Семинар по ползваемост 2009

< Morae от TechSmith, продукт за лесни и евтини тестове за ползваемост от хората зад Camtasia, с която правя и user interface филмчетата за favit.bg е определено най-ценният ни подарък от днешния Семинар по Ползваемост, който изслушах, и twitнах с голямо удоволствие (освен лекцията на host.bg, за която ще пиша по-късно в КакНеСе)

Ето и целият пакет с полезни подаръци от организаторите, включващ новия брой на .Netmag, Morae и диск с free trials на TechSmith продуктите > Jing, Camtasia & Camtasia Realy, Snagit и др.

А сега малко и за самия семинар:

Първата презентация на Jimmy - Димитър Симов (Лукрат) за Писането за уеб, беше много силна, straight to the point и пълна с примери и КакДа и КакНеСе-та, важна част от презентацията бе и пример с КакНе текст от сайта на register.bg Всъщност на пръв поглед презентацията не казваше нищо ново, нищо което може би не знаеш, но обръщаше внимание как може би никога не си се замислял за него. Заформи се интересна дискусия около диалоговите прозорци за изтриване/потвърждаване на грешки както и за сблъсъка между специалист по ползваемост и SEO експерт който се заключава в следното.

SEO специалиста > "Повторете ключавата дума 101 пъти на тази страница"

Оптимизаторът за ползваемост > "Тази дума се повтаря твърде много, изтриите я от тези ненужни 99 места" :)

Еленко говори страхотно и увлекателно по темите за важността на контекста, синтаксиса и бързината на реагиране в уеб и отношението на тази бързина към авторството на съдържанието.

Заглавието на семплата му презентация (черен фон с бели букви, но много и целенасочени обяснения) Мета-наратив: как да пишем за нашата аудитория, микроблогове и откриваемост от търсачки е инспирирана от заглавието на британски техно музикант и последния му албум. Еленко засегна важността от това да познаваш аудиторията си и да й сервираш това, което би очаквала. От страна на микроблогването засегна twitter, google reader и възможностите им за споделяне и запазване на информация.

Блогът трябва да е вашето ежеседмично издание, докато микроблогът - вашият ежедневник.

След Еленко, говориха партньорите на favit в Digital Spaces Living Labs от HiLab - лабораторията за изследване на ползваемостта на уебсайтове към НБУ - Морис Гринберг и Евгения Христова. Показаха интересни снимки и видеота показвайки горещите точки, върху които се спира потребителят при посещението си на даден сайт/реклама, засегнаха и Banner Blindness-a, който без думи се илюстрира така:
Топлинната карта показва къде се спира най-много погледа. Виждате, че никой дори не поглежда банерите.

Последва първата англоезична лекция на Алистър Кембъл от Nomensa, на тема Ползваемост ли е достъпността, всъщност? Лекцията в две думи:

"И да и не"

Не ме разбирайте погрешно, лекцията беше страхотно, но трябва да се изгледа. Скоро ще я кача.

Пропускам лекцията на Георги Варзоновцев от Нетейдж (Netage) Бързо и гъвкаво проектиране, не защото не беше интересна, просто ми беше твърде технически ориентирана, а и осъзнах че от една година всъщност бързо и гъвкаво прогамираме favit.bg - описваше неща дето вече правим така или иначе, така както и от fcolor.bg в събота говореха за cloud hosting решението на Амазон, което ползваме от над една година за favit.bg

За следващата лекция: Създаване на страхотни продукти и услуги за един несигурен свят - от Питър Мерхолц (Adaptive Path), мога да кажа само: страхотна лекция и лектор, kicking ass presentation!

След това последва и видео лекция от Владимир Тодоров (TNS) на тема: Интернет и приложения за мобилни телефони – изследване на ползваемост – много интересна и много трудна сфера. Влади засегна много аспекти и обясни много трудности, които среща при тестовете за ползваемост на мобилни устройства и макар, че не присъстваше лично в залата видео лекцията му беше страхотна.

За следващата лекция на Антон Титов (Host.bg) следете КакНеСе блога, както споменах и в началото на поста.

Следете и този блог и групата по Ползваемост в Favit, за повече информация относто семинара и ползваемостта като цяло, приключвам този пост тук и отивам да празнувам именния си ден. Наздраве!

Вижте и мнението за семинара на Огнян


Posted in Етикети: , |

2 коментара:

  1. Bunny Says:

    Завидях ти...

  2. Крис Says:

    Изглежда е било интересно, много съжалявам, че пропуснах.....следващия път.....