Dir.bg heist

Чудя се да се смея ли или да плача.
Според официалната версия във вече продадения дом на рентиера на шахти и мазета - БТК вчера замирисало на изгорял кабел, дошли пожарникари и насочили водна струя върху сървърите и чао, чао dir.bg - втори ден един от мастодонтите в БГ нет-а е долу, най-вероятно още стотици сайтове са недостъпни и доста скъпо обурудване е тотално повредено.

Нещо в цялата история намирисва, но не изгарял кабел, скоро ще разбереем дали ще се разгори истински пожар.

Първо, страх ме е да си помисля, че има толкова зле подготвени пожарникари, че гасят каквото и да е електрическо обурудване - (сървъри например) с вода, а не с пяна. Вярно сървърите са били в мазето на сградата на БТК на "Гурко", но все пак едва ли са очаквали да открият горящи компоти и летни гуми, нали?

Второ, вече се чуват мнения от различни страни, че пожарът бил алиби за планиран удар по Дир-а, спряга се и името на Жан Виденов, но това вече отива в сферата на приказките. Може пък и на Жеглов да му е писнало и да си излезне с една тлъста сума от огромна застраховка.

Едно е сигурно, очертава се интересна седмица :)

Съвет:
Ако и вашите сървъри са по разни мазета, прочетете това и помислете за Upgrade (все пак бизнесът Ви заслужава най-доброто, нали?)

Posted in Етикети: |

20 коментара:

  1. Gombeto Says:

    Абе, аз съм ужасно непросветен, но намокрянето на кабелите по какъв начин влияе на изчезването на сайт, който си съществува в интернет пространството така или иначе?

    Ако (не дай боже) стане пожар в дома ми няма да изчезне Gombeto.com :D

  2. MARFI Says:

    Така е няма, освен АКО не ти потопят сървърите под вода вследствие на гасенето на пожара.

  3. Николай Димитров Says:

    Здравей,
    Защо всички хвърлят вината към пожарникарите? Доколкото е изместно, пожарникарите са дошли 7-8 минути след подаването на сигнала. Докато опънат кабели и започнат да гасят огъня минават минимум 10 минути. Та, за тези 10 минути какво се е случило? В този DC няма ли никакви защити против пожар, нямало ли е хора, който да започнат да обезвреждат пожара. Никой пожарникар няма да чака да си изнесат сървърите в горящата сграда, и чак тогава да почнат да гасят. Защо служителите не са направили нищо?
    Да видят на камерите какво се с записало. Ако нямат и камери,... да ти имам дата центъра...

  4. MARFI Says:

    Уместни въпроси задаваш, никой досега не е отговорил на тях, не съм стъпвал в това мазе и не мога да предполлагам какви защити има/няма.

    Надявам се скоро хора с опит да си кажат, този "дейта сентър" започна да мирише още повече, защото освен дир, май никой друг не му е поверявал данните си.

  5. Unknown Says:

    А интересно как стана така, че на дир-а сървърите са в мазе на БТК. Нещона връзкарско иде тук.

  6. wattie Says:

    Газогасенето е най-добрия начин за DC, но за съжаление в България законодателството забранява пълнене на нужните газове. Позволява се само CO2, но той е опасен за хората.

  7. Анонимен Says:

    А дали пък новия собственик не е намерил 'елегантен' начин да се отърве от заварените си наематели с техните неизгодни (за собственика), но валидни дългосрочни договори?

  8. Николай Димитров Says:

    Аз работя в хостинг компания (няма да споменавам име, за да не правя реклама), но в нашия Дейта Център, в случай на пожар се задействат няколко защити:
    - херметизира се, като се извлича кислорода;
    - изпуска се прах (като покривка), който по никакъв начин не поврежда техниката, а загася огъня;
    Цялата вина пада върху хората, който са били в дата центъра, и защо той няма никакви защити. Вина имат и dir.bg, че използват това помещение, като не са се подсигурили.
    Желая на dir.bg скорошно възстановяване и да се връщат отново в играта!

  9. MARFI Says:

    @ILIIA предвид възрастта на дир-а, мисля, че просто навремето БТК е било единственото място с някаква свързаност и затова са разположили сървърите там. Да не забравяме и че Жан беше съветник там.

    @Ники - "играта" на дир-а е продаване на билбордове (банери) около магистралата (съдържаието) не са много ефективни :)

    Липсват ми единствено diri.bg и sa.dir.bg :(

  10. Николай Димитров Says:

    @Marfi, макар и не много хора да използват сайта в момента, искам да ти напомня, че Дир.Бг е първият такъв сайт и е жалко ако по подобен начин бъде заличен от интернет лицето на България.

  11. MARFI Says:

    Донякъде съм съгласен с теб, Дир.бг макар без иновация преодоставя(ше) много добри услуги - каквото пускаше google - dir-а го поръчваше от Русия - maps, рекламни карета, глогове, каквото се сетиш. Ако не ме лъжа паметта дир бяха и първата поща (платена, което им изигра лоша шега).

    Дир за мен се вмириса от главата - от розовата секция и примоцията на чалгата.

  12. wattie Says:

    Николай Димитров - това с херметизирането на помещенията си е доста анти правилата, особено ако става дума за помещения, в които редовно работят хора.

  13. MARFI Says:

    Е, wattie в сървърите помещения само по време на проблем влизат хора или на оглед :)

  14. Иван Семов Says:

    Аз лично МРАЗЯ големите мастодонти.
    Защо 32093290 квадрата трябва да ми дъхва доверие. ?!?!

    А и все пак colocation.bg отвори врати за НОРМАЛНИТЕ ХОРА. Цени народни, качество. Малък но спретнат колокационен център. Колкото до "ПОЖАРА", извинете ме ... ТОВА Е БТК ! (ТОВА Е ДРУЖБА 2).

  15. wattie Says:

    Ето ти проблем - пожар. Влизат хора, а залата ги "херметизира". После се гледаме по телевизията мъртви.

  16. MARFI Says:

    Иване, напълно те подкрепям за мастодонтите - като се уядът и престава да им пука за каквото и да било :)

    Wattie, сигурен съм че системата може да изкарва въздуха и да отчита човешко присъствие - тоест, ако вратата не е заключена, не е натисната еди кой си бутон не се изкарва, докато не излезнат хората навън, но това малко или много са подробности.

    Ето как са подходили в 3DC:

    "Гасенето на огъня става чрез газ. Газът NAF S 125 е подобен на фреон, но напълно безвреден за човека, а също и щадящ природата"

  17. wattie Says:

    Още по-евтин и по-подходящ е FM 200. Използва се навсякъде, но не и в България - тук газ станциите нямат право да пълнят бутилки с такива газове.

  18. Анонимен Says:

    Не сте прави в България се ползва FM200, в Датикум имат такъв, като ходих да ги разглеждам ми показаха бутилките

  19. wattie Says:

    Те не са забранени, въпросът е "къде ги пълнят". Все пак на всеки 5 години трябва да се прави заверка.

  20. Спас Колев Says:

    @wattie: Точно в случая въпросът съвсем не е "къде пълнят бутилки" - подобно помещение има нужда от автоматично пожарогасене, а повечето доставчици предлагат и газови системи.