Балада за българските герои

„Балада за българските герои“ - филм на писателя Илия Траянов

Разтърсващ филм за нечовешкото отношението на режима към собствения си народ:Снощи, в рамките на петите дни на свободното слово в СУ, не само гледах филма, но и имах как да го кажа... привилегията да чуя за изтезанията над "политическите" по затворите и лагерите.
За нечовешките условия на живот и за средата в която човешкият живот няма абсолютна никаква стойност.

Привилегията да чуя свободно вече и без страх истината от хора, които са били съдени и измъчвани единствено за назидание на останалата част от "популацията".

"На тебе мога да си кажа името, защото само с куршум в главата ще излезеш оттук"

Това повтарял всеки ден надзирателят Янко Стоилов Бранков на Георги Саръиванов - прекарал над 9 години по лагери и затвори...

В крайна сметка Георги доживява да види отново бял и дори мъчителя си... една среща, през стъклото на рейса, искал е и все още иска да си отмъсти.

Разбирам го, ще видите и във филма подобен възглед, на един от трима братя - оцеляли след Белене, единият е жаден за мъст, другият не търси възмездие.

А дори и да получиш възмездие или обезщетение, какво ще се промени?

Българската бюрокрация и партията майка е щедра - дава 1 лев обезщетение за всеки един ден прекаран по карцери, лагери и затвори... никой още не е видял обезщетение, а умрелите, а убитите, какво обезщетение да се даде на тях и семействата им...

Във филма ще видите и един от висшите кадри на БСП - Цвятко Цветков демонстриращ невероятна наглост и нихилизъм.

Днес дните на свободното слово продължават в 19.00 ч, в 65 аудитория СУ с дискусия за свободата в медиите по време на предизборните кампании – Свободата на словото и политическата журналистика – със специалното участие на журналиста от Нова ТВ Цветанка Ризова


12 коментара:

 1. Bunny Says:

  Темата ми е набрала от няколко седмици, но покрай празници, пътувания и местенето на блога нямах време да седна да я напиша... но ще е до дни!

  За съжаление и днес няма да мога да дойда на дните, разчитам на теб да блогваш. :)

 2. Селин Says:

  Беше много силна вечер. Много емоционална и разтърсваща.
  Появата на Цвятко Цветков не беше случайна. Нарочно попитах за подробности за него - защото този човек сега ходи по медиите и обяснява колко необходимо е безконтролното следене на Интернет и с мазния си и флегматичен изказ надприказва всеки, който е на противоположното мнение. В "Балада за българските герои" той споделя своя афоризъм "Умният човек събира информация за всички, мъдрият - за всеки" с видима гордост от остроумието си и намек, че ще издава книга. Нямам думи да коментирам...

 3. Le_Grand_Elf Says:

  Мейт... това, което мога да кажа аз по темата:

  [...]

 4. Павел Танков Says:

  уфф, не знам кой е правил клипа, но "Балада за българските герой - 1" е неграмотно. Пише се "българските героИ", повръща ми се вече от това и-кратко!

  съжалявам, че трябваше да го напиша, ама така си е

 5. Мартин Линков @marfuzii Says:

  Не съм правил аз клипа, както виждаш заглавието съм си го спретнал грамотно.

  Можеш да се обърнеш към човека направил клипа в youtube.

 6. Bunny Says:

  Написах го...

 7. Мартин Линков @marfuzii Says:

  @Елфе, много разтърсващи спомени, направо като го четох и се фрапирах

  @Bunny, много добре казано :)

  Много се радвам, че се включихте и говорите по темата, тези неща трябва да се знаят и непрестанно да се говори за тях!

 8. Bunny Says:

  Мерси, Марфи,

  целия брой на L'Europeo е много силен. Мизериите правени в ГДР не са по-малко, но разказите на оцелели от лагерите са повече от въздействащи. Вероятно и защото все пак това е нашата история.

 9. Bunny Says:

  Още един филм за лагерите

 10. Мартин Линков @marfuzii Says:

  Мерси, ще го изгледам утре.

 11. Петър Says:

  Радвам се, че ви е харесала дискусията, която организирахме. Мисля, че наистина е редно да си задаваме въпроси за миналото, защото както в случая с Цвятко Цветков, то постоянно хвърля сенки върху настоящето. Част от причините за това е нашето незнание.

  Само малко фактологическо уточнение: Георги Саръиванов е лежал 9 години в затвора, не 13. Каза, че е мечтал за отмъщение, не че още мечтае ;)

  В моя блог можете да видите клипчета от речите на Марков и Саръиванов.

 12. Мартин Линков @marfuzii Says:

  Благодаря за уточнението и за клипчетата!