Газ в Гърция?

След приемането ни в ЕС, Гърция стана още по-популярна туристическа дестинация сред българите, посещението и е особено чаровно, когато сте със собствения си автомобил.

Как стой обаче въросът с газ станците в Гърция?

Движението на природен газ в южната ни съседка, все още не е много разпростраено, въпреки усилията на определени фирми като: ШелГазГърция (ShellGasHellas) и тази която открих в Солун - GasTheodorou Газ Теодору намира се малко под централната солунска гара, в края на улица Яницон (Γιαννητσων). На вторият сфетофар след гарата посока България, се завива наляво, после надясно, пресичат се 2 железопътни прелеза и отляво се пада станцията. Ако не може да се ориентирате, може да дадете максимум 5 евро на някое такси на гарата да кара пред Вас до там, аз лично така направих при все, че познавам малко града.

Така как обаче да попитате, ако не знаете езика?

На гръцки газ е игроаериу (υγροαεριου) доста сложно, такситата му казват и само аериу (αεριου) и дори само гази (γκαζι), името на тази газ станция е Игроаериу Теодору, тоест дори да не го намерите питаите за вензинадико Теодору (Βενζιναδικο Θεοδορου), заедно с газ станцията, на същото място има и два сервиза за газови уредби. Отварят в 8:30 сутринта. Газта в Солун може да платите с кредитна или дебитна карта през работните дни и часове, в останалото време кеш. Газостанцията под солунската гара е денонощна!

Колко струва газта в Гърция?

Цената на газта в Гърция е колкото в България, на снимките се вижда: 0,625 евро за литър гръцка газ, или около лев и 10.

12 коментара:

  1. Анонимен Says:

    Колега така е правилното:
    играериo(υγραεριο)
    аериo (αεριο)

  2. MARFI Says:

    Мдам, аз ги сложих в падеж, щото нали преди тях стой примерно σταθμος, βενζιναδικο, Εφαρμογές υγραερίου, виж за υγραερίο си прав.

  3. Анонимен Says:

    Много полезен пост, за 3 минути намерихме въпросната газстанция. Ето и координатите ако използвате GPS:
    40,65295 N 22,90524 E
    А това е връзката към GoogleMaps

  4. MARFI Says:

    Радвам се, че Ви е помогнал :)

  5. Анонимен Says:

    Газ станцията на кръстовището за Летище Македония е Аегеан, никъде не видях Джет...ама бъкел не отбирам от гръцки, може и така да се чете, ама се съмнявам...

  6. Анонимен Says:

    искам да добавя малко пояснения относно обясненията на колегата,благодаря му бях си ги принтирал но коя е посоката България при положение, че никога не съм бил в Солун ,намерих я въпросната газ станция ,но не много лесно кой е втория светофар?
    Значи намирате Солунската гара,точно пред нея минава голям булевард ,хващате посока противоположна на центъра ,завивате при първа възможност на ляво някъде около гарата първи втори няма значение много кой светофар( газ станцията е навътре по улицата успоредна на големия булевард) после надясно карате направо ,стигате до място където улицата се разделя ,хващате лявата част дясната води към светофари ,след като хванете дясната част минавате два прелеза и ще видите газ станцията.

  7. Анонимен Says:

    Знае ли някой дали има газ станция по пътя от Солун за Халкдики /без да се влиза в Солун на въпросната станция до гарата/. Мерси предварително.

  8. MARFI Says:

    На кварталчето/градчето Терми.

    Или преди това малко преди магазинът на ИКЕА с/у гаража на Автобусите на ОАСТ - градския транспорт.

  9. Анонимен Says:

    Доста полезна информация за Гърция, но явно доколкото виждам няма никъде газ наблизо и около Кавала, Тасос, Драма? Така ли е или се заблуждавам?

  10. MARFI Says:

    Моля Ви не ходете в Гърция с автомобил, които може да върви само на газ, за ваше добро е.

    В Кавала и Драма газ няма. Има в Керамоти, но това е станция за градските рейсове, едва ли ще заредиш там.

    Тасос е остров и има само една-единствена бензиностанция, там газ няма, няма и да има.

    Газ по островите има има само в Ираклион - на ов. Крит и на Закинтос, един от седемте гръцки острова в Йонийско море.

  11. Анонимен Says:

    За газостанции в Гърция вижте този линк:
    http://newsfromgr.blogspot.com/2008/05/blog-post_2606.html

  12. MARFI Says:

    Анонимен, радвам се че си намерил и другия ми блог :)