Приятна неделна разходка

Профил на един от любимите ми маршрути за педалиране около София.

Люлин - Божурище - Гурмазово - Пожарево - Златуша - Росоман - Делян.


Харесва ми да карам по този маршрут, защото няма много коли, а и след Гурмазово асфалтът е безупречен и гладък.

Приятно и полезно за колоездачите е и равномерното разположение на водоизточници по пътя, което много помага в горещи дни или пък на колоездачи като мен и адаша, които карат без бидони :)

Ако сте любители на природата една разходка по този маршрут (с кола или колело) ще Ви хареса и зареди с енергия.

Има и какво да видите :)

Може да привършите разходката си още на пожаревския язовир и да си наловите рибка или да продължите и да видите уникалните светофарни уредби в село Делян, в което времето сякаш е спряло - стари порутени кирпичени къщи, а над тях светофар - не един, а два!

Причината е проста - "пътят" е широк колкото стар копривщенски сокак и колите трябва да се изчакват - за жалост светофарите не работят - добре че няма трафик :)

Малко след въпросното село може да слезнете от колелото защото ви посреща табела за 10% наклон - не че преди това няма поредица от 10 и над 10 процентови наклони, но не са сигнализирани и са по-къси :)

По средата на изкачването има дупка в пътната мантинела и зле поддържана пътека ви отвежда до уникален и лечебен според местните извор - казват че лекувал - какво точно? - не знаят :)

Казват, че преди време много болно момиче се потиполо в извора и се излекувало - легендата ни я разказаха хората които пълнеха вода за домовете си и оставяха монети за щастие във водата.

С адашчето презаредихме в единствения магазин, който открихме по пътя - малко селско павилионче със звънец с надпис "1 път" - не е нужно да притеснявате магазинерката, ако не е в магазина си прекопава градината, но винаги ви чува и ви продава вкусни вафли :)

За любителите на колоезденето ще споделя още една подробност - на много места по пътя особено след Гурмазово, пътните знаци са разположени по най-високите части от пътя, което ги превръща в идеални цели за катерачески спринт :)

хостинг и домейни

Posted in Етикети: , , |

7 коментара:

  1. Daniel Velkov Says:

    мерси за картата, утре ще го пробвам

  2. LaSombra Says:

    Пътят наистина е приятен. До езерто на Пожарево навремето имаше един трамвай, чиито произход (ка и защо са го закарали там) и до днес ме занимава. Като цяло подкрепям marfuzii -- пътят е изключително приятен. все пак внимавайте по пьтя Гурмазово -- пожарево. Там доста дълъг участък е с наклон над 10/100 и завои на 180 градуса. Не точно проходът Троян-Кърнаре, но внимавайте при изкачването, защото отгоре често се спускат бусове с изключена предавка и над 60км/ч, което си е опасно.

  3. MARFI Says:

    E трамваят е по-близо до ТКЗС-то :) Знам ли какво търси там, може би са щели да свързват Пожарево с Люлин с трамвай :)

    А дългия участък след Гурмазово е перфектен за тренировка за катерене, точно на върха му след последния 180 градусов завой има пътни знаци, които сигнализират импровизирания ми финиш :)

  4. MARFI Says:

    @djv - ако и ти караш да излезем заедно ?

  5. Daniel Velkov Says:

    Да, карам от скоро и не съм от най-бързите. В скайп съм djvelkov, ако имаш търпение да ме изчакваш може да се уговорим за каране през седмицата, аз съм свободен всеки ден.

  6. fen Says:

    Мерси, ще го пробвам.

  7. bgbox Says:

    Пожарево с Люлин с трамвай :)
    Ами почнали са хората сами.Няма да чакат Бойко да пусне метрото до Божурище я.