120

"120" е меко казано уникален турски филм.

Гледал съм два турски филма до сега - "Речеп Иведик" и "ГОРА" - комедии.

"120" е военна драма, в която се проследява саможертвата на 120 деца от град Ван, близо до руската граница по време на първата световна война.

Още в навечерието на войната регионът около града не е много спокоен - войнствени арменци водят партизанска война виждайки в първата световна война сгоден момент да отцепят районна от Турция и да имат мечтаната силна Арменска държава.

Както знаем от историята по време на първата световна война Турция е на страната на остта (особено със съсед като Русия, изборът и е почти предупределен).

Историята на подвига на децата се разказва от сестрата на едно от тях, която от 4-5 години се опитва да се омъжи за лейтант от армията, но той непрестанно е на фронта, първо локални конфликти, после балкански войни и тя все го чака и все не могат да се вземат.

Турското военначалство предусеща надвесващата се над света война и решава през лятото да проведе нещо като военно учение за по-големите деца от града, учи ги да стрелят и боравят с оръжие.

Избухва първата световна война, руските войски настъпват, турската армия ги посреща, но обещаната от Германия помощ и муниции не пристигат. Единствено мъглата спира руснаците по пътя им към град Ван.

Градът е празен, останали са около 10 войника и старците. Пред жителите му има два варианта - руснаците да пробият и да ги избият или да напуснат града и да занесат муниции на фронта на 80 километра от града. Но кой да ги донесе? Няма мулета, няма каруци, всичко отдавна е на фронта.

Някой подхвърля - децата. Нека пратим децата да занесат мунициите. Никой баща не може да вземе лесно такова решение, всички деца от града 120 на брой, решават да се жертват. Тръгват заедно с няколко офицера, само тези над 15 носят пушки, имат палатки, одеяла и шепа муниции за войниците на фронта.

По средата на похода им през заснежените планини ги нападат арменските партизани, с дружни усилия и няколко жертви ги отблъскват, доставят мунициите за 2 дена и покриват по 40 километра на ден. Времето е благосклонно към тях.

Укрилени от успеха, водачът им решава да поемат по по-кратък път на връщане, за жалост ги застига снежна буря вечерта на 24 декември, от 120 деца в града се връщат около 40, от тях от измръзване, ампутации на крайници, пневмония и други болести измират 18, от общо 120 смели деца оцеляват едва 22.

Филмът, музиката, атмосферата всичко е невероятно изпипано и направено със страшно много любов и почит към чутовната саможертва на децата.

Един филм, който си струва да изгледате:

Трейлър:



Ефектите:



Свалете филма


Posted in Етикети: , , , |

3 коментара:

  1. Анонимен Says:

    а къде мога да го намеря?

  2. MARFI Says:

    http://arenabg.com/cat/show/120

  3. Анонимен Says:

    Благодаря :)