Recycle.bg - рециклиране на стара техника

Наближава "Часът на земята" - глобална инициатива, която цели да пробуди хората и да ги подсети да консумират по-малко енергия, предизвиквайки ги да изключат осветлението за час.

Идеята не е да се спести ток, защото така или иначе е произведен - идеята е да се пробуди онова чувство и поведение, че след като си събуем обувките в антрето най-нормалното нещо е да загасим лампата, което в дългосрочен план ще ни спести много повече от този един час мрак.

Можем да бъдем "зелени" по много начини, като един от най-важните е отговорното отношение към старата ни и непотребна техника - мястото й определено не е на боклука.

В развитите страни при покупката на бяла и черна техника се начислява еко такса, която се изплаща обратно на клиентите при рециклиране на непотребните им вече уреди или когато върнат старата техника в магазина и закупят новия модел.

Опасявам се, че в България нещата не стоят точно така. По закон седят, но не и на практика. Всички ние си плащаме тази такса (повечето от нас без дори да подозират), магазините за електроуреди са задължени да приемат обратно старите ни уреди, но да сте го видяли обявено някъде? Има и два-три пункта уж за изкупуване и преработка на стара техника, но условията и отношението далеч няма да ви спечелят като клиенти.

За щастие спасение има и се намира на адрес Recycle.bg - и като гледам доста банкови институции са им поверили старата си техника, което е много добре. Бях приятно изненадан и от следната благотворителна възможност:

"Ако желанието на собственика на техниката е да дари ИТ оборудването за благотворителност, Квант Сервиз ООД може да организира логистиката и техническата част в такава степен, че крайната организация да получи навреме ИТ оборудване, което да е във перфектно функционално състояние. Това включва тестване и ремонтиране (ако е необходимо и възможно) на техниката и доставянето и до съответната организация."

Което е страхотно тъй като усмивката и щастието, което ще дарите със сигурност ще струват повече от няколкото лева или % отстъпка, които ще получите иначе.

Нека мислим за земята не само по един час на година, изисква се страшно малко, но от страшно много хора, за да живеем в един по-хубав и чист свят, което превръща опазването на планетата ни в най-големия и важен отборен спорт!

Posted in Етикети: |

6 коментара:

  1. petervanev Says:

    Много добре :)
    Лека полека ще влезем и ние в крак!
    Няма да забрая как отидох да си купя нови батерии за камерата от DOMO и исках да ми приемат старите, а едната продавачка каза, че те какви са, че да приемат стари батерии, а управителят беше зад нея и каза, че действително имат задължение да имат специално отделение за технологичен отпадък.
    Следващият път като отидох за нещо...пак електроника, имаха вече :)

  2. MARFI Says:

    Germanos също имат отделение за приемане на зарядни, батерии, апарати - което си е похвално!

  3. petervanev Says:

    О да, аз от миналата година гордо си нося зелена гривничка :) Важно е да има повече такива места...

  4. MARFI Says:

    О интересно, дават и стимули значи ще върна и аз няколко залежали неща - гривните имат голям ефект - а тази от къде ти е - а яко, и аз ще си взема :)

  5. petervanev Says:

    Globul Green кампанията - връщаш старият си, непотребен, телефон и ти дават гривна за подарък, за това, че не си метнал електронният боклук в кофата с млякото. Само, че не знам дали има гривни вече :)

  6. MARFI Says:

    Май нямат вече, а не я афишираха достатъчно за жалост :(