Thank you for smoking

Polly, ми препоръча един страхотен филм - Τhank you for smoking, не се заблуждавайте, във филма не се говори само за пушене, фокусът пада над словесната манипулация.

Главният ни герой е лобист - официален говорител на централата за тютюневи изследвания, главната му цел е не да убеждава хората, че цигарите са безвредни, ами чрез канонада от празни приказки да измества посоката на разговора или с други думи, ако спориш правилно, винаги си прав: "If you argue correctly, you are never wrong".

Филмът започва със сцена в токшоу, където нашият човек е изправен пред разярана публика и надъхани гости в студиото защитаващи 15 годишен болен от рак, причинен уж от цигарите, готови да го разкъсат на парчета.

С един жест и с две скандални реплики от сорта на:
"Цигарената индустрия няма изгода да загуби пушач, толкова рано, това са хиляди неспечелени долари" предаването се прекъсва за реклами, тъй като лобиста ни, чрез обещание за 50 милиона долара, които ще бъдат дадени за реклами против тютюнопушенето, спечелва и публиката на своя страна, дори се сприятелява с момчето, идеята на шоуто пропада...

Във филма има и един сенатор от Върмонт, който стой зад масивна антитютюнева кампания, той в последствия нахоква помощника си, че не е избрал достатъчно болен от рак човек за гост в студиото, трябвало да бъде в инвалидна количка, с кислородна маска и да кашля, а неговият раково болен бил направо здрав - шокиращо, но забавно.

Главният герой се казва Ник и е разведен, може би защото на жена му и е писнало от фалшивите му и лишени от смисъл заучени фрази, така се стига и до култов момент в отношенията им: "Do not smalltalk me!" - "Ай да ни ма баламосваш!".

Това е един от филмите с най-смислен диалог и без грам специални ефекти както се подразбира, филм които ще ви накара да се замислите, и най-вече да прозрете още повече горчивата истина, че не е нужно да имаш аргументи, за да докажеш че си прав, може просто да баламосаш опонента си и да обориш тезата му, което автоматично прави твоята правдива...




7 коментара:

  1. GaN Says:

    Звучи обещаващо. Вече го тегля филма :) Ще се гледа! :) Мерси, Марфи, сигурен съм, че няма да си изхабя времето докато го гледам.

  2. Иван Бедров Says:

    Бързо си наваксвайте пропуска :) Филмът е рядко приятен. Любимата ми сцена е, когато тримата лобисти си мерят броя на жертвите.

  3. MARFI Says:

    На мен повече ми хареса там, дето детенцето обори майка си брутално.

  4. Unknown Says:

    Филмът е адски свеж. Бях неприятно изненадан, че преводът по ТВ7 беше изключително слаб, преди това го бях гледал в нета и въпреки правописните грешки преводът беше доста по-сполучлив.

  5. Polly Says:

    Марф, пропусна да споделиш за срещата с "The Marlboro man"

  6. MARFI Says:

    Нека не преразказваме филма, за да имат интерес хората да го гледат :)

  7. Manuel Says:

    Доста интересен филм, открай време го препоръчвам на познати и приятели. Оригинален като идея и колкото и простичък да е наглед има бая неща в него. Като започнеш от началото, което е добре описано в статия и стигнеш до начина, по който го "сплашиха" :)