Лекарите живеели по-дълго?

Според едно интересно проучване в Англия, представители на средната класа и на някои по-престижни професии като лекари или счетоводители, живеели с около 8 години повече от строителите или хигиенистите работещи на острова.

Изследването е обхванало хора от пет социални прослойки в периодите 1972-1976 г. и 2002-2005 г.

Лекари, счетоводители и инженери могат да доживеят до 80 години, или почти 8 години повече от лицата, занимаващи се с неквалифициран труд като общите работници и чистачите, те живеят едва 72,7 години. Не само вършат най-мръсната работа, ами и умират млади!

Странно, но дори и мениджърите доживяват до 79 години, при положение, че са изправени пред голям стрес и в по-голямата си част ядат нездравословни храни.

Най-странно ми беше, че дори учителките надхвърлят границата от 80 години и средно достигат о 83,2, което си е огромен рекорд според мен.

Като главна причина за дълголетието на горните професии се посочва самостоялния и независим начин на живот, от друга страна като причина за ранната смърност при чистачите и бачкаторите се посочва тютюнопушенето и лошите хранителни навици.

В изследването не са включени представители от съсловието на TechSupport-a, но се опасявам, че едва ли ще оглавят класацията за дълголетност, предвид стреса и заседналия начин на живот на които са подложени.

Posted in Етикети: , , |

0 коментара: