Газ на маслините!

От 15 Януари до 28 Февруари ще бъде срока за годишните зимни намаления в търговската мрежа на Гърция.

През този период купувачите ще имат възможността да купят дори на половин цена дрехи, обувки и аксесоари, уреди за домакинството и много други неща.

Още от утре обаче, доста собственици на магазини, ще предложат на клиентите си "тайни" намаления, който ще достигат и до 30% от нормалната цена. (В Гърция сезона на намаленията е строго регулиран и никой не може да си позволи да рекламира намаление на стоките в магазина си освен в този ограничен от закона период, освен ако не затваря или премества магазина си или излиза в пенсия) Това е с цел, по-рано да се привлекат клиентите предвид стегнацията на пазара и спада в оборота на някои магазини с 30% в сравнение с 2006.

Решението за такъв вид намаление е единствения начин, отново да се "съживят" касите в магазините, особено в един следпразничен период, когато покупвателния интерес е значително намален.

По време на сезонните намаления магазините в Гърция реализират до 60% от общия брой годишни продажби.

Повишението на цените на хранителните стоки и свръх задлъжняването на гръцкото общество обаче са свили значително потреблението в последните години.

Къде сме ние?

В България, намаленията не се регулират със закон и никой не следи дали действително цената е намалена.

Всеобща практика е повишаването на цените преди обявяване на намалението, облепяне на целия магазин с лъскави реклами за ниски цени и продажба на стоките на същите или дори на по-високи цени от преди обявлението за намаление.

Затова гръцките магазини ще се зарадват на спечелените ми с труд пари, защото притежават ноу хоу как да ми ги земат без да протестирам и да се разкайвам 2 седмици след това.

Posted in Етикети: , |

2 коментара:

  1. Анонимен Says:

    в Солун още не са почнали намаленията, ма кам 1ви Февруари почва тресавото пазаруване...то вече никой не чака "регулираните" отстъпки, защото докато има доийде времето вече всичко е ошушкано.
    Тази година направо ме хваща старах като си помисля какво ще е движението по Е-79...миналата година на летните отстъпки имаше един постоянен поток от около 50ина и повече коли на границата...мани мани

  2. MARFI Says:

    Същата тема в сайта за новините от Гърция:
    http://grreporter.info/statia.php?mysid=551&t=5&