Разходка из Солун

Продължавам разказа си за приключенията ми в Гърция, последния път го докарах до пристигането ни в Солун, поради подчертано планинския си релеф в Гърция железниците не са много развити и заради изчакванията на влаковете по гарите изпуснахме влака за България и трябваше да чакаме следващия, чак след 10 часа...

Нищо, ще се разходим из Солун, и без това има толкова български туристи събота и неделя в него, че се чувстваш като във Варна или Бургас, само дето е по-чисто.

Преди да слезнем на площад Аристотелис, си сверихме часовниците:
Часовникът си работи, дори и стрелката за секундите се движи като луда над цветята.

Успяхме да снимаме и Аристотел и позлатения му от допира с туристите палец:
Съвсем различно е да се разхождаш из Солун рано сутрин, няма туристи (автобусите от България идват около обяд) няма ги негрите продаващи дискове и чанти, спокойно е, красиво е.

В парка, където легнах на една пейка, а се завих с друга имаше едно много странно дърво, плодовете му бяха като бомбички, почти целия парк беше осеян в такива бомбички:
Направихме си и една снимка за спомен в кривите огледала на крайбрежната улица:
И продължихме с един шеметен файтон:
Отплатихме се на кончето за усилието с чашка бяло винце, доста му се услади:

Зад кончето виждате и един поп-негър!

Скрихме се и под артистичните чадъри:
Заредихме батерията на компа на Солунската гара:
И после като дойде влака, се свързахме и в неговата мрежа, след 3 филма вече бяхме в България:




9 коментара:

  1. Анонимен Says:

    Ако.Как ми се ще и тук да мога да постна нещо подобно.Като се сетя само колко малко е нужно за да стане, а не става и .....

  2. Анонимен Says:

    Takiva plodove ima i v Stara Zagora

  3. Dessimira Says:

    Здрасти!
    Хубава фото разходка си направил!
    Ама, Солун като всеки град си има и плюсове и минуси.Тук само плюсове виждам споменати, затова ми се иска да разширя мирогледа на четящите. Да, гърците имат хубава директна линия София-Солун-София, която аз не доумявам, защо не се ползва от българите пътуващи в тази посока. Влаковете са в удобно време, климатизирани, отоплени с електричество, направо на светлинни години от нашите. Тези които са ползвали нощния влак от Атина-Солун- София-Букурещ могат да ви разкажат множество историики в стила с неочакван край. Друг плюс за гърците е че те пазат обществената собственост за разлика от някой примери из родната ни страна(София най-горещ пример). Ето един актуален и за БГ действиетелността пример - новите автоматите за билети в ГТ. Ами, те(гърците) имат такива автомати, които не само работят, но са и здрави, всички упътвания за употреба могат да бъдат прочетени на два езика(дори и тези с малкия шрифт, които ти казват,че автомата не връща ресто). Никой не се блъска и не вика или ругае, ако 2 спирки време не можеш да си идадеш билетче. Какво имаме ние в нашия ГТ???Ами, това всички ние си го знаем и познаваме добре...
    Сега и малко минуси, за да не прозвучи коментара ми про-гръцки: )Солун е хубав град,ама няма паркове и зеленина! Всеки софианец(подчертавам отраснал и отгледан с разходки в Борисовата градина)би се съгласил, че града е пуст от към големи зелени площи за раходки. Няма къде да се кара спокойно колело, защотото крайбрежната алея е една за всички - туристи, обичайни минувачи, тъмнокожи студенти проснали стоките си на чаршафи,колоездачи,файтонджии...някак малко пренаселено ми се струва на 2м ширина.Но мисля, че те са го измислили друго яче - разходка с лодка през лятото на цената на едно питие.Магазините им са с някакъв луд работен график - два дни в седмицата не работят следобед и вечер, а само сутрин.Няма нищо денонощно в тази държава - нито аптеки,нито магазини за алкохол и цигари,нито хранителни стоки,нито ВиК/Елекро услуги,нито ключарски усуги и пр...общо взето закона за защита на конкуренцията ги е направил много мързеливи.
    Ами, Солун е град, като нашия ...зависи от нас какво и как ще променим в София, в която живеем.

  4. MARFI Says:

    О Деси :) Радвам се на коментара ти :)

    Искам да уточня, че по линията София - Солун, е комфортна само като се возиш в гръцката композиция която съм снимал, когато е масовия вагон е малко гадничко.

    Иначе климатика се пуска централно, а ти само го усивлваш/намаляваш, в масовия Вагон понякога става доста хладно.

    За жалост влака сменя локомотиви, чака по граници и пътуването си отива 6 часа плюс.

    За зеленината... за жалост си права, има отделни малки градинки, за които ще пиша скоро, но като цяло, освен около изложението и по крайбрежната няма много зеленина.

    Крайбрежната улица е доста широка след бялята кула, пробвай там да караш колело, доста хоря видях да го правят.

    За услугите за жалост пак си права, има обаче аптеки денонощни, трябва да им видиш списъка, би трябвало във всяка аптека да го имат, ключари може да намериш и извън работно време, ако им се обадиш, но тогава цената лети...

    Поздрави и пиши по-често :)

  5. Klearchos Says:

    Έχεις ένα βραβείο από μένα!

  6. MARFI Says:

    Ευχαριστώ!

  7. Kaloyan Borisov Says:

    да ........... някъде към края се сещам, за нашенските влакове и гари.
    дааа "колко много имаме"

  8. Bee Says:

    Да, Солун, както всички знаем и на мен ми е любимият град.
    @Dessimita Относно зеленинките - ми как да има, като почвата тук е пясък? все пак на 30м надморска височина не може да има същата зеленина като на 500! Айде сега! и една Борисова градина (която след 17ч не е препоръчително място), заобиколена от шум, мърсотия и Цариградско, не може да стъпи на малкото пръстче на морето в центъра! тука има, там нема и обратното.
    за денонощното обслужване - грешиш! има поне няколко аптеки, които работят денонощно, просто трябва да знаеш графика. За магазините - като свикнеш, не ти пречи, а просто си пазаруваш, когато трябва. Аз лично сериозно минуси на Солун не виждам. Единственото, което понякога ме дразни, са съседите ми и толко. Много си го обичам и изобщо не съжалявам, че съм тук.
    А да - за колелото - на новата плажна минавала ли си? има си обособена лента за колоездачи.

  9. Nikos MD Says:

    точно на тоя контакт зареждах телефона ми..хахахахах!!