За денят на труда и за Константина

Господин И сподели в Favit това уникално видео, показващо гърци вдигнали се от Солун и Янена и дошли в София на първи май, за да протестират заедно с приятелите си от България за същото за което се бори и Константина Кунева - правото на нормални условия на труд, човешко отношение от страна на работодателите и адекватно възнаграждение...



Малко повече за случаят на Константина - българка - синдикален деец в Атина, която заради правото си да не мълчи и да се бори за правата си бе залята с киселина...

"На 22 декември К. Кунева - имигрантка от България, активна синдикалистка от Съюза на чистачите/чистачките за Атика е била залята с киселина. Нападението не е дошло от нищото. Както свидетелстват нейните колежки, Константина е била обект на заплахи от среди на фирмата за наемане на работна ръка и обслужване на големи клиенти ИКОМЕТ (ΟΙΚΟΜΕΤ).

Години наред точно такива фирми, алчността на шефовете, законодателните мерки за „модернизиране“, отнасящи се за наемането на работна ръка, и виновното бездействие на официалния синдикат, които са в не чак толкова неясна мрежа по между си, налагат условия на работа, а също и методи за поддържане на дисциплината сред работниците, каквито са характерни за държави от Третия свят.

Търговци на роби и мафиоти, благодарение на толерирането и сътрудничеството от страна на полицията, контролират работниците. Нападението не е дошло от нищото: винаги когато чуждестранните работници са се осмелявали да се борят за най-елементарните си права - отговорът е бил зверско насилие, като например миналата година в Манолада, когато чифликчии тероризираха с динамит и оръжия пакистанските работници.

Нито формата на насилствения акт е била случайна: заливането с киселина е традиционна женомразска практика за отмъщение и наказание.

Това, от което се страхуват шефовете - политически, икономически и синдикални, е това, което не се уплаши да направи Константина - жена, имигрантка, синдикалистка - да се бори с достойнство и храброст срещу престъпната мрежа от прилежни модернизатори, мафиоти-търговци на роби и корумпирани работнически покровители.
С теб сме, защото пътят ти е този, който си заслужава да следваме.
Анархисти/ки, независими, комунисти/ки от Гърция, Албания, Турция, България"

Превод на плакат в защита на Константина, които видяхме в Солун, целият текст е в блога на Мери


2 коментара:

  1. fen Says:

    Съжалявам, че не дойдох. Знам, че е тъпо да се оправдаваш и няма да го направя. Знам, че на много хора им се е наложило да бъдат другаде, а не там, но...., каквото й да кажа ще е безмислено. Простете:(

  2. MARFI Says:

    Самият аз не знаех и не отидох също :( Следващия път.