Две интересни събития от червената къща

Тази седмица Центърът за култура и дебат “Червената къща” предлага редица интересни изложби и събития свързани с интернет и с участието на блогъри.

Вчера се откри изложба със съдействието на АлтАрт (Румъния) озаглавена Чисто Споделяне

Изложбата може да бъде видяна между 8 и 19 ноември, между 15.00 и 19.00 ч., без събота и неделя
зала „Безименна”, зала „Гъливер”
Вход свободен

Според Уикипедия, споделянето на файлове е “практиката да правиш файловете достъпни за други потребители за сваляне по Интернет чрез малките работни компютърни мрежи”. Тази изложба разказва за еволюцията на румънското информационно общество и поставя тезата, че докато усилията на румънската администрация да отговори на изискванията на европейските стандарти се препъват в социалния еволюционизъм, съчетанието на технологическо развитие и неграмотност стимулира румънското интернет поколение да създаде и обитава едно съвременно виртуално социално пространство, като ремиксира културите или се заиграва с икономикато на „дара”. Идеологията на размяната, независимо от правните аспекти или загрижеността за моралните последици, спомага за изграждането на една консуматорска субкултура, която се поддържа посредством предоставянето или отдаването.
Друго интересно събитие, което са подготвили от червената къща е дебата:

Размяната като споделяне ... ценности, вещи, места

10 ноември (понеделник) 2008, 19.30 ч.
Червена зала
Вход: 2/1 лв.
Тази дискусия е провокирана от различните инициативи за размяна без елемент на печалба, като контрапункт на свободния пазар. Утопия или бъдеще, което ни очаква, са многообразните практики на споделяне?
С участието на блогърката Татяна Косекова (първото движение с критични нотки към консумативизма и хора от нововъзникващи млади движения в България, които пропагандират антиконсумативизъм), Лилия Тамамджиева (Car pooling BG - за споделяне между непознати по интернет на посоки на движение в един автомобил), Петър Петров (Free fest - свободна размяна на любими и красиви вещи без пари, и Food not Bombs - безплатна кухня за бездомници, доброволно организирана от млади хора без НПО проект зад гърба им), Емилия Славова (интернет-портал за споделяне за родителство и отглеждане на малки деца в натурални условия и „родителски кооперативи”), както и участник – икономист, последовател на класическата идея за свободната пазарна икономика.
Модератор на дебата: Ирина Недева
Част от серията “Новите граждански движения”, с която се опитваме да срещнем представители на нововъзникващите граждански движения с техни опоненти в спор не на емоции, а на аргументи.
С подкрепата на Балканския тръст за демокрация.



Posted in Етикети: , , , |

2 коментара:

  1. Анонимен Says:

    Интересно.Може да успея да посетя нещо.
    Оправи си линка към Татяна Косекова.

  2. MARFI Says:

    Благодаря, ремонтирах го :)