Колелиния - проект от TEDxBG изпреварил обществото си

В събота бях на едно от най-вълнуващите събития в живота ми - ΤEDxBG, приятелят ми и горд собственик на предишния ми велосипед - Мартин Ангелов бе първият лектор на събитието и представи един гениален в простота и ползата си проект - kolelinia.com

Идеята за нещо като лифт за велосипедисти, посредством който да преминават над опасни кръстовища например е толкова лесна за реализация, толкова необходима и логична, че като я чух за първи път преди няколко месеца веднага разбрах, защо е спечелила първо място на конкурс в Лондон.

Историята на нестандартните решения на Мартин далеч не започва или свършва с колоездачната магистрала в облаците. За жалост историята на успешно реализирираните му проекти все още не е започнала... (съвсем не по негова вина!)

Метростанция 9 например можеше да бъде във формата на 2 капки, да има покрита ледена пързалка и да кореспондира перфектно с парка зад нея...

Можеше, само че властимащите взеха друго, посредствено решение...

В този ред на мисли, отдавна можеше да имаме и велоалея в облаците (предвид че бюджета за велоалеи на столицата за тази година е 2 млн. лева!) - умопомрачителна цифра, която е по-добре да бъде изхарчена рационално, а не за няколко пръски боя и алеи, които финишират в нищото или биват "застроявани":
(Снимката е от вчера, личи си че рекламата е поставена след маркирането на алеята, след разговор с рекламната агенция се установи, че проблмът е в отбиването на номера с велоалеите от Столична Община)

За жалост, колкото и да сме оптимисти TEDxBG още дълги години ще бъде като "посаден" в посредствената ни реалност на тотален разпад на всякакви граждански и културни ценности в обществото ни.

Маги Малеева и Ива Бонева, говориха за културните нагласи и ценности в обществото ни, които трябва да се променят към по-добро, към прекъсване на практиката на даряване на дрехи и храни на деца лишени от родителска грижа и даряването им с това, от което действително имат нужда - родителска грижа, надежда, бъдеще...

Зелената програма на Симеон Дянков и премахването на найлоновите торбички също е въпрос на образование и култура, на елементарен избор и воля. Идеите на хора като Мартин трудно ще намират реализация в родината и единствения начин да ги пипнем ще си остане "европата", а уж сме част от пустата му европа...

Прочети още подбрани идеи и отзиви от TEDxBG

Posted in Етикети: , , |

3 коментара:

  1. Марто Says:

    Така и не разбрах какво е TEDxBG.
    Да не говорим, че нищо не се чу преди днес, когато всички писаха как е минал :)

  2. Maggie Says:

    Проектът за метростанцията е страхотен, много ми харесва!

  3. MARFI Says:

    Марто, TEDxBG е събитие, което събира увлекателни лектори, които имат какво да кажат на останалия свят и да стартират... революция :)

    Имаше доста шум, щом билетите бяха изкупени седмици преди събитието, надявам се следващият път да разбереш навреме, със сигурност ще ти хареса!