Още един колоездач в офиса

Днес велопаркингът на favit се увеличи с още един член:

Първото колело е Specialiazed HardRock на Раду, черното на площадката е Spint Apollon на Васко, а зад него е моята "пистарка".
Скоро очакваме и CEO-то ни - Коста да започне да се придвижва с колело до офиса и така по отношение на придвижването си ще сме супер "зелени" като четиримата от нас, които ще въртят педалите ще "откупуват" достатъчно въглеродни емисии, за да неутрализират ефекта единствения останал автомобилист. Останалите от екипа (като чаровната Светла) се придвижват пеша :)

Помолих Васко да сподели какво накара човек като него, който не е карал колело от детството си да избере този транспорт и ето какво ми разказа:

"Колездач съм едва от 10 часа, но вече имах челен сблъсък с най-големите проблеми за придвижването с колело в София, а именно тоталната липса на адекватни велоалеи, както и на "адекватни" шофьори и пешеходци. Не срещнах друг колоездач на път за работа, но се надявам и това да се случи.

Дори след редица премеждия и препятствия по пътя (бул. Черни Връх не е от най-лесните за изкачване :p) спокойно мога да заявя, че колелото определено е по-добрият начин за придвижване в града и е за предпочитане пред колата и със сигурност пред адския транспорт.

Причината да си купя колело са няколко; като на всеки шофьор в София ми дойде до гуша от задръствания и ремонтни работи, не споменавам дупките - с мисъл за тях си взех вилка с амортисьори. Паркирането в центъра е кошмар! С колелото всичко това остана в миналото, а и имам шанс да се пораздвижа малко, като програмист в favit прекарвам по-голямата част от времето си седнал, после сядам в колата, пред телевизора и само си седя, по светофарите...

Няколко пъти съм качвал бул. "Черни връх" пеша и въздухът не бе от най-приятните, реших макар и с малко, да внеса и моята лепта в опазването на околната среда като започна да се придвижвам с колело.

Всички тези фактори ме доведоха до решението да се сдобия с колело. Спестявам от гориво, по този начин спестявам малко С2О на природата, няма задръствания (почти), изразходвам енергия и калории, радвам се на хубавото време. :) А и музика не ми липсва.

Горещо съветвам всеки да опита да остави колата в хубавото време и да поспортува малко, не боли, а и е приятно и полезно за всички ни".

Благодаря на Васко че се присъедини към колоездачното братство, благодаря и на Ники Колев от Bikes Center, за помощта която оказва на ВелоКлуб "Мамут" и хубавото колело което ни продаде :)

Posted in Етикети: , |

2 коментара:

  1. Иво Делин Says:

    Браво!

    Малко по малко, ще си извоюваме свободата на пътя! :)

    Поздрави

  2. MARFI Says:

    Първо пътища ще трябва да си извоюваме :)