Аман от радар специалисти!

Някой прави ли разлика между радар-детектор и антирадар изобщо?

Въпроса ми е породен от статия написана в дир.бг относно актуализацията на наказателната система за шофьорите и забраната на употребата на антирадари:

10 точки от талона ще бъдат отнемани от всеки шофьор с устройство антирадар в колата си.
Повярвайте ми в България няма нито един шофьор с антирадар. Първо, антирадара, за да носи това гръмко име трябва да заглушава сигналите на полицейския радар, (и не само, военни радари, телефонни клетки) нали е АНТИ радар, тоест действа против радара?

Да, всяко зловредно действие е забранено, само че да следиш за наличност на радар с радар-детектор и да не пречиш на работата му е пасивен акт, даже не бих го нарекъл действие, за което не виждам защо да бъда санкциониран.

Компактни антирадари едва ли са ни по джоба, плюс това са секретна технология и не се продават на Илиянци, за разлика от радар-детекторите, освен това Вие сериозно ли бихте си купили антирадар? Вярно, няма да Ви ловят катаджии изобщо,но пък и телефона Ви ще е заглушен, както и телефоните в не малък обсъг от колата Ви.

В дир.бг са се опитали да напишат, че радар-детекторите са забранени, което се разбира чак от последния ред:

Приспособлението се продава по 60-100 лв.
Руското приспособление се движи в този диапазон, Кобра и Уистлър имат радар-детоктори за няколко пъти споменатата сума.

Никой от "водещата" онлайн медия, дори не си е направил труда да посети сайтовете на прозиводителите на радар-детоктори (и радари) и да види, че рекламират продуктите си именно с думите радар-детектори.

Не съм сигурен дали вината пада само върху репортерите на дир или и фуражките от пресцентъра на МВР също не са наясно с терминологията или още по зле, мъдрите глави творили промените в закона.

То както тръгна, ако запалиш двигателя даже, пак ще ти земат 10 точки, ей така, щото си мислят, че със закони за паркиране и радари, ще спрат лудите по пътищата, да ама не!

И само да отбележа, че това не е първият път на некоректно ползвани термини в дир.

Преди време гръмката новина, че банкер въртял далавери с дългове на мъртви, в последствие се оказа прост банков служител. Това е все едно да кажеш, че работиш телохранител към СОТ и пазиш Технополис, да звучи по-добре от пазач, пъдар и гавазин, но все пак нека наричаме нещата с истинските им имена.

Posted in Етикети: , , , |

0 коментара: