Булгартабак под ножа


Правителството се кани да вдигне акциза на родните цигари, като чрез фалита на Булгартабак да успее да го продаде за 1 лев.

От нова година Българския пазар е залят с цигари ръмунско производство на доста по-ниски цени от родните, по този начин процъфтяващата контрабанда със Сърбия бе спряна, но пък пропуснатите ползи за Булгартабак продължават да растат.

Правителството е решило да следва чинно предписанията на ЕС и да вдигне акциза на цигарите с шеметен процент.

Предвижда се кутия Виктори да стигне 3.40 лв.! С тази управленска постъпка, отново ще се създадат условия за нелегален внос на цигари от Сърбия, като се очаква процента на контрабандата да достигне повече от половината потребление на цигари.

Пропуснатите ползи за българските тютонопроизводители ще достигнат нечувани суми, и Булгартабак, едно предприятие с име, бази и бъдеще, ще бъде доведено до фалит с цел продажбата му за стотинки!

Не мога да си обясня, къде остана примера, който Д. Димов описва в безсмъртния си роман - "Тютюн" където "Никотиана" гордостта на българското тютюнопроизводство успешно развива търговия с Германия, Гърция и др.

Индустрия, която задоволява хорските пороци при това в държава където пушенето е начин на живот и се практикува от по-голямата част от населението според мен не може да е губеща, и е престъпление насила да се ликвидира.

Posted in Етикети: , |

0 коментара: