За Свободната Преса

< Последната първа страница на вестник "Ελεύθερος Τύπος - Елефтерос Типос" - в превод: Свободна Преса.

Думата с големи черни букви е: СРАМ!

Катинарът (λουκέτο) е двузначен - от една страна символизира затварянето на вестника, а заедно с него и неделния му брат (Τύπος της Κυριακής - Неделна Преса), както и радиостанцията City 99.5. От друга - затворената уста на 450 журналисти.

Тежкото решение е било взето... в неделя, 19 юни, странен ден за общо акционерно събрание, нали?

Малко "добри" новини:

Радио City все още излъчва програма - музика, официалното съобщение за затваряне на медията, заедно с протест на журналистите против решението. Можете да го слушате оттук. Вестникът, включително и статиите от 22 Юни са достъпни тук.

Собствениците на медийната група - (Θόδωρος και Γιάννα Αγγελοπούλου) Тодор и Яна Ангелопулу - днес са излезли с неясно и отчасти нереално предложение за "подаряването" на радиостанцията на приятеля им Г. Прови (Γ. Προβή) и настоящия екип на радиото, които да правят с него, каквото сметнат за добре. Дори планът да сработи, ще запази работните места на едва 80 човека.

В блога "Антиновини" се изказва мнение, че радиото и вестника биха се спасили от една подранила предизборна кампания и рекламата свързана с нея.

За жалост в момента в Гърция няма избори.

Други хора, свикнали с вестника и радиото и страхуващи се от медиен монопол и вероятно информационно изкривяване при напускането на един голям играч, си спомнят осемдесетте когато ПАСОК, начело с Андреас Папандреу, помага на частни предприятия изпаднали в подобни финансови трудности (което и изтъкват от консорциума като причина за оттеглянето от пазара).

За жалост, едва ли правителството на "Нова Демокрация - Νέα Δημοκρατία", начело с Костас Караманлис ще прибегне до подобни мерки. Това ме кара да си спомня апела от страна на Камарата на мебелопроизводителите в България, които искат държавата да поднови мебелите в институциите и училищата си, за да им създаде работа и доход. Ние сме със ляво правителство, дали ще чуят този призив?

Вчера в Гърция нямаше новини. Имаше стачка. По радиото звучеше само музика. Всички журналисти подкрепиха колегите си от "Елефтерос Типос". Чест прави и на РеТв че излъчи този репортаж:



< Осведомеността не е търговски продукт!

<< Протестът на трудещите се в атинските ежедневници в покрепа на Елефтерос Типос.

Собствениците на медията все пак ще изплатят всички задължения на работниците си, дали това би се случило и в България?
Дали всички български "медии" биха прекъснали работата си в знак на солидарност, ако подобно нещо се случи и у нас? Не че искам да се случва, но дали сме застраховани?

Вестник Елефтерос Типос беше изключителен вестник, получи награда за най-добър дизайн миналата година, слайд 36:



0 коментара: