След Мозила Camp

< Рекламен банер на Мозила във франкофонския център на СУ, упътващ хората към мястото на срещата с доброволците от фондацията Мозила в понеделник.

Бойчо Бойчев - системен администратор на центъра, който приутява ежемесечните срещи на Linux за българи ни посрещна и ни предостави паролата за безжичната мрежа, за да може да микроблогвамe събитието.

И трите момчета са французи (на снимката долу от ляво на дясно) -, Grégoire Coustenoble, Sonny Piers - стипендиант в Мозила фондацията и Arzhel Younsi (XioNoX) пристигнаха с Бого от Велико Търново, с колата долу.

В последствие се разбра, че само Грегори може да шофира и пътуването е най-изморително за него. Преди България са посетили Румъния, Унгария и Австрия, след нас се отправят към Македония и Сърбия, може да следите пътуването им от блога на мозила Европа, както и да преглеждате снимките от Мозила Тур-а в flickr

В залата имаше приятели на Мозила и отворения код на всички възрасти, системни администратори или просто хора ползващи Firefox или Thunderbird. Измежду гостите на събитието беше и редакторката на .netmag, Христо Ласков от вестник пари и други журналисти.

Представянето на Ubiquity предизвика голям интерес в залата и породи множество въпроси, заформи се интересна дискусия:

Научихме доста полезни неща, поради бих казал оскъдната си помощна документация и труднодостъпните обяснения за продуктите на Мозила Филип чак на camp-a, разбра че не само може да се търси през address и search bar-a, на firefox, но и че Фондацията Мозила получава пари за всяко едно търсене осъществено по този начин.

Затова моля Ви, търсете по този начин, хем не се налага да пишете google.com, хем спомагате за развитието на отворения код:
Получи се много приятен camp под напътствията на Бого, след края му ни раздадоха дребни подаръци, които веднага влезнаха в употреба:

Плакатът на Mozilla Thunderbird > e-mail клиентът с отворен код бе първоначално инсталиран на бюрото на Коста, за да му припомни, че съществуват алтернативи на мощния, но често отказващ да работи Outlook:
След това си намери по-добро място на една колона:
Сякаш я е прегърнал а?

Срещата продължи около час, след това с Филип поехме към "Кривото" на ул. "Будапеща", където изчакахме останалите и пихме бири, а аз се запознах с бивша възпитаничка на НГДЕК и фен на отворения код :)

Ядохме, пихме и се веселихме и пожелахме лек път на момчетата из Европа :)

Добрите новини са, че скоро Бого ще постави официално основите на Мозила Фондация в България, за да сте в течение, присъединете се към групата на Мозила във Фейсбук.

Posted in Етикети: , , |

2 коментара:

  1. h4ckY Says:

    Еххх марфииии ;) хубаво си дал имената само дето са от ляво на дясно ;) а не от дясно на ляво ;)

  2. MARFI Says:

    Благодаря, поправих го и добавих още няколко неща.