Великден и кризите

Марфузии като един истински мъдрец намери много лесно решение за поне четири кризи < най-малко. Повтарям, не за една, а за три поне. Две от тях са както следва: Едната криза е на религиозна основа и мъчи света от над 1000 години... другата - "световната икономическа криза" от близо година. Вчера се видях с директорa на Гръцката Туристическа Организация за България и обсъждахме тревожния факт, че поради ранната дата на Великден тази година, редица гръцки хотели няма да отворят за празника, тъй като не само в Балкански, но и в световен мащаб се забелязва спад в хотелските резервации, южните ни съседи са преценили, че няма да им е изгодно да приведат хотелите си в действие, да върнат персонала на работа и да го държат на заплата през близо двата месеца преди да разгара на туристическия сезон.

Ако Великден се беше паднал на първи май щеше да е различно...

Затова Марфузии като един истински мъдрец предлага Великден от подвижен да стане статичен църковен празник. Вярно, доста други религиозни и не чак толкова религиозни празници са свързани с Великден, ще трябва да се издаде нов православен календар за 2009 (най-малкият проблем) да се осъвременят редица църковни канони, обряди и бля бля... НО ще спасим туризма, ще го закрепим тоя пусти туристически сектор веднъж за винаги и всички хотели щат не щат ще отварят за първи май!

Сега... може малко вселенския патриарх да не е много съгласен, но на него ще му пратим поповете от манастира Ватопед в Атон, които изгърмяха с най-тежкия корупционен скандал в Гърция след продажбата на гръцкото БТК. Те имат опит, ще го убедят... е ще трябва и световните хотелиерски синдикати и организации да заделят по някои и друг президентски, а може и да построят "патриашерски" апартамент даже, в които да отсядат видни църковни глави, но в името на вечното хотелско благоденствие мисля, че е добра инвестиция.

Но стига толкова за втората криза, сега малко за първата и по старата:

Наскоро като Великден на Католици и Православни съвпадна... то бяха веселия, надежди за обединение, празненства...

Та, срещат се вселенските ни патриарси с папата, и се договарят и католическия Великден и той да стане статичен празник, с което влизат в историята като направили поредната важна крачка към запълване на бездната между двете четения на библията и двата възгледа за вярата.... Амин!



Posted in Етикети: , |

4 коментара:

  1. Bunny Says:

    Съгласна съм да е статичен, ама да не е на 1 май, че Великден и празника на труда в едно не ми се вързват. Става ли? :)

    ПС: Миналата година не съвпадаха.

  2. MARFI Says:

    Но скоро със сигурност имаха съвпадък :)

    нека е втори май :)

  3. Bunny Says:

    Става! Хем ще се почива и на 3ти и 6ти и ще се отработват само 4ти и 5ти! Thumb up! :)

  4. fen Says:

    Важното е да има празници:)