ако искаш, аз си взех нужните резултати. ;)

  20. MARFI Says:

    Отворена е за вечни времена и не ще бъде затваряна ;)