С кънки по улиците

Ескимосите имали над 50 думи за сняг - нормално, животът им зависи от това колко добре познават снега и характеристиките му.

В последните три дни, при придвижванията си до офиса извършвам задълбочени изследвания върху снега сковал София и установявам, че и в нашето общество се заражда подобна лексикална нужда, която допълнително се улеснява от звучното име на кметицата ни - "Сняг се сипе на Фъндъци" се превърна в устойчиво словосъчетание. Достоен за собствено име е и снеговалежът примесен със сахарски пясък на които също станахме свидетели.

С тази публикация ще маркирам още няколко типа сняг, лед и комбинации от двете, които ми позволиха да карам зимни кънки по кварталната улица - нещо което не бях правил от детството си.

В първите часове от падането на снега всеки се радват на пухкавата бяла покривка, която красиво прикрива кал и боклуци. След като бъде отъпкана хубаво от коли и пешеходци обаче и се поразтопи малко от обедното слънце ситуацията става тежка. С падането на нощта се превръща с гладък като огледало лед, който за жалост не става и за каране на кънки - твърде тънък и мръсен е :(

В България няма овал (съоръжение с дълга писта за бързо пързаляне с кънки), като не се чистят улиците, поне да се обособи някаква отсечка и да тренираме на нея, както спортисти, така и организатори на бленуваната олимпиада, която все се опитваме да приютим в полите на Витоша.

Данъкът на апартамента ми е... 280 лева! За тези пари поне можеха да ми осигурят чист лед за пързаляне, за чистене сме свикнали че не може и да си мечтаем.

Posted in Етикети: |

3 коментара:

  1. fen Says:

    Мани, ще вземе някой снегорин да се обърка и да мине през пързалката, отиде ни спорта.

  2. wattie Says:

    560 лева :(

  3. MARFI Says:

    Мани, ужастъ, в Люлин апартаментът е на 70 лева.