В търсена на безопасна цигара

Препоръчвам Ви горещо да гледате един филм: Search for a safe cigarette(В търсене на безопасна цигара)

Обективен е и показва много интересни факти за цигарената индустрия:

Тютюнопушенето от едни се счита за порок, от други за начин за успокояване и концентриране, както и да го наричаме, всички изследвания от 50-те години на миналия век до сега, показват че пушенето е вредно.

Тютюнът сам по себе си, в диво състояние, на полето, съдържа много малко вредни вещества, токсини се образуват в него в процеса на съхнене, когато една бактерия се заражда в него и разгражда кислородната молекула, като в този процес се свързва с никотиновата и образува бензен и други сложни и вредни химични вещества.

Един американец, без образование и знания решил да произвежда по-малко вредни цигари, тютюнът в Америка се сушал в големи складове с газови нагреватели, той бил убеден, че анаеробното сушене на тютюна, спомагало за образуването на тази бактерия и за устойчивите вредни съединения в тютюна.

Бидейки не много умен, човекът почнал да суши тютюна в микровълнови печки и в сушилни за дрехи, резултата бил поразителен, особено ако въздухът се въртял и се освежавал, вредните съединения намалявали наполовина, а вкусовите качества на тютюна се подобрявали.

Фирмата му била купенa от голям американски производител на цигари, в отговор голяма част от индустрията, спряла да ползва газови нагреватели при сушенето на тютюна, защото установили, че част от газта се натрупва по листата.

Разбира се, това е само една от страните на монетата, по-опасна е когота цигарата се възпламени - при повишаване на температурата се отпушват много химични процеси, които произвеждат много вредни газове, разбира се не може да се очаква пълно изгаряне от цигара, и по този начин в организма и попадат много твърди, неизгорели частици... (tar)

Спасението привидно идва с Кент и с техния революционен филтър на азбестова основа през 50-те, да ама не, през 80-те години, много хора които не са били излагани на вредни влияния от азбестови агенти през живота си получават рак причиняван именно от такива агенти, единствения им контакт с тях е бил в цигарите кент, които пушили преди тридесет и повече години.

Кент са доволни, отбелязват рекордни продажби и след 3 години, успяват да пуснат и малко по-безвреден филтър.

Малко след филтъра се раждат и леките цигари (lights), те имат по-голям филтър, който дори има малки дупки, откъдето се всмуква повече въздух, които да разрежда дима, чрез кислород, хартията е малко по-специална и създава по-добра температура на горене, имат по-малко твърди частици, катрани - направо перфектното решение, нали?

Да ама не, за втори път. Хората запушват с пръсти малките отвори на филтъра и дима не се разрежда, в добавка всмукват по-силно и мощно и пушат две или три цигари, за да си добавят нужния им никотин...

Състезанието за безвредни цигари продължава - смесват тютюн с елемент, които слагат и в катализаторите на колите, има резултат, има и странични ефекти - решават да контролират горенето (повечето вредни газове и съединения се отделят при по-голяма температура) и на пазара се появява разработки на цигари с електронен нагревател, които обаче ги прави с вкус на тостер... появяват се и електронни машинки за контролиране на горенето, с големината на малък джи ес ем.

Състезанията за създаване на "безвредни" цигари се води с пълна сила и днес, цигарената индрустрия не спира да прави Марлборо и Арда без филтър, добър избор да запучнеш да пушиш, докато си още млад и здрав с напредването на възрастта, можеш да преминеш на lights, slims и накрая на електронни цигари, имаш избор как да си набавяш никотин.




Posted in Етикети: , , |

1 коментара:

  1. Polly Says:

    Thank you for smoking е филм за цигари, който препорчвам горещо :)