Възкресение ли?

С риск да бъда обвинен в атеизъм бих искал да споделя с Вас малко разсъждения около личността и Възкресението Христово.

Като цяло всички данни които имаме за Христос идват от четирите евангелия, които са ни оставили неговите ученици - Матей, Лука, Йоан и Павел. От тях единствено първият е бил грамотен, бил е лекар, останалите като повечето последователи и ученици на Исус са били прости хора от народа - мало или напълно неграмотни (рибари, дърводелци).

Евангелията пък са били многократно редактирани и много неща са били добявани към тях, последните големи редакции близо 200 години след написването им.
И в четирите евангелия се разглежда почти един и същи период от живота на Христос, като във всичките липсват данни от 14-та до 31-та му годишнина. На много места евангелистите си противоречат, като например в самото описание на кръстовата смърт, един казва че е умрял за 6 часа, друг за 9, за 4...

Описанието за живота и смъртта на Христос прилича малко на описание на футболен мач от зрители от различни места по трибуните, едно и също събитие пречупено през личната призма на разказващия. Вътрешните противоречия и неясноти в евангелията и в Библията като цяло са и извор на много разночетения и тълкувания, а ранната история на християнството е раздирана от ереси, гонения и убийства в името на правата вяра. Стига се дотам, че в католическия свят единствено свещенниците четат откъси от Библията на миряните и им ги тълкуват, за да не кривнат от правия път и установената догма. У нас всеки сам може да се чете Библията, но може ли да я разбере?

Сериозно, някой прочел ли е цялата Библия? Обикновенно като всяка книга я почваме от началото, от петокнижието - Сътворение, Битие, Изход, Левит, Числа... или старият завет където срещаме и "око за око, зъб за зъб", което в Новия Завет се пренаписва в "обърни и другата буза" - пропаганда на обич и смирение.

Именно смирение е трябвало на римските управници, за да държат популацията на империята послушна. Когато един велик римски управник си отива, астрономите твърдят че ярка звезда се показва в небосклонна в деня на смъртта му и дълго време свети и денем и нощем. Същият мотив като при раждането на Исус, ярка звезда маркира не само яслата, но и нова ера в хорските възприятия и световния ред. Римската империя отчаяно има нужда от обединяващ култ, за да може пъзелът от различни религии да бъде добре слепен, а цялостта на империята опазена. Монотейтството е логичното надграждане в религиозните вярвания на хората, всички религии с повече от едно божество днес се смятат за допотопни, туземски. Разбира се реално погледнато почитанието на много божества и приписването на различни функции от природния или човешки цикъл на по висши сили не изчезва. Така днес имаме св. Георги покровител на войните и земеделието, св. Николай, на моряците и тн.

Имаме нужда от Възкресението, дотолкова доколкото имаме нужда и от описанието как Исус нахранва множеството, чрез необяснимото умножение на наличнита риба и хляб - човек има нужда от чудо, за да повярва. Ако Христос просто проповядваше обич между хората без да правеше чудеса никой нямаше да го последва, включително и учениците му, които не са от най-фанатичните:

"Докато пропее петела, Петре, три пъти ще се отречеш от мене"

И Петър го прави.

Но нека се върнем на мотива за възкресението. Дори собствените последователи на Исус трудно възприемат факта, че човек може да умре и да възкръсне, затова и Тома вкарва пръста си в дупката от копието в тялото на Исус. Да провери...

Самият Исус умира светкавично бързо на кръста. Ако приемем, че се качва на Голгота на обяд, привечер вече е свален от разпятието, докато другите двама разпнати с него все още са живи... По принцип смъртта чрез разпване на кръст не настъпва от загуба на кръв от пироните в дланните или краката, ами от задушаване.. Лишено от опорота на краката си, тялото се смъква все по-надолу притискайки гръдния кош и човек се задушава, за да се ускори процедурата римляните чупели краката на разпнатите, Исус бива смъкнат от кръста с непокътнати крака (освен пироните)

В евангелията имам и описание на билките, които са били внесени от последователите на Исус в пещерата, където е откарано тялото... алое. Алоето не е билка за балсамиране, а билка за лечение на рани и възстановяване на кожата.

След като се появява пред учениците си Исус казва:

"Ще се върна" без да уточнява кога точно, утре, след месец, след година, след 100 години.

Оттук и Йоан удобно развива концепцията за страшния съд и второто слизане на Исус на земята, където всички ние ще бъдем съдени, като Исус ще стой встрани на създателя, затова и трябва да опазим телата си цели за този момент и трупоизгарянето се забранява и се ползва само от инквизицията срещу еретиците и враговете на правата вяра.

Чудя се защо и останалите ученици на Христос не са оставили данни за живота му (или ако са, защо не са включени в Библията, трябват ли ни четири еднавки евангелия свъщност?) Спекулира се и с прочутото Евангелие от Юда, което е вдъхновение за много писатели и режисьори. Казандзакис рисува един силен Юда, учител на Христос, който го предава само защото Исус не е готов сам да извърви пътя си, заради тези си идеи Казандзакис бива отлъчен от църквата... защото се е осмелил да изкаже мнение по едно табу, което приемаме за даденост защото на всички е по-удобно, особено на църквата майка.


Posted in Етикети: |

12 коментара:

  1. Анонимен Says:

    Само неграмотни и глупави хора могат още да вярват на тези измислици. Кой още вярва в това нека гледа филма "Духът на времето" и после пак може да поспорим.

    Поздравления за статията Мърфи.

  2. MARFI Says:

    Благодаря Павка, хората в офиса казаха, че не било днес деня за тази статия, но аз мисля, че точно днес е най-подходящият ден :)

  3. Анонимен Says:

    Ама точно днес си е :)

  4. GaN Says:

    Много хубава статия, Марфи!

    Искаше ми се да поспорим, но не съм много компетентен :)

    Аз примерно знам, че евангелията са много, но само посочените от теб са "одобрени" от църквата :) Но както и да е. Не искам да се изказвам неподготвен :)

  5. MARFI Says:

    Извън тези четири останалите са повече легенди...

    Като на Юда.

    Ако не са включени в Библията, тоест не са одобрени от църквата, колко хора са ги прочели?

  6. GalYol Says:

    Те и тези, които са включени в Библията не стават за четене. Аз съм пробвала да прочета цялта Библия и опита не завърши съвсем успешно... Старият Завет беше голяма мъка, но го изчетох. Новият Завет не издържах да го изчета, а по-скоро го прегледах отгоре отгоре.
    Но пък успях да разбера, че образа на Бог, Христос както и повечето истории нямат почти нищо общо с това, което ни се предтавя вече сдъвкано и криво преразказано от медиите и църквата.
    Голяма част от хората дори не знаят колко е далеч идеята за Бог и вярата, която внушава църквата от това, което пише в Библията.
    А аз като се замисля и Библията и преразказа на църквата някак не ми допадат и не са ми достоверни... Ама то затова ако ще вярваш трябва да се откажеш от мисленето...

  7. kenkal Says:

    Хубава статия - поздравления и от мен! Включвам се в коментарите с едно допълнение за нас - българите. Ние като че ли никога не сме били фанатично вярващи. Доказва го възникналото по нашите земи богомилство, и други ереси, срещу които бил свикан специален събор за вземане на решения за потушаването им. По същество - богомили са ставали мислещите хора. И са създали свои версии за Христос. Някои от апокрифите разказват легенди за детството на Исус. И го представят като истински човек - с недостатъци, способен да мрази и отмъщава. Вероятно затова и са били гонени еретиците от България.
    Днес се радваме повече на етнографските традиции, отколкото на истинския християнски празник. Но и това не е лошо.

  8. Анонимен Says:

    Статията показва доколко зле, ограничени и непросветени са българите като цяло. Дано Господ да ви помогне, аз не съм никой да ви съдя.

  9. Анонимен Says:

    >"Чудя се защо и останалите ученици на Христос не са оставили данни за живота му"

    Имало е и други евангелия, но на църковен събор, мисля на Никейския са били избрани тия 4 за "праведни" а останалите били обявени за еретични.

    Даже се твърди, че евангелието от св. Петър било забранено, защото в него казвал, че Христос е говорил за прераждане.

  10. Unknown Says:

    Тук като си сърчвах нещо попаднах на блога Ви :)

    Книгата "Фактът на Възкресението" от Джош Макдауъл - http://pravoslavie.bg/component/page,shop.product_details/flypage,shop.flypage/product_id,511/category_id,43/manufacturer_id,24/option,com_virtuemart/Itemid,271/
    е интересна, по отношение на темата за възкресението. Разглежда се по-подробно какво представлява кръстната смърт и по-специфично от какво точно е умрял Христос. Като цяло, се смята, че той е починал толкова скоро заради побоя, който е претърпял. Историците казват, че филмът на Мел Гибсън е много правдоподобен в това отношение.
    Отделно идва сърдечния разрив ..., който има и духовни причини.

    поздрави,
    Боряна

  11. MARFI Says:

    Ще разгледам книгата. Да, споменава се, че е бил измъчван, но според мен не може да се доверим много на Мел Гибсън, той някак още от "Смело Сърце" има склонността към много кръв и насилие.

  12. Bla Says:

    Ако някой някога те обвини в атеизъм, значи най-вероятно си прав.

    PS Възкресението е виц.