След дъжд качулка

В "Центърът за култура и дебат “Червената къща", на 19 ноември сряда, от 19:30 ще бъде прожектиран филм за задържането на чилийския диктатор - Аугусто Пиночет.

Филмът разказва за ваканцията на 82 годишния бивш диктатор във Великобритания, по време на която бива задържан под "домашен" арест над 500 дни по заповед на испанския съдия - Балтазар Карзон и в последствие екстрадиран в Чили, където на 84 годишна възраст, или 12 години след като се оттегля от властта му биват предявени над 200 иска за масови убийства и престъпления срещу човечеството.

Истинското заглавие на филма е "Случаят Пиночет", но според мен по би му отивало - "След дъжд качулка" - защото международното правосъдие застига диктатора 25 години след като той е узурпирал властта, благодарение на САЩ, които го изправят срещу Салвадор Алиенде - първият социалист, избран за президент на Чили.

В крайна сметка Пиночет си умира спокойно на 91 години, след като върховният съд на Чили го оправдава или намира за невинен в дузина случай.

19 ноември (сряда) 2008, 19.30 ч.
Червена зала
Вход: 3/2 лв.

Posted in Етикети: |

6 коментара:

  1. Анонимен Says:

    В общество като това, което е управлявал Алиенде единствео преврат и диктатура помага. Същото се отнася и за общество като нашето в момента. Когато след арестуването на Пиночет журналисти го питат не се ли чувства виновен за онова, което е направил през 1973 г, той отговаря: "Да, бих се чувстал виновен, ако като погледна назад видя страна, оставена в разруха и бедност. Но поглеждайки назад сега аз виждам една просперираща държава, с най-силна икономика в Южна Америка. Как да се чувствам виновен?

    За съжаление в случаи като този и като нашия в момента единствено военна хунта може максимално бързо да оправи нещата. Да, за сметка на доста граждански свободи, но пък след 20 години ще си казваме, че така е трябвало.

  2. Анонимен Says:

    Пиночет показа нагледно на света как трябва да се бори с комунизма,като изби 5000 комуняги на стадиона в столицата и сега Чили е свободна завинаги от комунизъм просперираща страна. Дано се появи и булгарския Пиночет

  3. Анонимен Says:

    Mrusni politici Mrusna politika nenujen pribor izmislen ot gadove i antisocialni tipove se gavrqt s bedniq narod !
    NQMA NUJDA OT POLITIKA TQ SE DOKAZA KATO NEEFEKTIVNO SREDSTVO ZA UPRAVLENIE O6TE OT MINALOTO!
    POLITICITE NA KOL V CENTARA NA SOFIA!

  4. Анонимен Says:

    Защо благодарение на САЩ да е узурпирал властта?
    А да - какво значи узурпирал? :-)

  5. MARFI Says:

    Посъбраха се доста крайни мнения.

    първо на последния коментар - САЩ не искат президент социалист и помагат на Пиночет да вземе властта, това значи и узурпирам.

    Не съм съгласен, че само хунта може да оправи нещата, гърците имаха хунта и те по това време пък нищо хубаво не излезна, а и загубиха окончателно Кипър.

    Единствената хунта в Гърция що-годе положително, която ще се помни е на генерал Метаксас, защото изчиства много етническия образ на страната и казва "НЕ" на Мусолини.

  6. Анонимен Says:

    Алиенде е един от малкото политици поникнали в лявата политическа нива,които си отидоха с достойнство.В политиката/ако говорим за морални стойности/ няма ляв или десен политик,а политическите убийства не оправдавам и не са пример за прошка/ако ще и да прецъфти държавата/.Да,Пиночет избил хиляди "комуняги",но там на стадиона останаха ръцете на Виктор Хара,а след преврата си отиде Неруда...След диктатора Името на Алиенде остана,в друг,магичен и абстрактен свят,в междуредията на Исабел.
    Не правете аналогия между лявоцентристката политика в Латинска Америка и нашето БСП.Последните са обикновени престъпници и да се говори за честност и морал при тях,също е престъпно!
    Щатите разкъсаха кучето на позора в "задния" си двор и няма прошка за убийствата на хиляди хора в името на...свои си цели.