Драмите на тура

Джордж Хинкапи (George Hincapie) бивш съотборник на Ланс Армстронг Lance Armostrong, понастоящем от отбора на HTC Columbia води "отцепниците" във вчерашния 14-ти етап от обиколката на Франция.

Въпреки огромните усилия, който положи американецът не успя да облече за втори път в кариерата си жълтата фланелка в най-престижното колоездачно състезание.

След този кратък увод ще се опитам да обясня защо с интерес мога да гледам четири часа "въртене на педали" както повече ми приятели описват Тура (Le Tour).

Какво се случи в 14-ия етап и защо бе най-интересният досега според мен?

50-60 километра след старта на етапа група от 12 колоездача се отцепи, разликата между тях и "пелотона" (основната група) непрестанно растеше.

В групата имаше представители на 11 отбора, като най-интересната фигура бе именно човекът от снимката по-горе, Джордж Хинкапи, който изоставаше от водача в състезанието - Риналдо Ночентини (Rinaldo Nocentini) от френския отбор Ag2r с 3:25" тоест търсеше победа с по-голяма разлика, за да облече жълтата фланелка на лидер в състезанието.

Хинкапи дели една стая в хотела със съотборника си - Марк Кавендиш (Мarc Cavendish) по ирония на съдбата именно Марк лиши Джордж от жълтата фланелка, но как?

Първо малко разяснения:

Във всяко етапно колоездачно състезание има няколко специални фланелки - polka dot jersey - или king of the mountain jersey се присъжда на колоездачът който е най-активен в изкачванията.

Следва бялата фланелка, която се присъжда на най-добрият млад колоездач, границата в това състезание е 1984.

И може би най-примамливата и престижна след жълтата - зеленета фланелка за най-добър спринтьор, интересното при нея е че по-голямата част от точките, с които се печели се дават на финала на етапа, именно по този начин съотборникът на Хинкапи - Марк Кавендиш успя да я спечели на няколко пъти.

Спринтът му вчера обаче, лиши приятелят му от жълтата фланелка, а човекът в зелено понастоящем - шведът Тор Хусволд подаде оплакване срещу Марк за неспортментско държане (Марк го избута в огражденията) и в крайна сметка отборът на Колумбия остана без жълта и без зелена фланелка...
Джордж Хинкапи остана на 5 секунди от водача в класирането, не успя да вземе жълтата фланелка, но все пак стопи три мунити и 20 секунди разлика преди планините, което никак не е малко.

Днес състезанието продължава с планински етап през сърцето на Швейцария.


Posted in Етикети: , |

2 коментара:

  1. САНДО Says:

    И аз преди следях редовно Обиколката на Франция, обаче сега вече всички знаят, че спортистите са дрогирани до козирката, а това мен поне много ме дразни.

  2. MARFI Says:

    Зависи от шоуто все пак, взимат стимуланти, гърмят скандали но и 200 км за 4 часа с 50 км изкачване е world-class шоу, докато публиката го желае, ще го получава по този начин :)