Тревожно ми е

В няколко популярни форума в интернет, започнаха да се чуват гласове за масов протест на 14 януари - денят, в които народните избранници ще се върнат от едномесечен отпуск.

Тревожно ми е. Много ми е тревожно.

Дори да се съберат повече хора от колкото полицаи, какво ще поискат ?

Предсрочни избори ? И кой да дойде на власт ? Ковачки ли ?

Опасявам се, че ако се стигне до масов протест, пак тълпата без да се усети ще обслужи интересите на шепа хора, дето десетилетия си киснат в парламента, сменят цветове от време на време, но не се махат оттам.

Моля Ви граждани, преди да ходите на протест формулирайте добре исканията си, скандирания като "Кой не скача е червен" може да Ви сгреят за момента, но с тях няма да изкарате зимата.

Днес ми стана много тъжно как кметът мачо и Серго си прехвърляха топката, кой се подиграл повече със зърнопроизводителите. Цяла България се подиграва с тях, начело с турските кадри в министерството на земеделието, които целенасочено съсипват българското стопанство, за да може да внасяме турски домати и краставици.

Да не би пък само зърнопроизводителите да страдат ? Защо тракторите дойдоха само от Северна България? Няма ли трактори в Кюстендил, в Дупница ?

Може значи в Гърция да блокират границите и да заплащат, че няма да пуснат туристи да влезнат чак до февруари, тук видиш ли имат само 1 ден за протест!

И след този един ден какво ? Купища лъжливи обещания и пак същото ?

На мястото на земеделците щях да дойда не само с трактори, но и с добитък. Да оставя кравите да пасат и да серат по жълтите павета (тъкмо малко да запушат дупките) и нямаше да си тръгна от София, докато не ми обещаят нормално изкупна цена за млякото, за зърното, държавна подкрепа и политика ориентирана към оздравяане на селското ни стопанство.

Срамота е братя! Срамота! Земя за чудо и приказ ражда тръни! Трън до тръна! Пустее Добруджа, пустее...

Затова ли умряха дядовците ни на фронта ? За да никнат тръни по земите ни? Затова ли?


13 коментара:

  1. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ Says:

    И на мен ми е тревожно. Стратегията на малките човечета-сценаристчета в Шоуто на Слави- "неговото шоу", никак не ми се нрави. Изобщо идеята да бъдат изгонени депутати със сила, а после да не отидем да гласуваме е лишена на пръв поглед от всякаква мисъл.

    Всъщност някой се опитва да ни извади от уравнението на политическата "далавера". Кой има интерес?

    ДПС, БСП, кръговете, около президента и Ковачки. Реално целта е да се симулира представителна демокрация посредством напазаруваните гласове и твърдите електорати, а за нас супата - да я духаме.

    Изглежда, че зад идеята, която се опитват да ни пробутат всяка вечер, стои или нисък интелект или висока отплата...

  2. Анонимен Says:

    Не е така.
    Вижте студентите в Гърция - те не искат смяна на правителствто. Искат промени!

  3. Анонимен Says:

    Много хубав пост.
    Наистина ми се иска да постигнем нещо различно от смяната на едни престъпници с други. И понеже единствената партия, на която имам доверие надали ще събере достатъчно гласове и 2%-овата бариера да мине, и на мен ми е тревожно. Но трябва да направим нещо, не можем да стоим със скръстени ръце! Все това правим и затова и са ни докарали до това дередже. Трябват ясно формулирани искания (а такива има - и от колегите от СРОКСОС, и от еколозите), трябва воля за промяна във всички и внимание да не бъдем яхнати от поредните престъпници. Вмомента Бойко и Расате се опитват да сторят точно това, ние сме тези, от които зависи ще успеят ли.

  4. Анонимен Says:

    Така е, защото хората мислят, че няма кой да ги смени. Има кой да ги смени. Всеки млад човек в тази прекрасна държава може да управлява милион пъти по-добре. И затова трябва да се борим млади хора да дойдат на власт.
    Само страхливците се примиряват и остават да ги тъпчат.
    Във филма Сико на Майкъл Мур един английски депутат каза "Политиците нарочно разрушават образуването и здравеопазването, защото глупав и болен народ по-лесно се управлява."
    Иска се смелост, борба и ясно изразени цели за да може да стигнем да някъде.
    Аз ще изляза на улицата, а ти?

  5. Анонимен Says:

    С добитък пробваха, ама не става. Спряха ги, защото се нарушавали правата на животните. Както спряха и по-големите трактори, защото не можело през деня в София.
    И това е правилно де, не може да нарушаваш правилата, а да искаш да се спазват.

    Студенти протестират срещу други студенти. Няма как исканията да не са абсурдни. Закон за квартал Студентски?!? Тя София се сдоби след години чакане. И какво ще има в този закон, някаква мантра ли? За всеки е ясно, че всякакви искания за национализация са несъобразени с Конституцията и ЕКЗПЧ.

    Доживотен закон за убийците? Без замяна? Но нали в правовата държава, каквато се опитваме да бъдем, размерът на наказанието го определя съдът по критериите в НК, а не по моментните настроения в обществото.

    Народното събрание да заседава по Коледа? (Все едно ако не е във ваканция ще има заседания ...) Та то работи на сесии. Това е нормална парламентарна практика. И Бундестагът се разпусна по Коледа. (Да не говорим, че по соц. конституцията събранието се събираше една - две седмици годишно) А защо протестираха пред НС, също не стана ясно. Да бяха превзели район "Студентски" или сградата на Столичната община би имало повече смисъл. От тях зависят разрешителните за строеж и контролът върху заведенията.

    Прочее, имам съмнение, че при едно проучване искане по искане обитателите на района биха подкрепили исканията.

    Фипс

  6. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ Says:

    Владимир Мушков го каза хубаво. Промени е едно, а смяна това правителство с подобно е съвсем различно. Политиците, които имат наглостта да се самоопределят най-нагло, като елита на нацията, да размахват пръст и да ни четат морал, всъщност не искат промяна. Искат нещата да си бъдат, както досега.

    Аз искам промяна на цялата политическа система. Искам да има добре описън и съразмерен с демокрацията механизъм за отзоваване на нагодниците.

    Сега единствената възможност е противазконно им гонене - с павета. На мен този вариант не ми харесва.

    Сигурно го искам, защото не съм на тяхно място, знам ли ;) , но ми се струва, че да ти е отказана възможността да изгониш от политиката някой, който прави злоупотреба или пък не прави нищо, а е там за да се пенсионира..

    Прекалено е.

  7. Анонимен Says:

    трябва да има гласуване всяка седмица с SMS например за отзоваване на депутат от народното
    събрание

  8. Анонимен Says:

    Аз също искам да ги смачкаме тия боклуци в парламента! Не може хората да протестират, да са недоволни от всяко едно тяхно деиствие, от Европа да спрът пари понеже всички крадът, не може да си гласуват 13-та заплата и в същото време да няма пари примерно, да дадът по някои лев за коледни надбавки на пенсионерите, не може хората да протестират а ония кавали да си тръгнат необезпокоявани от парламента!

    Смятам, че е краино време да се вдигнем и да ги смачкаме, да им покажем, че така не може и че които и да даиде на тяхно място ще го чака същата съдба в момета, в които оплетът конците!

    Лошото обаче е, че всички тия приказки си остават по форумите и на никои не му стиска! На всички им е по лесно да си соят в къщи и да чакат някои като царя да доиде, да обещае, че ще не оправи за 800 дни и всички като едно голямо стадо овце да му повярват!

    Само, че така не става, и най сетне трябва всички да го разберем, няма никои да ни оправи дакато не си помогнем сами, докато не покажем на оравляващите, че ние не сме кукли на конци и те да правят с нас каквото си искат!

    Затова хора елате на протестите, засега мирни, а ако и този път не ни чуят..... да ги изселим!

  9. Анонимен Says:

    Много ни е лесно само да обиждаме политиците,но истината е че цялото ни общество е болно. Бях в Италия когато забраниха пушенето на обществени места. В една отдалечена сграда, извън града хората излизаха през зимата да пушат навън. С българския манталитет ги попитахме кой изобщо ще ги види там, че мръзнат на студа. Просто ни изгледаха доста странно, при което внимателно ни обясниха че "такъв е закона". Не ми и минава през ума, че това мога да го видя тук. Българите не сме дорасли за демокрация- на нас само сопата и "Биг брадър".

  10. Анонимен Says:

    Малко трезвост няма да е излишна. Аз усещам голяма скованост в хората и тотално вътрешно раздвоение - да протестирам ли да не протестирам ли, да гласувам ли да не гласувам ли. Така ни манипулират, че се обръщаме един към друг, доста изкуствени ми изглеждат някои неща, предполагам и отвличане на вниманието има. Цари общо недоволство, но хората не могат да си формулират исканията, сковани са от страх дали ще бъдат излъгани наново или застрашени от мутри. Факт - правителството = мафия, не са ни нужни повече доказателства, въпросът е какво правим, а отговорът не е прост.

  11. Анонимен Says:

    Тревожно?И що?..Защото България е страна на примиреното и безропотно мълчание?Или тревожно,поради това,че без достойнство-няма уважение?
    Не ми е тревожно,а ми е късно...много,закъсняло късно.По тази смълчана земя веч и овце не пасат,Алиса потресена избяга,че абсурда я изтри от приказния и свят...А на някого му било тревожно...Гнусно ми е,болно и срамно! Нинурта.

  12. Анонимен Says:

    Ето това:

    "Аз искам промяна на цялата политическа система. Искам да има добре описън и съразмерен с демокрацията механизъм за отзоваване на нагодниците."

    Балтазар Иванович е напълно прав.
    А на първо време, смачкването от коментара на предпоследния анонимен. Ние хубаво си говорим по блоговете и форумите, но ако наистина се съберем бая хора току-виж дръзнем да го направим и наживо и надживеем "синдрома на халището".
    Аз ще ида на 14-ти, а вие?

  13. Лъчезар П. Томов Says:

    Ще бъда мек - да смяташ, че всички са еднакви е проява на невменяемост. Просто НЯМА КАК всички да са еднакви, чисто математически, ;)