Октоподът на КАТ

Преди две години случайно се запознах с един човек на опашката в КАТ, който в последствие се превърна в един от най-ценните ми приятели.

От една страна ми спестява време, спасява ми книжката, а пък и не ми коства повече от нормалните глоби.

В същото време ми помага да видя как една държавна структура може да работи добре и бързо, когато се държи като корпоративен (корумпиран) организъм.

Последно го ползвах за услугата "Пререгистрация на МПС"

Наглед проста услуга, но е свързана с много тичания по различни институции, като например общинската финансова служба по местоживеене на предишния собственик, където се заплаща данъка на МПС-то, както и технически преглед, независимо къде.

Двете горни дейности си имат свой собствени опашки и такси, а накрая в КАТ също се чака доволно много.

Вчера му дадох всички необходими документи и днес на обяд срещу нищожна сума, предвид че поради познанствата му не се наложи да плащам нито данък, нито да минавам технически преглед вече бях законен собственик на МПС-то.

Накратко:

МВР работи светкавично, когато е стимулирано подобаващо и когато точният човек лобира за теб.

Въпросът за размисъл е... не дали аз съм лош и недобросъвестен гражданин, който поддържа един порочен октопод и всичките му пипала, а дали този Октопод не трябва да започне да работи експресно и качествено и за рибки, които не го подхранват по втория начин?


Posted in Етикети: , |

8 коментара:

  1. WiNtEr` Says:

    Хубав въпрос, наистина. И актуален от не много скоро, бих казала. Да трябва.НО, според мен, този така наречен Октопод вече е достигнал такива размери, че би му било доста трудно да работи качествено ако не се и храни качествено. И си мисля понякога, че ние сами сме го охранили такъв голям и тлъстичък, защото колкото повече добри познати имаме на правилните места и колкото повече парички можем да отпуснем от джоба си, толкова по-задоволени сме от свършената работа. И на Октопода му харесва, така че вероятността да започне да си върши работата добре, без да си получава "яденето", е много малка, поне по мое мнение...

  2. Анонимен Says:

    Линков, ти знаеш, пича с който си се запознал не е извънземно. Той е българин, като теб. Като всички нас. Корупцията не се упражнява от някакви чужди елементи, а от всички нас. Ако всички ние спрем да се опитваме да търсим вратички и бъдем с чиста съвест пред себе си, ще можем да потърсим сметка и на тия, които ни създават трудности за да ни принудят да им доплащаме за да си вършат работата(или да не я вършат).

  3. Анонимен Says:

    Доста двулично е да задаваш риторичен въпрос. Ако искаш да направиш нещо по въпроса - иди и 'предай' приятеля си на онези, които ловуват корумпирани служители (които и да са те - питай приятели си). В противен сличай не си губи времето с лиготии. Те работят така точно за да има причина да им плащат такива като теб.

    За пример мога да ти дам БТК. Докато беше държавна, поставянето на стационарен телефон струваше 5-10 години чакане или около 500$ (според района в София) и 2 седмици чакане. Сега - няма такова нещо, защото ако ти поискат пари и се оплачеш - някой ще си загуби работата. С две думи ти си по-виновен от куките, не че те са ми любимци....

  4. Анонимен Says:

    Не одобрявам коментарите, които насаждат вина в даващия подкуп. Мнението мие, че трябва да се промени корупцията на политическо ниво - когато решат и създадат работеща система, няма да има нужда от подкупи. Когато направят пътища с мантинела между отделните посоки - ще намалеят загиналите. Но е по-ефтино и по-удобно да се хули "невъзпитаният" шофьор, както и "разрушителният" подкупвач ... Не одобрявам нито хулиганството по пътищата, нито даването на подкупа, но водещото не трябва да зависи от отделния индивид.

  5. Анонимен Says:

    абе и двамата сте за затвора

  6. MARFI Says:

    Не за затвора, направо да ни обесят нали?

  7. Анонимен Says:

    И какво ще стане като подадеш жалба?Какво ще стане като уволнят "твоя човек"?Ще назначат на някой друг "човека".
    Причината е системата а не в индивида.Ако още се твърди че в България оправия ще има само ако "поп Кръстьовците" стават повече, все ще сме си на дъното.
    Истината че всеки трябва да бъде мотивиран.
    Що не подкупите американски полицейски капитан, който получава колкото професор???

  8. Анонимен Says:

    Колега, тъй като в българия само хляб си купуваш без подкуп, май най-добре тук живечт хората с много приятели и то на място.
    Въобще не се замисляй дали ти или твоя човек сте грешни.
    Тази система е разработена от Българи ЗА Българи и РАБОТИ. Следователно трябва да се прилага навсякъде за да потръгнат нещата в държавата.