Firefox - GigaByte Edition 1.311.088 & Bonus 50% CPU

Голям фен съм на Mozilla Firefox, използвах Internet Explorer веднъж, за да си я сваля и оттогава само нея ползвам.

Днес за пореден път обаче се почувствах предаден от любимия си браузер.

Така де, не може да обичаш някого, да разчиташ на него, а той да ти се качва на главата и да ти точи всички ресурси, дори такива които нямаш в наличност.

Come on Firefox, Get Real! 50% CPU & 1 311 088 KB (1,3GB) RAM for a browser? Are you nuts? Нима трябва да си купувам суперкомпютър само за да си проверявам пощата?

Firefox не е лош браузер, ползвам го главно заради различните му разширения и добавки (които изчезват за няколко седмици при всяка нова версия).

Дори най-страхотните разширения не могат да компенсират за мъртвото сърце (ядро) на браузера.

Надявам се разработчиците много добре да осъзнават, че ще трябва час по-скоро да създадат ново и надеждно ядро, за да съживят творението си и да му осигурят бъдеще при увеличаващата се конкуренция от страна на Google Chrome най-вече. А дотогава ще закърпя положението с 4 GB рам на народни цени от laptopia... за да мога да си проверявам пощата спокойно. Но това ли е прогресът, това ли е бъдещето? It was not supposed to be that way...

Posted in Етикети: , |

25 коментара:

 1. СкручЪ Says:

  Под Линукс с 900MHz и 256 RAM Лисичката 3.7a1pre ми върви без проблеми. Под Уиндоус 3.6 ми върви по-добре от Хром (със същите характеристики)

 2. Мартин Линков @marfuzii Says:

  Аз съм с 3.6, дано новата стабилна и официална версия действително върви както описваш.

 3. Анонимен Says:

  Опасявам се че проблема ти се крие точно в някое от "различните му разширения и добавки" а не в ядрото.

  П.п. Птобвал ли си BarTab (https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/67651), AFOM (https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/11922), RAMBack (https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/5972) или TooManyTabs (https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/9429)?

 4. Комитата Says:

  Хм, на Убунту върви всичко на 6, браузърът ми е 3.5.8
  натоварването ми е около 30-40%, паметта около 600 меги. Според мен се сърдиш на лиско, ама имаш проблем с флаша.

 5. Мартин Линков @marfuzii Says:

  Човек, откога 600 меги и 30-40% за Лиско е норма?

  На толкова играехме warcraft 2...

 6. Мартин Линков @marfuzii Says:

  @Анонимен държа си разширенията на минимум.

  Ядрото на лисицата е от миналото, това не е тема за обсъждане.

 7. Анонимен Says:

  и аз бях така.вентилатора се включва6е на всеки 2 мин.минах на 3.и проблемите изчезнаха(бях с 3.5)сега качих 3.6 и всичко е наред

 8. Анонимен Says:

  Изтегли си CCleaner и изчисти кеща на мозилата и последвай тези инструкции: http://googlesystem.blogspot.com/2006/04/reduce-memory-usage-in-firefox.html
  С тях никога не минавам 100мб използвана рам от фокса, каквото и да правя :)

 9. Мартин Линков @marfuzii Says:

  Засега спрях джавата и намалих кеш-а на 25. Видимо заработи по-бързо :)

 10. Анонимен Says:

  Пич, това че ти са направил някаква боза от браузъра си не ти дава право да обвиняваш разработчиците. За разлика може да им благодариш ...

 11. Мартин Линков @marfuzii Says:

  Пич, тръст ми благодарен съм им, обаче това не ми пречи да искам и да получавам по-качествен продукт.

  Към предния анонимен - забраната на джава не е добра идея - половината нет изчезва за мен :)

 12. Unknown Says:

  С убунту съм и съм ацки недоволен от лисицата и преди месец я смених с хром. Хром ми товари 6% а лисицата 20-30 %

  Не е реално това и добавките не играят роля щото тествах без тях.

  Върха на сладоледа дойде, когато един ден си легнах да дремна за 1 час и оставих лисицата да работи с 2 таба отворени без флашове вътре. Работеше добре и заспах. Като се събудих нещо е станало и си видях лаптопа на 50 % да работи от няколко часа и беше супер горещ и вентилаторите духаха като за последно. От тогава го смених... Ползвам го само за работа когато ми трябва фаербъга или палитрата с цветовете, линийката.

 13. Николай Димитров Says:

  Привет отново от мен,
  това е често срещан проблем, но за причините... все още нямам идея какви точно са.
  Искам само да добавя още нещо много дразнещо в Лисана. Пускам я, затварям я след няма и минута. След половин час я пускам и ... изненада ...
  "This program is not responding..."
  трябва да я килна и да я пусна пак. Няма друго толкова изнервящо нещо... С Google Chrome все още не съм имал никакви проблеми и продължавам да го ползвам, докато не излезе нещо по-добро...

 14. Мартин Линков @marfuzii Says:

  Дойдохме си на думата и при мен най-често драмата е след известна неактивност или след малко stand by на системата.

 15. wattie Says:

  Проблемът не е във Firefox, а във вашият телевизор. В момента съм на 3.6, в който се браузва ежедневно и не е загасян от около месец (става въпрос за работния компютър). В този момент използва точно 135MB RAM. Никога не съм го виждал над 200 - дори с десетки отворени табчета.

  Имаше един разказ-виц, но не го помня буквално. Ставаше въпрос за това как отивате да оправите компютъра на "компютърния гений", който е на 14 години и как на него има пет-шест антивирусни, оптимизатори на паметта, speed boosters, хиляди adwares и подобни. Ами смешно е Марф, ама същото важи за твоя Firefox - виждал съм го преди и знам на какво прилича. Ти си последния човек, който може да твърди, че има нещо лошо в ядрото на браузъра. То просто е погребано под стотиците ти разширения.

 16. Мартин Линков @marfuzii Says:

  Филипе, самите разработчици си признават за ядрото, относно добавките - в Apple AppStore нищо не влиза без да е щателно инспектирано - една калпава приставка е способна да развали цялосното ми впечатление от иначе един хубав продукт, не е ли така?

 17. wattie Says:

  Ами защо тогава не ползваш IE и по-общо продукти с напълно затворен код и API? При тях "липсата на какви да е приставки" е още по-силно контролирана.

  Пример с твоя Favit - един грозен пост с детска порнография в нечий блог може много силно за загрози вашия Favit, нали? Ами спрете този опасен RSS тогава! Едва ли, нали? Е същото е с приставките! Същото е с plugins за различните приложения. Същото е с програмите на компютрите по-общо.

  Кой ти е виновен, че си инсталирал 5 антивирусни програми и 3 защитни стени, та компютъра е клекнал? Ами не - не е Windows виновен!

  То и в реалния живот е така...

 18. Мартин Линков @marfuzii Says:

  Примерът с favit не е актуален, защото, не говорим за user generated content, а за add ons / applications и тн.

  Въпросът с приставките като цяло е много сложен - от една страна ти помагат, от друга забавят браузера и влият на производителността му - съгласен съм.

  Бразуреите са поставени в патова ситуация - от една страна не могат да ти забранят ползването на приставки или пък да те съветват да не ги ползваш, не могат и да предложат универсален набор от "препоръчани", защото нуждите на хората са твърде различни.

  За мен работещо решение би било делението на процесите в Мозила - всеки таб е отделен процес, всяка приставка също, така като видиш кое колко "яде" го убиваш, без да си прекъсваш цялата работа - това е проблемът с ядрото и основната разлика с хром.

  Хром ми яде също толкова, но в 10 различни процеса (10-те различни таб-а). Убивам 8 и съм ОК.

 19. wattie Says:

  Напротив примерът е много актуален, освен ако не желаеш нарочно да гледаш на нещата прекалено буквално.

 20. Анонимен Says:

  За адоните, на Chrome много нагледно може да видиш кой адон колко памет яде, би било добре и на ФФ да го направят така. А и в таск мениджъра всеки таб на хрома е отделен процес, така че ако отвориш еднакъв брой табове в двата браусъра, и имаш горе долу еднакви адони, няма да има разлика, поне такива наблюдения имам.

 21. Мартин Линков @marfuzii Says:

  Така е, разликата ще дойде когато ги затвориш - в Хром моментално ще ти се освободи паметта, докато в Мозила не - отварял - затварял всиско се трупа в един процес и не се смъква.

 22. Анонимен Says:

  marfi се едно правиш сравнение м/у C++ програма и Java - при двете начина на управление на паметта е различен, но крайния резултат в дългосрочен план често е в полза на Java-та ...

 23. Анонимен Says:

  Да, за Firefox трябва да се настрои от about config, има няколко неща, които може да се настроят там, за да кешира по - малко.

 24. хороскоп Says:

  Kак ги проверявате тези статистики, явно не е от task menager

 25. Мартин Линков @marfuzii Says:

  Точно от task manager, виж и първия скриншот.