Дни на свободното слово

Днес бях на откриването на петите дни на свободното слово организирани от студентския съвет на Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ.

Лектори бяха Комитата и Бого, които говориха за правото ни да не мълчим, правото да протестираме и правото да се изразяваме свободно.

Много е важно е да се говори непрестанно за тези ни права, защото ЕС под натиска на силни корпоративни лобита се опитва да прокарва безумни ограничетелни закони насочени срещу гражданите си, но в услуга на корпорации, продуценти и прочие паразитна паплач (повече по темата)

С много зор ЕС загуби битката за софтуерните патенти, но това не пречи на още по-скандални предложения и идеи да се прокрадват, къде скрито, къде по-видно:

  • Отнемане на достъп до Интернет на хора изпиратствали дори една песничка
  • Създаване на блог регистър, в който да се впишеш преди да започнеш да си водиш блог
  • Филтриране на сайтове (информация) и ограничен Интернет достъп
Тези предложения са в противоречие на принципа за неутралитет на Мрежата и където те са нарушени - Китай, Северна Корея, Иран, Куба... виждаме какво се случва на свободно изразяващите мнението си!

Не искаме ЕС и България да поемат по този път нали?
Не искаме, но Миков умело ни води именно натам с борбата за свободен, неограничен достъп до трафичните ни данни от страна на МВР...

Все безумия срещу които трябва да се опълчим и да се борим!

Получи се бих казал добра среща и се родиха интересни дискусии, бях очарован от организацията и техническия прогрес в СУ...

65-та аудитория, в която дори съм получил дипломата си за средно образование вече има алуминиева дограма, завеси задвиждвани от електрически мотори, работеща аудиосистема, проектор, платно за прожектиране, а пък май в целият исторически факултет и твърде вероятно в цялото СУ - безжичен Интернет, благодарение на който се получи интересен блогинг на живо и Бого и организаторите от петите дни на свободното слово Ви отправят предизвикателство:

"Пишате за нещата, които не Ви харесват, за да видим какъв ефект ще има протестът Ви в интернет.
Напишете публикация в блога си и ни изпратете линк на fss.fjmk@gmail.com. Ние ще публикуваме връзка към вашата публикация, за да изкажем заедно своето недоволство."

Целта е да се потвърдят думите на Бого, че ефект има! Има лавинообразен ефект! Ако нещо Ви тормози и не Ви харесва или имате предложение как нещо може да стане по-добро... извикайте го, напишете го, споделете го! Не се саморазубеждавайте, че не си струва, ефект има!

Показаха го събитията от 14 януари, показа го и революцията в Молдова, организирана изцяло през Интернет.

Така че чувстайте се предизвикани и се включете в предизвикателството на Бого, за да видите, че вашето мнение е ценно и не е глас в пустиня!

И за да се включа и аз, ето какво на мен не ми харесва:

"Не ми харесва експлоатацията на слабите от силните, не ми харесва контролираната медийна среда с един играч с няколко маски, не ми харесва липсата на диалог и комуникация, не ми харесва арогантното поведение, не ми харесва някой да ми нарушава личната свобода"

Все неща които по един или друг начин, виждаме не да се прокрадват, а направо да се утвърждават като политически, управленчески и за нещастие поведеченски модел и все неща срещу които ще се боря докато дишам...

Утре дните на свободното слово порължават с:

Прожекция на филма „Балада за българските герои“ на писателя Илия Троянов и дискусия с двама от участниците: Георги Саръиванов и Дянко Марков – политически затворници по времето на комунизма.

В рамките на дискусията за (Не)Състоялият се Преход - Неизползваната свобода на словото – дискусия за българския преход и за свободата, с която се говори за периода преди 18 ноември 1989 г. Защо днес не говорим за близкото минало и неговите престъпления? Как мълчанието подменя истината и я замества с лъжа?

65-та удитория на СУ - 19.00.

За да следите всички събития и публикации по темата за свободата на словото, заповядайте в групата, която създадох в Favit - Свободно Слово

По темата писа и Венци - Фен


Posted in Етикети: , , , |

0 коментара: