Шест заблуди за Интернета

Пазех видеоматериалите от конференцията на Fcolor.bg - Fcon за специалния author видео портал, който ще правим заедно с тях, но в контекста на вчерашното скандално издание на Челюсти по Дарик и предвид петите дни на свободното слово в СУ реших да споделя част от лекцията на Вера Джамбазова от Orange PR и моите къде уместни, къде не включвания:

И така... 6 заблуди "заплахи" за медиатора Интернет:

1. Интернет е деструктивен, Интернет краде авторско съдържание и го разпородава, Интернет печели на гърба на творци на които не дава и стотинка, Интернет не създава нищо, а използва труда на писатели и музиканти. Интернет унищожава авторството.

2. Интернет е антигражданска сила.

3. Интернет е аморален - (надморален). Интересува се само от печалба.

4. Интернет налага социопатичен модел на поведение. Интернет прави хората инертни.

5. Интернет е извор, създател и родител на капиталистически монополи.

Интернет като плод на човешката мисъл и негова най-млада и буйна рожба е просто един инструмент - като колелото например. Всичко казано по-горе се отнася към човешката природа и поведенчески модел, които е напълно нормално да намери отражение и в Интернет, като поредната поле за изразяване.Опасение 6: "Интернет е твърде демократичен"

Дойдохме си на думата...Най-големият страх на "демократичният" модел е че хората вече имат един силен инструмент, чрез които могат свободно да общуват и да търсят истината, а не да четат или слушат по новините версията на истината пречупена през призмата на управляващите.

Комитата много добре спомена вчера, че болшевиките навреме се усещат, че за да е успешна една революция не е достатъчно само да се превзема царския дворец. Пощата, телеграфа и канцеларията на вестника са дори по-важни, защото чрез тях революцията ще стигне до повече хора и най-важното - мнението на тези хора ще бъде приятно моделирано в нужната насока.

Във видеото виждате още:
Станчо от Свежо и чувате въпрос на
Крис от Webgravity

4 коментара:

 1. Крис Ванев Says:

  :)

  Добре казано! Подкрепям те :)

 2. Блог на Павел Николов, астрофилолог Says:

  Малка добавка към казаното от Бого: като най-важно средство Ленин сочи киното. А киното за онова време е това, което е интернет в наше - едва-що прохождащо, но много мощно средство за въздействие.

 3. Мартин Линков @marfuzii Says:

  Благодаря Павеле, винаги внасяш много ценни уточнения.

  Дори не бих се сетих за киното, но е точно в контекста на нашето време, как се върти махалото само...

 4. Комитата Says:

  ц ц ц - ей какво ембарго ми наложи ;-) Аз го казах това за Ленин, а Богомил се шегуваше да не говоря против другаря Ленин ;-)