Капитал топ 100

Капитал е хубав вестник.

Едно от най-хубавите му неща е класацията ТОП 100, която излезна днес.

Класацията всъщност е топ 200 и показва 200-те най-печеливши компании в родината.

В топ 10, който виждате в ляво аз поне виждам няколко притеснителни неща:

Първите две места, както и петото отиват за компании, които трупат пари благодарение на непрестанното поскъпване на горивата и съвсем редките им намаления. Всеки е забелязал как бензинът поскъпва в момента, в който и суровият петрол поскъпне.
Бензинът обаче никога не поевтинява веднага с намаляването на цената на суровия петрол - оправданието е че имало запаси купени на по-високи цени и бензинът ще намалее, когато започне да се преработва евтиния петрол, този момент така и не настъпва, напротив, тъкмо си мислите, че бензинът ще поевтинее и противно на очакванията въпреки падането на цената на петрола на световните пазари в България цените на бензина се вдигат.

И затаете дъх, на седмо място е телекомуникационният ни гигант - Мтел.

Ето какво абонира Мобилтел за топ10 в тази класация:

"МТел беше оставен от 2 български правителства 6 години без конкуренция, чак тогава беше пуснат втори оператор, а трети - след още 4 години. За това време МТел се укрепи като монополист и досега има около 55% от потребителите на мобилни телефони. За това време държавата не приватизира БТК, и след като хората започнаха да говорят предимно по мобилни телефони, тя се обезцени, за сметка на растящата стойност на монополиста МТел. След приватизацията на БТК от МТел започнаха яростна война срещу появилата се вече реална конкуренция."

Последствията от тази политика върху нас и върху партньорите ни от ЕС:

"В Брюксел ни дават за пример като най-високи цени за мобилни телефони в ЕС - най-висока средна месечна сметка на потребител в Европа, най-високи цени за свързаност между мрежите и т. н."

Какво обаче се случва в България и какво мислят управляващите за политиката на Мтел:

Президентът Първанов връчи “най-високия отличителен знак на държавния глава” на изпълнителния директор на “Мобилтел” Йозеф Винацер, почетният знак на президента се дава “за изключителните заслуги на компанията в областта на социално-отговорната политика, за високо ангажираната благотворителната дейност, както и за приноса на първия ни мобилен оператор за развитието на българския спорт и култура.

Поне да беше дал награда само за благотворителност и спонсорство на спорта и културата. А то е много лесно, като оскубеш потребителя, после да спонсорираш това или онова по твой избор."

източник на цитатите Е-вестник

И още малко тъжни неща, концентрация на компаниите, парите и работните места в България:



Posted in Етикети: , , , |

2 коментара:

  1. fen Says:

    Всъщност за мен най-притеснителното е, че в тази стотица големият процент присъстващи компании не са никакви производители. Повечето са в сферата на услугите. Това е голямата драма. Ето, защо другарю станиШеф кризата все още не ни е ударила толкова много. не се напъвайте да ни обяснявате, колко много сте направили. По производството на една страна се съди за нейният просперитет. Питам ви аз, какво Произвеждаме в БГ, освен вашите фалшиви предизборни клипчета.
    Аре стига, че ми докипя.

  2. MARFI Says:

    Не си съвсем прав, номер 4 е АУРУБИС, които произвеждат метали.

    Номер 8 е Стомана - Индъстри и двете компании произвеждат нещо :)

    Като дори Стомана е минала с две позиции напред.