Yaris - малката голяма кола

Купих си кола, Toyota Yaris - моделът от 2011 с еднолитровият, свръхикономичен 998 кубиков, трицилиндров vvt-i двигател. Скоро ще пиша повече за нея :)

Колата от снимката е по-новият Yaris, малко по-дълъг и по-широк е от предишния модел (този, който си купих), но със същия двигател.

Новият Yaris ми бе любезно предоставен от TM Ауто и с него изминахме едни много приятни 300 километра срещу едва 18 литра бензин. Този разход от 6 на 100 се получи при почти непрестанно работещ климатик (през уикенда паднаха доста температурни рекорди и ние се случихме точно в една от най-горещите области - Монтанска) две преминавания през Петрохан с доста бързо каране и около 120 километра градско.

Това което ми хареса най-много в Yaris-а е оптимизацията на пространството. Отвън колата изглежда малка, отвътре обаче е просторна и със страшно много джобчета и места за съхранение на всевъзможни предмети. Човек спокойно може да си изгуби документите и телефоните вътре. Успешно пренесохме и съхранихме свежи из петроханските завои две саксии с цветя, наред със задължителните бутилки с вода и дребни закуски - за всичко имаше място и нищо не ни се пречкаше в краката.

Yaris-a e доста лек и при двама слабички пътници и неравности по пътя мекото окачване кара задницата, а и на моменти цялата кола да подскача доста. В никакъв случай обаче не се създава впечатление за дискомфорт или загуба на контрол.

При четирима човека и пълен багажник обаче, колата става много по-стабилна и приятна за управление, ходът на амортисьорите значително намалява и противно на предрасъдъците еднолитровият двигател е достатъчно мощен дори за изпреварвания из планинските серпентини.

Колата е с равен под, което позволява пълноценното използване на мястото зад шофьорската и пасажерската седалка. Успяхме да поберем детска количка и сгъваем стол с лекота. Ауспуховата тръба минава под равния под, което пък увеличава клиръсна на автомобила и съвсем успешно издрапахме по няколко черни пътя, дори натоварени.

Досегашният ми, макар и кратък опит показва, че макар и на пръв поглед малка, Toyota Yaris се справя отлично с ролята на семеен автомобил, дори успява да изглежда сигурна и стабилна. След като си взема и личния Yaris и го покарам доволно с детенцето ми на задната седалка ще мога да подкрепя още повече това твърдение :)


Posted in Етикети: , |

1 коментара:

  1. Катя Иванова Says:

    Това си е страхотна количка за дами. Но едва ли ще мога да си я позволя чисто :)