Социолози, мантри изненади и бездействие

Четири мантри и четири стъпки към сигурен и постоянен изборен провал и компроментиране на доверието в изборите:

Контролиран вот. "Изненадата Кунева". Преливане на вот. Неуловим вот.

Това е само есенцията от последните следизборните мантри, защото видите ли проучванията на социолозите се отличавали от изборните резултати:

1. Ако социологическите проучвания бяха достоверни, защо са ни избори тогава?

Социолозите питаха: "Ще гласувате ли за НДСВ?"

"Не!" - отговаряха хората.

Ако обаче социолозите питаха:

"Ще гласувате ли за Кунева?", "Ще гласувате ли за Първанова?"

"Да!" щяха да чуват.

Ако социолозите питаха: "Ще гласувате ли за Румяна Желева?", "Ще гласувате ли за Слави Бинев?" щяха да чуят:

"Не!"

Социолозите обаче питаха: "Ще гласувате ли за ГЕРБ?", "Ще гласувате ли за АТАКА?" и чуха:

"Да!"

Социолозите не питаха: "Ще гласувате ли против ДПС?" и нищо не чуха... затова и изпуснаха повишената активност.

Кому бе нужна лъжливата социология че "Коалиция за България" не само гони, но и побеждава ГЕРБ?

Може би за да си кажат хората: "А, те не са толкова лоши значи, щом толкова хора ще гласуват за тях, дай и аз да гласувам така, искам да съм с победителите..."

След като социолозите изпуснаха повишената избирателна активност, победата на ГЕРБ дори, защо да се изненадваме на това, че не са прогнозирали резултатите на "Лидер" и "Новото Време" и на "НДСВ" респективно?

Без да защитавам НДСВ мога си позволя да предположа само, че Меглена Кунева най-вероятно е кандидатът събрал най-много преференциални гласа 58 000 (поне)

Драги социолози, защо възприемате като изненада силен префенциален вот за единствения ни Еврокомисар?

2. Сегментацията

Разбиването на двуполюсния модел у нас, още в зората на демократичните реформи, нарои редица партиики и колациики, няма да анализирам ситуацията в детайли, ще покажа само един утопичен сценарии:

"Синята Коалиция" плюс "Зелените" - 2 депутата и 1 един за НДСВ

"Синята Коалиция" без "Зелените" - 1 депутат за СК, 0 за "Зелените" и 2 за НДСВ

Сега ще кажете, че за "Зелените" бе важно да се докажат като партия, да се появят, да участват... е важно беше, обаче ако се бяха разбрали овреме със СК, сега нямаше да се лайномята толкова, а и дори подобно обединение можеше да измести АТАКА.

Докато се пилеят гласове по малки партии като "Зелени" и БНД ще печели БСП и ДПС, за жалост.

Друг е въпросът, че могъщата Синя Коалиция, едва ли щеше да даде цял депутат на "Зелените".

3. Крепостният вот

В традиционният Бастион на ДПС печели НДСВ...

ГЕРБ измъква победа в типично червения град...

Това са само част от изказванията след вота, не само след този, след всеки един.

След като се знае, че има изборен туризъм, след като се знае как гласуват цели градове и региони и че има купуване на ромски гласове, защо никой не прави нищо с години, за да го предотврати?

Защо Костов, когато имаше властта не прокара закон или ограничения против това? Щеше ли да бъде удар по демокрацията? Демокрация ли е жители на Истанбул да пращат безотказно ерДоган в българския парламент? До къде се простират рамките на демокрацията и кое би се сметнало за ограничение?

Защо в държава със задължителна военна служба до скоро, гласуването не бе задължително или поне не-насърчавано? Кой има полза от тромава регистрация и невъзможност от гъвкава и бърза смяна на избирателната секция, за да може да се гласува дори ако човек е на път в изборния ден?

Все въпроси с ясен отговор, защо се сещаме чак когато е твърде късно и не правим нищо, за да ги решим?

4. Хаос в СИК-овете.

За много хора в Секционните Избирателни Комисии (СИК) изборният ден е просто един шанс за допълнителен доход.

В повечето секции цари пълен хаос - хора, незапознати с изборния закон, непреминали инструктаж от РИК и ЦИК, бастисват бюлетини, омазват протоколи - най-важното - в отсъствието на застъпници на партията, която обикновено се оплаква.

Съжалявам, но кьорав карти не играе, ако искаме честни избори - трябва да си осигурим! Нека има задължително застъпничество във всяка една секция.

Ако такова не може да се осигури, съжалявам, но тази партия просто не ѝ е писано да управлява.
Не може да претендираш, че си избранник на по-голямата част от народа, а дори да не си покрил цялата страна и то в най-важния за теб ден!
Ако си отписал дадена секция и не си пратил свой човек в нея, защо се изненадваш, че са те прецакали именно там? Това не се случи само вчера, случва се с десетилетия и партиите не се научиха - застъпници навсякъде!

Напълно разбирам желанието на СК за повторно ръчно броене. Само че това броене, независимо дали ще стопи разликата от 361 гласа с НДСВ, пак ще породи много въпросителни, а едно трето броене пък, вероятно ще даде съвсем друг резултат.

По-важно бе да се предотвратяват и да се изваждат от броя на гласовете очевидно купените секции и очевидно купените гласове, които видяхме дори по телевизията.

Докато само се съобщава за изборен туризъм и за купени гласове и се брои заедно с тях, няма абсолютно никакъв смисъл даже да се споменава за тези нарушения, чисто пикаене срещу вятъра. Нито ще се касират изборите, нито последните ще станат първи.

Спънки пред демокрацията - много.
Причини за ниска активност - два пъти повече.
Всички са маскари, спирам, че стана много дълго...


Posted in Етикети: , , |

2 коментара:

  1. GaN Says:

    Аз само по първа точка искам да се включа.

    Не си прав, Марфи. Ако следиш какво казват еди кои си социолози, от еди коя си агенция ще видиш, че много лесно се хващат тези, които говорят според изследванията си и тези, които говорят "разни други неща" (не искам да използвам конкретни думи).

    Виж например това: http://economistbg.blogspot.com/2009/06/blog-post_08.html

  2. MARFI Says:

    Gan, аз не претендирам за изчерпателност и капацитетизъм, но и ти сам разделяш социолозите на групи, видя се че границата м/у тия две групи лесно се прекрачва.