Атика изгоря

"Когато хората живеели по дърветата, гърците вече ги бяха изгорили и живееха в мезонети!" via @Янис

На преден план символът на демокрацията - Партенонът - на заден план - символът на плутокрацията - горящата планина Парнитас.

Колко точно от Атика изгоря?

Много! Страшно много!
В пъти повече от последните палежи през 2007, над 45 огнища на фронт от 25 километра, по последни данни 212 710 хектара:Кому бе нужно? На предприемачите?

Кой си купува къща на бъдещия огнен фронт и върху бивше огнище, върху костите на овъглените животни?
Казват, че огненият ад започнал едновременно от три места и почти никой няма съмнения че става дума за умишлен палеж.

Идват избори, пожарникарите се бореха мъжки със стихията, както и обикновенните граждани, но както се случи и през 2007 политиците ще се обвиняват един друг за причините, борбата и последствията със стихията. През 2007 дори властимащите хвърлиха бомбата, че опозицията подпалила умишлено Гърция!

А всичко е много просто:

Планината Парнитас - последният "бял дроб" на гръцката столица, отдавна трябваше да бъде обявена за защитена местност, както поиска кметът на квартал Кифисия преди 2 години, тогава не го чуха и пак подпалиха планината, за да строят "мезонети".

През 2007 бях в Атина във Филотей, малко под Кифисия и Парнитас, когато подпалиха планината. Прибирах се една вечер и целият склон беше с огнена корона, нещо подобно на това:
Гърците са странни, ако природен парк изгори, престава да бъде защитен, така де - изгорял е дърветата ги няма...

В резултат на тези и предните палежи, средната температура в Атика ще се повиши със шест градуса, създават се и предпоставки за свлачища и наводнения, да са им честити новите мезонети:
Българските предприемачи все още не са възприели тази тактика, дано не почнат и те, защото по стара балканска традиция, бързо усвояваме лошите практики.

Снимки via Cagdas Seichter
хостинг и домейни

Posted in Етикети: , , , |

2 коментара:

  1. wattie Says:

    Старите българи имат поговорка: на византиеца и най-лошото му е малко :)

    Но да не издребняваме - тези пожари са нещо ужасно за планетата като цяло...

  2. MARFI Says:

    Приятели гърци в Лутраки (западна Атика) казаха, че направо били затрупани от пепелта от пожара в източна Атика, на Google Earth се виждаше пушек, чак до Африка.