Brain Food

Сигурно малко от вас си дават сметка, но мозъкът е този, който изразходва по-голямата част от енергията и калориите, който приемаме.

Добре е да се грижим редовно за този така важен за нас инструмент, за да избегнем неприятни проблеми.

От личен опит ще кажа, че колкото и да следвате съветите по-долу, няма да се избавите от чувството на "празната глава", разсеяността и липсата на концентрация, ако Ви липсва сън. Колкото и да се лишаваме от този толкова важен ресурс, за пълното изтриване на "оперативната ни памет" се нуждаем поне от 7-8 часа сън на денонощие. Под "оперативна памет" имам предвид тези малки неща, които забравяме, мигове след като сме ги свършили, но понякога малко по-значими действия имат нужда от повече време, за да бъдат изтрити и да заемат мястото на нова информация.

Но да оставим съня на страна, статията е за мозъчната храна - или храните, който стимулирът мозъчната дейност и спомагат за по-добрата му работа.

Каквото и да си говорим най-важната храна е кислорода, колкото по-малко кислород достига до мозъчната кора, толкова по-негативни са ефектите за мозъка Ви. Ако пък сте заченат или откърмен на голяма надморска височина, възможността да се родите или развиете мозъчни увреждания е заплашително голяма, колкото по-малко кислород в майчината утроба - толкова по-тъп продукт.

Някой африкански племена дори пробиват малки дупки в черепите си, за да увеличат притока на кислород към мозъчната си кора, като с това твърдят, че придобивали специални възможности.

Нека предположим, че имате достатъчно кислород, имаи няколко билки и ядки, които биха спомогнали за мозъчната Ви дейност.

На първо място, това е жен-шенът. Най-добре да го консумирате във вид на чай, или екстракт от ампули продавани в аптеките.

Семки и ядки. Ако обичате семки и ядки глезете се, те са богати на фитин, който подобрява мозъчната Ви дейност, шампиони по фитинова концентрация са орехите и тиквените семки.

Достатъчно количество от този елемент се съдържа и в покълналите зърна, ако сте фенове на този вид закуски.

Posted in Етикети: , |

0 коментара: